Ο εορτασμός του Πολιούχου Αγρινίου Μεγαλομάρτυρα Αγίου Χριστοφόρου

Ραμπάτ: Επέστρεψε στο Top 40 η Σάκκαρη
Μάιος 7, 2019
Οι ταυτότητες… συνδέονται με την εφορία!
Μάιος 8, 2019

????????????????????????????????????

(πρόγραμμα)

Ο Δήμος Αγρινίου ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του Πολιούχου του Αγρινίου, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Χριστοφόρου.

Αναλυτικά:

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019
8:00 μ.μ.:Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου
Εγκαίνια Έκθεσης Ζωγραφικής της ΜελανίαςΚοσμοπούλου
«Παράλληλη Αναζήτηση»

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019
7:00 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στο νέο Ιερό
Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου
Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου καισυγχοροστατούντων των ΣεβασμιότατωνΜητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά

Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου
Χριστοφόρου

7.15 μ.μ.: Αθλητικό Κέντρο Δύο Ρεμάτων
Παράσταση Παιδικών Χορευτικών

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019
7:00 π.μ.:Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο νέο Ιερό Ναό τουΑγίου Χριστοφόρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου
Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντωντων Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.
Στεφάνου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά

Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου

6:25 μ.μ.:Προσέλευση επισήμων στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου

6:30 μ.μ.:ΜεθεόρτιοςΠολυαρχιερατικός Εσπερινός στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου
Χριστοφόρου, χοροστατούντος του ΣεβασμιότατουΜητροπολίτου Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιότατων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου,Κανάγκας κ. Θεοδοσίου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά

7:15 μ.μ.: Λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Χριστοφόρου.
Στη Λιτανεία θα συμμετάσχει η Φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου.

Σάββατο 11 Μαΐου 2019

8:00 μ.μ.:Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου

Παρουσίαση των βιβλίων της ΜεταξούλαςΜανικάρου:
1.Τα Λογοτεχνικά Περιοδικά της Ρούμελης (1950-1967) και η συμβολή τους στην πνευματική ζωή της περιοχής
2.Το Ποιητικό Σύμπαν του Κ.Π. Καβάφη: Το λαογραφικό διακείμενο στην ποίησή του και οι ιδανικές και αγαπημένες φωνές του στον καθημερινό λόγο.

Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
Χρήστος Τζούλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Κώστας Δ. Κονταξής, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
Συντονιστής: Θεόδωρος Τσιλίκας, Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας

Ο Άγιος Χριστόφορος

Άγιος της Χριστιανοσύνης, που μαρτύρησε για την πίστη του στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δέκιου το 251 μ.Χ. Η μνήμη του τιμάται στις 9 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία και στις 25 Ιουλίου από την Καθολική.

Σύμφωνα με την παράδοση, καταγόταν από βάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρέπροβος (reprobus = κολασμένος στα λατινικά). Ήταν πανύψηλος, δυνατός και πολύ άσχημος στην όψη. Στη διάρκεια ενός πολέμου της φυλής του με τους Ρωμαίους συνελήφθη αιχμάλωτος. Μεταφέρθηκε στην Αντιόχεια και λόγω των σωματικών του προσόντων εντάχθηκε στις ρωμαϊκές λεγεώνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αντιόχεια μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό, βαπτίστηκε από τον τοπικό επίσκοπο Βαβύλα, τον μετέπειτα ιερομάρτυρα, και έλαβε το όνομα Xριστόφορος ή Χριστοφόρος.

