Ένας υπέροχος κήπος, μέσα στο σπίτι σας!

Η νέα τάση στο highlighting είναι ιδιαίτερη…
Αύγουστος 12, 2017
Τα ελληνικά επίσημη ξένη γλώσσα στα Λύκεια του Βελγίου
Αύγουστος 12, 2017

Τα φυτά εσωτερικού χώρου δίνουν μια ιδιαίτερη νότα στη διακόσμηση του σπιτιού σας. Δείτε πώς θα τα φροντίζετε για να αποκαλύψουν όλη τους την ομορφιά μέσα στο χώρο σας.


Τα φυτά εσωτερικού χώρου βελτιώνουν αμέσως την όψη του χώρου, καθώς απαλύνουν το φως που μπαίνει από τα παράθυρα και συμπληρώνουν με κομψό τρόπο κάθε είδους διακοσμητικά. Ωστόσο, η καλλιέργεια φυτών εσωτερικού χώρου απαιτεί κατάλληλο πότισμα και φωτισμό προκειμένου τα φυτά να αναπτυχθούν σωστά. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε τα φυτά σας και να τα δείτε να μεγαλώνουν.

Νερό

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι το υπερβολικό πότισμα. Αν τους ρίχνετε πάρα πολύ νερό, οι ρίζες τους μπορεί να σαπίσουν, κάτι που θα τα οδηγήσει στο να μαραθούν. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το κάθε φυτό έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες σε ό,τι αφορά το πότισμα.

Σε κάποια φυτά είναι απαραίτητο να διατηρείτε το χώμα συνέχεια υγρό, ενώ σε άλλα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει εντελώς προτού τα ποτίσετε.

Η καλύτερη μέθοδος για να διαπιστώσετε αν το φυτό σας θέλει πότισμα είναι να αγγίξετε το χώμα του. Αν η επιφάνεια του χώματος έχει ξεραθεί και σκληρύνει, τότε χρειάζεται νερό. Αν είναι υγρή και λασπερή, είναι καλύτερο να περιμένετε λίγες ημέρες. Ελέγχετε το χώμα δύο φορές την εβδομάδα για να είστε σίγουροι. Κάθε φορά που βλέπετε τα φύλλα πεσμένα και μαραμένα, να θυμάστε ότι το φυτό σας θέλει οπωσδήποτε πότισμα!

Φως και αέρας

Τα φυτά διαθέτουν διαφορετικές ανάγκες και σε ό,τι έχει να κάνει με το φως. Κάποια αναπτύσσονται καλύτερα σε διαμπερή δωμάτια (χλωρόφυτο) ενώ άλλα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στο φως του ήλιου ή ακόμη και να μεγαλώνουν στη σκιά (Δράκαινα Massangeana [corn plant] και σπαθίφυλλο). Αν τα τοποθετήσετε σε υπερβολικά έντονο φως, τα φύλλα τους θα καούν. Αντίθετα, αν το φως είναι υπερβολικά λίγο, δεν θα ανθίσουν. Ο στόχος είναι να βρείτε το κατάλληλο σημείο μέσα στο σπίτι για να τοποθετήσετε το φυτό σας. Μην τοποθετήσετε το φυτό σε κάποιο σημείο μόνο και μόνο επειδή εκεί θα δείχνει ωραίο.

Αν δεν δέχεται το κατάλληλο φως, στο τέλος το φυτό σας μπορεί να φαίνεται μαραζωμένο. Αν προμηθευτείτε το φυτό σας από κάποιο φυτώριο, ελέγξτε τις ετικέτες όπου αναγράφονται οδηγίες για τον φωτισμό και ακολουθήστε τις.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι ο αέρας. Μην τοποθετείτε τα φυτά σας κοντά σε αεραγωγούς θέρμανσης και καλοριφέρ. Αν δέχονται θερμό αέρα συνέχεια είναι πιθανό να μαραθούν.

Εντομα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προσελκύουν ανεπιθύμητους επισκέπτες! Σκνίπες, τετράνυχοι, λευκά μυγάκια και ψευδόκοκκοι μπορεί να βλάψουν το φυτό σας και να σας προκαλέσουν ενόχληση. Μία λύση είναι να ρίξετε στο χώμα το κατάλληλο συστηματικό εντομοκτόνο ενάντια στο συγκεκριμένο παράσιτο. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε βιβλία κηπουρικής και διαδικτυακές πηγές για την κηπουρική. Ένας απλός τρόπος για να ξεφορτωθείτε τα λευκά μυγάκια από τα φυτά με μεγάλα και πιο σκληρά φύλλα, είναι να τα ψεκάσετε με ένα μείγμα από νερό και μερικές κουταλιές της σούπας βιοδιασπώμενο υγρό πιάτων. Ανακινήστε καλά σε ένα δοχείο ψεκασμού και ψεκάστε μια μικρή ποσότητα στην επάνω και την κάτω πλευρά των φύλλων.

Καθαρίστε

Τα φυτά, όπως και τα έπιπλα, χρειάζονται ξεσκόνισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν τα σκουπίσετε ελαφρώς με ένα μαλακό πανί, θα βελτιώσετε την εμφάνισή τους και θα τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν καλύτερα. Η πιο εύκολη μέθοδος καθαρισμού είναι να τα τοποθετήσετε στη ντουζιέρα κάτω από χλιαρό νερό.  Αφήστε το να τρέξει για λίγα λεπτά ή μέχρι να δείτε ότι το χώμα έχει γίνει υγρό. Με αυτό τον τρόπο θα κάνετε δυο δουλειές σε μία: και θα τα ποτίσετε και θα τα καθαρίσετε.

Λίπασμα

Τον χειμώνα τα φυτά αναπτύσσονται αργά, γι’ αυτό ξεκινήστε να τους βάζετε λίπασμα μόλις αρχίσουν να μεγαλώνουν την άνοιξη. Χρησιμοποιήστε το κατάλληλο λίπασμα για το φυτό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά.

Ποιο φυτό να επιλέξετε

Κάντε την επιλογή σας μέσα από μια μεγάλη γκάμα φυτών: με φύλλωμα σε αποχρώσεις που ποικίλλουν από πράσινο μέχρι κίτρινο, με υφή από λεία μέχρι χνουδωτή και σε διάφορα μεγέθη.

Ορίστε μια λίστα με φυτά που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα:

 

 • φίκος
 • πόθος
 • κυκλάμινο
 • παχύφυτα
 • κάκτοι
 • χλωρόφυτο
 • φιλόδεντρο
 • κρότωνας
 • αγλαόνημα
 • κισσός
 • σπαθίφυλλο
 • επίδεντρο

Μόλις εξοικειωθείτε με κάποιες στοιχειώδεις τεχνικές θα δείτε τα φυτά σας να μετατρέπονται σε υπέροχα «στολίδια» για κάθε δωμάτιο.

πηγή:epithimies.gr