Αρχαίος πέτρινος πύργος από την Ελληνιστική περίοδο στο Αγρίνιο

Η Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου ενημερώνει ότι από σήμερα λειτουργούν κανονικά τα ταμεία στην οδό Βότση
Μάιος 5, 2020
Στέφανος Δουσάν
Μάιος 5, 2020

Ο πύργος της Αγίας Βλαχέρνας

Ο πύργος της Βλαχέρνας

 

Ο πύργος της βλαχέρνας – Αρχαίος πέτρινος πύργος από την Ελληνιστική περίοδο και την εποχή της ακμής της Αιτωλικής Συμπολιτείας (370-189 π.Χ.). /Βρίσκεται σε υψόμετρο ≈ 380 m (Σχετικό ϋψος ≈130 m)/ , βόρεια από το Αγρίνιο, δίπλα στην εκκλησία Παναγία Βλαχέρνα.

Ο πύργος ήταν σε χρήση και κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους. Λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε και από τους Σέρβους υπό τον Στέφανο Δουσάν ως παρατηρητήριο τον 14ο αιώνα.

Πιθανολογείται ότι περιέπεσε σε αχρηστία τον 15ο αιώνα (ίσως με τον ερχομό των Τούρκων). Στη μέση των ερειπίων του πύργου έχει τοποθετηθεί κολωνάκι από τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατιού (1965).

Η πρόσβαση γίνεται από Αγρίνιο με τη διαδρομή: Άγιος Κωνσταντίνος Αγρίνιο- Θέση Κεραίες- Μονή Αγίας Βλαχέρνας. Το τελευταίο τμήμα είναι χωματόδρομος σε καλή κατάσταση. Δυτικά του και κάτω από το ύψωμα βρίσκονται τα Τριαντέικα.

Όπως θα δείτε από τον πύργο σήμερα σώζονται μόνο υπολείμματα από την βάση του.

ξεχασμένου αρχαίου Πύργου στην είσοδο του Αγρινίου. Ο συγκεκριμένος πύργος βρίσκεται στον αγροτικό δρόμο που συνδέει την περιοχή κεραίες Αγίου Κωνσταντίνου και εκκλησάκι Αγίας Βλαχέρνας.

Παλαιά φωτογραφία του συγκεκριμένου αρχαίου Πύργου:

koi-arxaios-pyrgos (8)

Πληροφορίες: Φάνης Μπισμπίκης/  kastra.eu/

Σχετικό άρθρο :

Η Αιτωλική συμπολιτεία

 

Στέφανος Δουσάν

Βίντεο αgrinionews-Λίνος Υφαντής/ agriniopress.gr/