Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες

H εκπομπή «Στον τόπο που γεννήθηκα» στο Αγρίνιο»
Οκτώβριος 10, 2019
Πρόσκληση για την 19η/2019 συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής
Οκτώβριος 10, 2019

Τι δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης;

Τις διαδικασίες για την έκδοση νέων ταυτοτήτωνέχει ξεκινήσει η κυβέρνηση. Νέες ταυτότητες: Ακόμα πιο αυστηρές οι προδιαγραφές!

«Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει “σηκωθεί” από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πριν από το τέλος του έτους και στόχος είναι μέσα στο 2021, να έχουμε ταυτότητες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, θα μοιάζουν περισσότερο με το δίπλωμα οδήγησης και θα έχουν πάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή, για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις συναλλαγές με το κράτος».

Για παράδειγμα, έφερε μια υπεύθυνη δήλωση, η οποία σήμερα γίνεται στα ΚΕΠ.

Αποτέλεσμα εικόνας για νεες ταυτοτητες

«Αυτό θα συνεχιστεί, αλλά θα μπορεί πλέον ένας άνθρωπος να το κάνει αυτόματα χωρίς να πάει στα ΚΕΠ. Όλο το ζουμί είναι να είναι η ψηφιακή υπογραφή στην ταυτότητα να είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Τα βασικά σημεία για τις νέες ταυτότητες

1. Ο σχετικός διαγωνισμός θα έχει γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν από το τέλος του 2019.

2. Το μοντέλο που εξετάζει το κυβερνητικό επιτελείο, ακολουθήθηκε στην Εσθονία, όπου οι ταυτότητες μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή.

3. Ένα βασικό χαρακτηριστικό των νέων ταυτοτήτων θα είναι η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα είναι ισοδύναμη με τη φυσική υπογραφή, που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας υπάλληλος του κράτους.

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες! Κοστίζουν από 8 έως 10 ευρώ και έχουν…

Αυτές είναι οι νέες ταυτότητες! Κοστίζουν από 8 έως 10 ευρώ και έχουν...

Οι πολίτες θα πληρώσουν, όπως πάντα, το κόστος για την αλλαγή Οι νέες ταυτότητες έρχονται μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές. Η μορφή τους και τα στοιχεία τους θα βασίζονται σε εντελώς νέες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το κείμενο της προκήρυξης θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες, όταν και οι αρμόδιοι θα διαπραγματευθούν και θα κατατεθούν προσφορές από επτά με οκτώ μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως.

Υπολογίζεται ότι ως τον Δεκέμβριο του 2018 η αντικατάσταση των παλαιών ταυτοτήτων θα έχει αρχίσει. Το κόστος για το κράτος υπολογίζεται στα 80.000.000 ευρώ. Έτσι εκτιμάται ότι το κόστος για τους πολίτες θα είναι από 8 ως 10 ευρώ.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά

Οι ταυτότητες θα είναι πλαστικές και θα περιέχουν ένα μικρο-τσιπ. Σε αυτό θα είναι αποθηκευμένα βιομετρικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Δεν θα υπάρχει το δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά θα παραμείνει στην εμφάνιση η φωτογραφία και το ονοματεπώνυμο του κατόχου.