Χριστούγεννα στο διάστημα!

Η Γέννηση του Χριστού
Δεκέμβριος 25, 2018
Χριστούγεννα!
Δεκέμβριος 26, 2018

Οι αστροναύτες γιορτάζουν μια ειδική κοσμική γιορτή στην τροχιά

Καλά Χριστούγεννα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό! 

Το πλήρωμα της Expedition 58 παρουσίασε τις εορτές των διακοπών τους σήμερα (25 Δεκεμβρίου) για την  50ή επέτειο των πρώτων Χριστουγέννων στο διάστημα .

«Αυτή η εορταστική περίοδος, βρίσκω τον εαυτό μου να κοιτάζει πολύ στο σπίτι», δήλωσε ο αστροναύτης της NASA Άννα ΜακΚλάιν  στο Twitter  λίγο πριν τις διακοπές την Κυριακή (23 Δεκεμβρίου). Μοιράστηκε μια καταπληκτική θέα της Γης και του φεγγαριού από το διάστημα με το μήνυμα. «Πραγματικά είμαστε όλοι σε αυτόν τον καταπληκτικό, όμορφο πλανήτη μαζί – είναι πραγματικά ένας μικρός κόσμος. Και όταν παρακολούθησα το φεγγάρι που βρισκόταν στον ορίζοντα σήμερα, ξαναγύρισα χωρίς λόγια».

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του Σελήνη Apollo 8 στις 25 Δεκεμβρίου 1968, οι αστροναύτες της NASA Frank Borman, Jim Lovell και Bill Anders ολοκλήρωσαν την ιστορική τους πρώτη πτήση γύρω από το φεγγάρι και άρχισαν το ταξίδι τους στη Γη. Την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο  Άντερς έσπασε την εικονική φωτογραφία «Earthrise», που δείχνει ότι ο πλανήτης  Γη περιπλανιέται πάνω στον σεληνιακό ορίζοντα .

Anne McClain

@AstroAnnimal

This holiday season, I find myself looking down at ‘home’ a lot. We really are all on this amazing, beautiful planet together – it truly is a small world. And when I watched the moon set over the horizon today, I once again found myself without words.

4,270 people are talking about this

Σήμερα, ένα άλλο τρία πλήρωμα θα περάσουν τις διακοπές στο διάστημα. Σήμερα ζουν και εργάζονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο McClain, ο David Saint-Jacques της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος και ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Kononenko. [ Διακοπές στο διάστημα: Ένα λεύκωμα φωτογραφιών αστροναυτών ]

Ενώ οι McClain και Saint-Jacques απολαμβάνουν την απογευματινή μέρα, ο Kononenko έχει «ελάχιστα καθήκοντα» για να πραγματοποιήσει σήμερα, δήλωσε ο εκπροσώπος της NASA Dan Huot στο Space.com σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Τα μόνα καθήκοντα στο χρονοδιάγραμμα για τα Χριστούγεννα εκτός από τα γεύματα και την άσκηση είναι μερικά δείγματα αίματος και σάλιου για μελέτες ανθρώπινης έρευνας», δήλωσε ο Huot.

 

Ευτυχισμένες διακοπές από το διάστημα!  Ο αστροναύτης της NASA Anne McClain (δεξιά) και ο David Saint-Jacques του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος αναζητούν το Elf στο ράφι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε ένα βίντεο των Χριστουγέννων 2018.
Ευτυχισμένες διακοπές από το διάστημα! Ο αστροναύτης της NASA Anne McClain (δεξιά) και ο David Saint-Jacques του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος αναζητούν το Elf στο ράφι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε ένα βίντεο των Χριστουγέννων 2018.

Πίστωση: NASA

Στο μενού δείπνου είναι ένα παραδοσιακό γλέντι διακοπών με καπνιστή γαλοπούλα, ζαχαρωμένα φραγκοστάφυλα, καλαμπόκι, πράσινα φασόλια, λαχανικά και τυριά και πατάτες. Για επιδόρπια, θα έχουν φράουλες, πουτίγκα ψωμιού, μπισκότα βουτύρου και μπισκότα κουλουρακιών «με πολλά διαφορετικά πακέτα παγοποίησης για να διακοσμήσουν», δήλωσε ο Huot.

 

Αυτές οι περιποιήσεις διακοπών έφτασαν στο διαστημικό σταθμό 8 Δεκεμβρίου στο διαστημικό σκάφος φορτίου SpaceX Dragon CRS-16 . Αν οι αστροναύτες έλαβαν από τη γη τους δώρα Χριστουγέννων από τις οικογένειές τους, τα στοιχεία αυτά «ενδέχεται να έχουν πετάξει στα κιτ πτήσης του πληρώματος στο CRS-16», δήλωσε επίσης ο Huot. «Αυτά είναι πάντα ιδιωτικά για τα μέλη του πληρώματος.»

Παρόλο που το πλήρωμα δεν έχει αποκαλύψει δημοσίως κάποια δώρα Χριστουγέννων που μπορεί να έχουν αποσταλεί σε αυτά στο Δράκο, έφεραν κάποια από τα χαμόγελα των διακοπών τους όταν ξεκίνησαν στο διαστημικό σταθμό στις 3 Δεκεμβρίου. Κουνώντας μέσα στην κάψα του πληρώματος Soyuz κατά τη διάρκεια της πτήσης ήταν ένα » Elf on the Shelf «, το οποίο από τότε έχει παρακολουθήσει προσεκτικά το πλήρωμα από διάφορα μέρη γύρω από τον διαστημικό σταθμό – και ανέφερε οποιαδήποτε άτακτη ή ωραία συμπεριφορά πίσω στον Άγιο Βασίλη.

Όταν οι αστροναύτες ξυπνούν αύριο από την αϋπνία τους (26 Δεκεμβρίου), θα επιστρέψουν στην εργασία τους, είπε ο Huot. Και ενώ οι αστροναύτες έχουν συνήθως την Πρωτοχρονιά από την εργασία τους , φέτος πρέπει να εργαστούν στις διακοπές. «Από σήμερα, έχουν προγραμματιστεί πλήρης εργάσιμη ημέρα την 1η Ιανουαρίου», δήλωσε ο Huot, προσθέτοντας ότι το πλήρωμα θα φορτώνει φορτίο στο διαστημόπλοιο Dragon CRS-16 και θα διεξάγει επιστημονικές επιχειρήσεις. «Όποτε το πλήρωμα καλείται να κάνει διακοπές, θα πάρει μια επιπλέον ημέρα στο μέλλον για να το αντισταθμίσει.»

Το Kononenko θα έχει πιθανώς την ημέρα των διακοπών στις 7 Ιανουαρίου για τα Χριστούγεννα των Ανατολικών Ορθοδόξων. Οι Ρώσοι ανοίγουν παραδοσιακά τα δώρα των Χριστουγέννων τους στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε μερικές ακόμη ημέρες για να δούμε αν έλαβε οτιδήποτε από την οικογένεια και τους φίλους του στη Γη.

Ευτυχισμένες διακοπές από το διάστημα!  Ο αστροναύτης της NASA Anne McClain (δεξιά) και ο David Saint-Jacques του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος αναζητούν το Elf στο ράφι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε ένα βίντεο των Χριστουγέννων 2018.