Ευνομία , Δίκη (Δικαιοσύνη) και Ειρήνη

Πρόγραμμα Ηπείρου για τον Τουρισμό
Ιανουάριος 15, 2020
Ευβοιώτες και Ερέτρια ήσαν οι πρώτοι Έλληνες
Ιανουάριος 15, 2020

«Κι η Ήρα με βιάση τότε τ’ άλογα χτυπά με το μαστίγι, κι οι πύλες τ’ ουρανού από μόνες τους βρόντηξαν, που απ’ τις Ώρες φυλάγουνται· τι αυτές τον Όλυμπο και τα πλατιά τα ουράνια πήραν χρέη με σύγνεφο πυκνό να τ’ ανοιγοσφαλνούνε.»
ΟΜΗΡΟΥ «ΙΛΙΑΣ» Ε 748-751 και Θ 392-395.
{μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή}.
Ο Όμηρος αναφέρει τις Ώρες δύο φορές στην «Ιλιάδα» του, επαναλαμβάνοντας τους ίδιους ακριβώς στίχους: στη ραψωδία Ε 748-751 και στη Θ 392-395:
Ἥρη δὲ μάστιγι θοῶς ἐπεμαίετ’ ἄρ’ ἵππους·
αὐτόμαται δὲ πύλαι μύκον οὐρανοῦ ἃς ἔχον Ὧραι,
τῇς ἐπιτέτραπται μέγας οὐρανὸς Οὔλυμπός τε
ἠμὲν ἀνακλῖναι πυκινὸν νέφος ἠδ’ ἐπιθεῖναι. Ε748-751 Και: Θ 392-395.
Στην εικόνα, οι Ώρες χορεύουν στην είσοδο της σπηλιάς με τη μουσική του Πάνα. Αναθηματικό μαρμάρινο ανάγλυφο από τη Σπάρτη περ.330-310 π.Χ. Εθνικό Αρχ/κό Μουσείο, Αθήνα -αριθ.1449.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία μας, οι Ώρες, κόρες του Δία και της Τιτανίδας Θέμιδος, ήταν τρεις θεότητες που αντιπροσώπευαν τις τρεις εποχές .{Ώρες=εποχές] . Και όπως ψάλλει ο Όμηρος, ήταν οι θυρωροί που ανοιγόκλειναν με πυκνά σύννεφα τις πύλες του ουρανού και περιποιούνταν το άρμα της Ήρας. Αυτές ήταν που παρέλαβαν την Αφροδίτη, όταν αναδύθηκε από τα κύματα και την οδήγησαν στον Όλυμπο.
Προστάτευαν τους καρπούς κάθε εποχής, αλλά και την ακμή και ομορφιά των ανθρώπων . Γι’ αυτό περιλαμβανόταν στους ίστορες θεούς τους οποίους επικαλούνταν οι Αθηναίοι έφηβοι στον όρκο ενηλικίωσής τους.
Τους είχαν δώσει τα ονόματα Θαλλώ, (θάλλω=φυτρώνω, ανθίζω) που ταυτιζόταν συμβολικά με την ανοιξιάτικη βλάστηση . Αυξώ, (αυξάνομαι), που συμβόλιζε τη σωματική αύξηση, την ανάπτυξη και την αρτιμέλεια. Και Καρπώ (καρποφορώ).
Ο Ησίοδος τις ονομάζει Ευνομία , Δίκη (Δικαιοσύνη) και Ειρήνη. Κάποιες φορές τις ταυτίζουν και με τις τρεις Χάριτες.
Σε μύθους συντροφεύουν τον Πάνα ή αποτελούν μέρος της ακολουθίας του Διονύσου.

Ponchielli – «Dance of the Hours»
https://www.youtube.com/watch…

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες