Άγιος Δομήνικος της Καραϊβικής

Κουνούπια: Αυτό είναι το φυτό που τα απωθεί
Ιούλιος 5, 2017
Smoothie από Kαρπούζι
Ιούλιος 11, 2017

Punta Cana, η Δομινικανή Δημοκρατία ή κοινώς Άγιος Δομήνικος, είναι κράτος της Καραϊβικής στο νησί Ισπανιόλα. Συνορεύει με την Αϊτή και καταλαμβάνει τα ανατολικά 2/3 του νησιού. Έχει έκταση 48.670 τ.χλμ. και πληθυσμό 10.169.172 κάτοικους (κατατάσσεται 88η στον κόσμο), με βάση εκτιμήσεις για το 2017. Πρωτεύουσά της είναι ο Άγιος Δομίνικος, αλλιώς Σάντο Ντομίγκο. Αποσχίστηκε από την Αϊτή και έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1844. Επίσημη γλώσσα της χώρας είναι τα ισπανικά.

Flag_of_the_Dominican_Republic.svg

Η περιοχή διαθέτει παραλίες που βρέχονται ταυτόχρονα και από τον Ατλαντικό ωκεανό και την Καραϊβική. Έχει πληθυσμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις κοντά στους 50.000 κατοίκους.

Ο Κολόμβος ανακάλυψε το νησί και το ονόμασε Ισπανιόλα. Ο αδερφός του, Βαρθολομαίος, ίδρυσε το 1496 τη σημερινή πρωτεύουσα, Σάντο Ντομίνγκο. Σε αντίθεση με τη γειτονική Αϊτή, το ανατολικό τμήμα του νησιού παρέμεινε έδαφος της Ευρώπης.

Η Ισπανία παραχώρησε σχεδόν το μισό νησί στη Γαλλία και το ανατολικό μέρος έλαβε την ονομασία Άγιος Δομίνικος, στα τέλη του 17ου αιώνα. Μετά την εκδίωξη των Γάλλων, με τη βοήθεια της Βρετανίας και της Ισπανίας, οι Δομινικανοί έκαναν Επανάσταση το 1821 και γρήγορα απέκτησαν αυτονομία και Σύνταγμα.

Το 1844 η χώρα έγινε οριστικά ανεξάρτητη, καθώς δύο φορές (1801 από τον Τουσέν Λ’ Ουβερτίρ) και 1822 από το Ζαν Μπουαγιέ καταλήφθηκε από την Αϊτή. Στην ανεξαρτησία του 1844 βοήθησε και η δράση της μυστικής απελευθερωτικής εταιρείας Λα Τρινιτάρια.

Το 1861 και μέχρι το 1865 η Ισπανία κατέλαβε ξανά τη χώρα. Οι αρχές, για να αντιμετωπίσουν την μετέπειτα οικονομική κρίση, ζήτησαν την παρέμβαση των ΗΠΑ, στα πλαίσια του δόγματος Μονρόε. Οι Αμερικανοί έφυγαν το 1924 και οι εκλογές του 1930 διεξήχθησαν σε κλίμα έντασης, αναδεικνύοντας νικητή το Ραφαήλ Τρουχίλιο, ο οποίος κυβέρνησε δικτατορικά.

Στις 30 Μαΐου του 1961, ο επί τριακονταετία δικτάτορας της χώρας Ραφαήλ Τρουχίλιο δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό του, ενώ κατευθυνόταν προς την εξοχική του έπαυλη, από ομάδα μασκοφόρων ενόπλων που σταμάτησε το αυτοκίνητό του σε μια ερημική διασταύρωση. Τον θάνατο του αυτοαποκαλούμενου «εθνικού ευεργέτη», που είχε δηλώσει ότι θα παραδώσει την εξουσία μόνο όταν πεθάνει, ακολούθησαν μήνες χάους καθώς διεξήχθη ταυτόχρονα μάχη επικράτησης μεταξύ των επιγόνων του αλλά και μεταξύ του καθεστώτος και των οπαδών τής σκληρά καταπιεζόμενης αντιπολίτευσης. Τα σοβαρότατα επεισόδια που ξέσπασαν, έφεραν τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου.

Την 1η Ιανουαρίου του 1962 παραιτήθηκε ο πρόεδρος Χοακίν Μπαλαγκέρ. Ακολούθησαν πραξικοπήματα (1963, 1965) και αστάθεια, που έδωσε την ευκαιρία στις Η.Π.Α. να προβούν σε νέα ένοπλη επέμβαση, που απέτυχε (1965). Τα επόμενα χρόνια κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της χώρας ο Χοακίν Μπαλαγκέρ, ο οποίος πολιτεύτηκε απολυταρχικά και προκάλεσε αντιδράσεις, ιδίως μετά την 7η επανεκλογή του, το 1994, οπότε και κατηγορήθηκε από την Αντιπολίτευση για νοθεία. Στις εκλογές του 2004 εξελέγη Πρόεδρος ο Λεονέλ Φερνάντες. Στις 6 Νοεμβρίου 2009 άρχισε να ισχύει το νέο Σύνταγμα.

Η Πούντα Κάνα (ισπανικά: Punta Cana) είναι τουριστική κωμόπολη στην ανατολικότερη επαρχία της Δομινικανής Δημοκρατίας, La Altagracia.

Η Πούντα Κάνα είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Δομινικανή Δημοκρατία. Η περιοχή προσφέρει δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιούνται στο νερό όπως ταχυπλοΐα, κρουαζιέρες, κατάδυση, κολύμπι με καρχαρίες και σαλάχια, παρακολούθηση φαλαινών και δελφινιών, ψάρεμα καθώς και ziplinning και καταμαράν.

Η πρωτεύουσα Σάντο Ντομίγκο καθώς και η επαρχία της Σαμάνα, στην οποία έγιναν τα γυρίσματα του Survivor 2017, είναι κοντά και αποτελούν περίχωρα.

Η κωμόπολη περιλαμβάνει και πολλά κέντρα ψυχαγωγίας όπως το Puntacana Resort and Club, το Cap Cana και το Coco Bongo.

Punta_Cana_29_april_2012800px-Dominican_Republic_location_map.svg

 

Πηγή:

  1. Valdez Architects & Associates. 2008–2009 Zoning Plan assigned by the Hotel Association.
  2. Άλμα πάνω Robinson, William I. (2013). «L’Amérique latine face au nouveau capitalisme mondialisé». Mouvements 4 (76): 14-24. doi:10.3917/mouv.076.0013.
  3. el.wikipedia.org/wiki/