Πίνακας του Ιερώνυμου Μπος

Λίγο μετά τη βάπτισή του, ο Χριστόφορος είδε κάποιους χριστιανούς να κακοποιούνται από ειδωλολάτρες. Υπερασπίστηκε σθεναρά τους ομοδόξους του, αλλά καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Δέκιο, ο οποίος διέταξε τη σύλληψή του. Ένα στρατιωτικό απόσπασμα άρχισε να τον αναζητεί. Μετά από αρκετές ημέρες έρευνας, αποκαμωμένοι και νηστικοί, οι στρατιώτες ανακάλυψαν τον Χριστόφορο, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να γευματίσει με ένα κομμάτι ξερό ψωμί. Με την προσευχή, ο Χριστόφορος κατόρθωσε να πολλαπλασιάσει τον λιγοστό άρτο και να χορτάσει όλους τους στρατιώτες. Έκπληκτοι αυτοί για το θαύμα πίστεψαν στον Χριστό.Όταν ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε το γεγονός, συνέλαβε και αποκεφάλισε τους στρατιώτες τού αποσπάσματος, ενώ προσπάθησε με υποσχέσεις και κολακείες να μεταπείσει τον Χριστόφορο. Του έστειλε και δύο γυναίκες ελευθέρων ηθών, την Ακυλίνα και την Καλλινίκη, ελπίζοντας ότι με τα θέλγητρά τους θα τον σαγήνευαν και θα τον παρέσυραν. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά οι δυο γυναίκες έγιναν Χριστιανές, αφού πείστηκαν από τον Χριστόφορο να επανέλθουν στο δρόμο της αρετής. Όταν το πληροφορήθηκε ο Δέκιος εξαγριώθηκε και διέταξε τον αποκεφαλισμό, τόσο του Χριστόφορου, όσο και των δύο γυναικών (251 μ.Χ.). Η μνήμη της Ακυλίνης και της Καλλινίκης συνεορτάζεται με αυτή του Αγίου Χριστόφορου στις 9 Μαΐου.

Ο Άγιος Χριστοφόρος ως κυνοκέφαλος

Στην αγιογραφία, ο Άγιος Χριστόφορος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Η παράδοση αναφέρει ότι περνούσε τους οδοιπόρους από ένα χείμαρρο, επειδή δεν υπήρχε γέφυρα. Όταν πέρασε και τον Χριστό πήρε το όνομά του Χριστόφορος («Χριστόν φέρει»). Σε κάποιες εικόνες παριστάνεται ως κυνοκέφαλος, επειδή σύμφωνα με την παράδοση καταγόταν από το έθνος των Κυνοκεφάλων.Στη λαϊκή παράδοση ο μεγαλομάρτυρας Χριστόφορος θεωρείται προστάτης των χωραφιών και των αμπελιών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα από τη χαλαζόπτωση. Είναι, επίσης, προστάτης Άγιος των αυτοκινητιστών, των οδοιπόρων και του Σώματος Εφοδιασμού – Μεταφορών (ΣΕΜ) του Ελληνικού Στρατού. Ο Μεγαλομάρτυρας Χριστόφορος είναι, μεταξύ άλλων, πολιούχος Άγιος του Αγρινίου, του Βίλνιους, της Ρίγα, της Αβάνας, του Μπραουνσβάιχ, του Μακλεμβούργου και της Ζιρόνα.

Υμνολογία

Απολυτίκιον

Στολαίς ταις εξ αίματος, ωραϊζόμενος, Κυρίῳ παρίστασαι, τω Βασιλεί ουρανών, Χριστοφόρε αοίδιμε· όθεν συν Ασωμάτων, και Μαρτύρων χορείαις, άδεις τη τρισαγίω, και φρικτή μελωδία, διό ταις ικεσίαις ταις σαις, σώζε τους δούλους σου.

Κοντάκιον

Χριστόν φέρων ένδοξε, εν τη ψυχή σου, ισχυρώς κατέβαλες, των εναντίων τας αρχάς· διο Χριστόν εκδυσώπησον, ω Χριστοφόρε, υπέρ των ψυχών ημών.

Μεγαλυνάριον

Μάρτυς ακατάπληκτος και στερρός, πέλων τη ιδέα, Χριστοφόρε και τω νοί, των αντικειμένων, κατέπληξας τα στίφη, αθλήσας υπέρ φύσιν, πόθω του Κτίστου σου.

Λαογραφία

Την ημέρα της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου, οι γεωργοί δεν εργάζονταν, όπως και την προηγουμένη του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή, για μην πέσει χαλάζι και καταστραφεί η σοδειά τους. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, ο Μάης λέγεται «Χαλαζάς» ή «Βροχάρης», επειδή τότε συμβαίνει να πέφτει χαλάζι ή να βρέχει. Ας σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η βροχή τον Μάιο θεωρείται καταστροφική για τη γεωργία. Σχετική η παροιμία «Στων αμαρτωλών τη χώρα, το Μάη μήνα βρέχει», γνωστή και με την παραλλαγή «Στον καταραμένο τόπο, το Μάη μήνα βρέχει».