Αυγοτάραχο Μεσολογγίου : Το χρυσάφι της λιμνοθάλασσας

Συγκλόνισε την όπερα της Οδησσού η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας! (video)
Σεπτέμβριος 3, 2017
Ήττα για την Εθνική. Έχασε από το Βέλγιο με 2-1 .Κυνηγάει τη 2η θέση
Σεπτέμβριος 3, 2017

ή αλλιώς ελληνικό χαβιάρι!

Από τις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού!

Το προϊόν προέρχεται από τις ωοθήκες του κέφαλου (mugil cephalus) τις οποίες οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι, κατόπιν τις υποβάλλουν σε ελαφριά ξήρανση και στη συνέχεια τις εμβαπτίζουν μέσα σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτες. Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου έχει χαρακτηριστεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), το μοναδικό αλιευτικό προϊόν ΠΟΠ στην Ελλάδα.

Το αυγοτάραχο Μεσολογγίου από τη αρχαιότητα αποτελούσε εκλεκτή τροφή και οι τρόποι συντήρησής του, έχουν ρίζες στους αρχαίους Έλληνες και στους Αιγυπτίους.

Ο πρώτος που έκανε το ελληνικό χαβιάρι γνωστό στην Ευρώπη, ήταν ο λόρδος Βύρων, όταν επισκέφτηκε το Μεσολόγγι το 1824.

Μέχρι τότε οι Οθωμανοί το προσέφεραν ως πεσκέσι σε σουλτάνους, γιατί ήταν ευωδιαστό, νόστιμο και τονωτικό.

Tο αυγοτάραχο ανήκει στα ελληνικά super foods και είναι μια ξεχωριστή λιχουδιά για τους λάτρεις των έντονων γεύσεων.
Για να κρατηθεί αναλλοίωτη η γεύση τους, τα αυγά «βαφτίζονται» σε κερί.
Η μεγαλύτερη παραγωγή αυγοτάραχου γίνεται στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού.
Είναι το μοναδικό αλιευτικό προϊόν που έχει χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π (Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης).

Διαδικασία παραγωγής:

Τα ψάρια, που είναι εγκλωβισμένα σε τεράστιες θαλάσσιες εκτάσεις, τα ιβάρια, συλλαμβάνονται με απόχες στις συλληπτικές εγκαταστάσεις κατά την έξοδό τους προς τον Πατραϊκό κόλπο.

4-2

5-2

Με προσοχή ανοίγεται η κοιλιά του για να μην τραυματιστεί το αυγό. Μετά τον καθαρισμό αλατίζεται για κάποιες ώρες, στη συνέχεια πλένεται και αποξηραίνεται για μερικές μέρες υπό σκιά και καλό αερισμό. Τέλος γίνεται η εμβάπτιση του αποξηραμένου αυγού σε λιωμένο κερί και είναι έτοιμο για κατανάλωση.

7-1

8

Θεωρείται πολύ σπουδαία τροφή λόγω των πολλών και ιδιαίτερων θρεπτικών συστατικών του

Ευεργετικά οφέλη

Πλούσια σε πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C, το αυγοτάραχο δεν προσφέρει μόνο ιδιαίτερη γεύση αλλά και θρέψη. Τα αυγοτάραχα όπως και το κερωμένο αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβανομένων των πολύτιμων ωμέγα-3 λιπαρών, κυρίως του εικοσαπενταενοϊκού οξέος (EPA) και του εικοσιδυαεξαενοϊκού οξέος (DHA).

Πολυάριθμες, επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν πως το ΕPA και το DHA παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς, προάγουν τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού, βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα, ενώ έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και εμφάνισης καρκίνου. Επίσης το αυγοτάραχο περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία την οποία συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν το επίπεδο χοληστερόλης). Στο αυγοτάραχο ενυπάρχουν σημαντικές ποσότητες της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε (περίπου 4 mg/100 γρ.) που λειτουργεί παράλληλα ως αναστολέας της δράσης του Παράγοντα Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων.

Ο Παράγοντας Ενεργοποίησης Αιμοπεταλίων είναι ένας από τους ισχυρότερους φλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν εντοπιστεί και φέρει άμεση ευθύνη για το σχηματισμό των αθηρωματικών πλακών στα αγγεία. Ενα σημαντικό συμπέρασμα έρευνας του Χαροκόπειου είναι ότι η επεξεργασία που υπόκεινται οι ωοθήκες της μπάφας για να μας δώσουν το τελικό προϊόν δεν επιδρά σημαντικά στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και στη σύσταση του προϊόντος. Μάλιστα το τελικό προϊόν έχει το πλεονέκτημα ότι η υψηλή περιεκτικότητα του σε κηρούς ενδέχεται να αυξάνει την απορρόφηση και την αξιοποίηση των απαραίτητων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Οι Ελληνες επιστήμονες κατέληξαν ότι «τα λιποειδή του αυγοτάραχου τόσο νωπού όσο και επεξεργασμένου εμφανίζουν αντιθρομβωτική δράση in vitro (εργαστηριακά) αφού μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Το γεγονός ότι η ανασταλτική δράση εμφανίζεται σε σχετικά χαμηλές συγκεντρώσεις που αντιστοιχούν σε αρχικό δείγμα αυγοτάραχου μερικών mg δείχνει ότι η κατανάλωση μιας κανονικής μερίδας αυγοτάραχου μερικών γραμμαρίων θα μπορούσε να συνεισφέρει στην είσοδο ικανοποιητικής ποσότητας ενώσεων, αναστολέων της συσσώρευσης αιμοπεταλίων στο αίμα και τελικά στη μείωση της ενεργοποίησης των μηχανισμών θρόμβωσης του ανθρώπινου οργανισμού και στην προστασία έναντι καρδιαγγειακών νοσημάτων.»

[inkefalonia] [postmodern]