Αγρίνιο θα γιορτάσει και φέτος, τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας : ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ στην Αιτωλοακαρνανία στις επόμενες Εθνικές Εκλογές
Αύγουστος 5, 2018
Απίστευτο βίντεο: Η πιο επική βόλτα με ιπτάμενο hoverboard!
Αύγουστος 5, 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με θρησκευτική κατάνυξη το Αγρίνιο θα γιορτάσει και φέτος, τη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο φερώνυμο ιερό ναό που βρίσκεται στο πάρκο Αγρινίου. Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 5 Αυγούστου,θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ ανήμερα της γιορτής, την Δευτέρα 6 Αυγούστου,θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία,

Το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης της Σωτήρος δεσπόζει στην είσοδο του πάρκου
Η μελέτη του μικρού αυτού ναού έγινε από τον αρχιτέκτονα Βασίλειο Τσουλούφη και η ανέγερσή του αποπερατώθηκε το 1929.
Από το βιβλίο του Ευθυμίου Ανδρικόπουλου « Η Αρχιτεκτονική και η Πολεοδομία του Μεσοπολέμου στην Πόλη του Αγρινίου» διαβάζουμε ότι
«….Ο ναός είναι κτισμένος πάνω σε κρηπίδωμα και ανήκει στο βυζαντινό τύπο του «τετρακιονίου σταυροειδούς μετά τρούλου”, με τις κεραίες του σταυρού να προεξέχουν λίγο της ορθογωνικής βάσης.
Εξωτερικά ο σταυρός διακρίνεται με σαφήνεια, διότι τα τέσσερα γωνιακά διαμερίσματα στεγάζονται χαμηλότερα από τις κεραίες του σταυρικού πυρήνα.
Ο ημισφαιρικός τρούλος του, στεγάζεται σε οκταγωνικό τύμπανο, με ανάλογο αριθμό παραθύρων και το κωδωνοστάσιο που βρίσκεται επάνω από την κεντρική είσοδο, είναι ορθογωνικής κατόψεως, στηρίζεται σε τέσσερις πεσσούς και στέφεται με τρουλίσκο.

Οι τρεις είσοδοι του ναΐσκου, έχουν ημικυκλικά ανώφλια και τα παράθυρα του είναι μονόλοΒα, δίλοβα και τρίλοΒα με τον μεσαίο λοβό υπερυψωμένο.
Η κατασκευή των τόξων των ανοιγμάτων και των θόλων είναι από οπτοπλίνθους, ενώ η φέρουσα τοιχοποιία από αργολιθοδομή, επιχρισμένη και με τραβηχτά επιχρίσματα. Πρόκειται για ένα έργο που συνάδει με την Βυζαντινή παράδοση, αλλά με έντονη επίδραση ενός απλουστευμένου νεοκλασικισμού…»