Αφιέρωμα στο Μουσείο Τρικούπη-Ένα οίκημα με βαθιά ιστορία

Νέα ευρήματα «Θυσαυρός» στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
Οκτώβριος 4, 2017
Δωρεάν Μαστογραφικός έλεγχος στην Αιτωλοακαρνανία – Κλείστε ραντεβού
Οκτώβριος 5, 2017

Του Σπύρου Συμεών

Τι ευλογία να πατάς σε τούτα τα αγιασμένα τα Ελληνικά τα χώματα. Τι δέος σε πιάνει σε κάθε γωνιά του τόπου ετούτου ιδιαιτέρως αν γνωρίζεις τα περί της γωνιάς ετούτης.

Σε μια γωνία, ένα μικρό αλωνάκι όπως αυτό πέρασε στα αυτιά ποιητών, μελωδών, ιστορικών που το εξυμνούν ανά τους αιώνες αλλά και στα αυτιά των Τούρκων κατακτητών κάθε πιθαμή του έχει και την ιστορία του που θα ήθελες τόμους ολόκληρους να την καταγράψεις και να την παρουσιάσεις.

Μία από τις σημαντικότερες γωνιές είναι και αυτή που βρίσκεται το μουσείο του Τρικούπη.

Οι Τρικουπαίοι μια οικογένεια με βαθιά πίσω στον χρόνο ιστορία όχι μόνο την τοπική και την Ελληνική αλλά και την παγκόσμια.

Δυο προσωπικότητες μέσα από την οικογένεια ξεπερνούν τα εγχώρια σύνορα της ιστορίας, ο Ένας ο Σπυρίδων Τρικούπης ο πρώτος πρωθυπουργός της απελευθερωμένης Ελλάδας, ο λόγιος πολιτικός και ιστοριογράφος και ο άλλος ο Χαρίλαος Τρικούπης ο πρωθυπουργός που σημάδεψε την πολιτική ζωή της χώρας και οραματιστής αλλά και περαιωτής των μεγαλύτερων έργων στην ιστορία της Ελλάδας. Ανάμεσά τους και το σύγχρονο κατασκευαστικό θαύμα της γέφυρας Ρίου Αντιρρίου η οποία στις 25/5/2007 ονοματοθετείτε δικαίως και επίσημα πλέον ως γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη από τον ίδιο τον ΠτΔ Κάρολο Παπούλια. Μια γέφυρα που ο Χαρίλαος Τρικούπης οραματίστηκε ως τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος και δεν πρόλαβε να το υλοποιήσει. Εκατό και πλέον χρόνια μετά το όραμά του έγινε πραγματικότητα.

Πόσο λίγος μπορεί να αισθάνεται κάποιος όταν προσπαθεί να καταγράψει μέσα σε λίγες γραμμές και να προβάλει ένα σημείο όπου η ιστορία του ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία… πφφφφ… κι όμως έστω κι έτσι ένα Μουσείο που στεγάζεται στην Ιερή Πόλη της Ελλάδας, το Μεσολόγγι, μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές προβάλλεται σε εκείνους που ακόμη δεν το έχουν επισκεφθεί και δεν έχουν δει την ιστορία να διαδραματίζεται στους χώρους του μπρός στα μάτια τους… δυστυχώς δεν μπορεί να καταγραφεί το πολύπλευρο ‘’σκηνικό’’ αλλά έστω μια μικρή σκιαγράφηση του γίνεται…

Το 1850 λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση του Μεσολογγίου πάνω στα ερείπια του προγενέστερου χτίσματος του Ματθαίου Τρικούπη, δύο από τα εγγόνια του ο Θεμιστοκλής και ο Αποστόλης Τρικούπης, αδέλφια του Σπυρίδωνα οικοδομούν το οίκημα στην σημερινή του μορφή και στεγάζουν σε αυτό το περίλαμπρο αρχοντικό της εποχής τις οικογένειες τους αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης πολιτικής και όχι μόνο, ιστορίας του Ελληνικού κράτους.

Από εκεί γενεές και γενεές της οικογένειες πέρασαν μέσα από αυτό το οίκημα ώσπου ο τελευταίος άρρεν απόγονος που έφερε το όνομα των Τρικουπαίων (ο Κωνσταντίνος Τρικούπης ο οποίος γεννήθηκε 100 χρόνια μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου και άφησε την τελευταία του πνοή μόλις το 2002 παίρνοντας μαζί του το όνομα με όσα έφερε αυτό στους ‘’ώμους’’ του για τη ιστορία κατά-τάζοντας στο παρελθόν που τόσο επηρέασε το παρών αλλά και το μέλλον το δικό μας) παραχωρεί στο Δήμο το οίκημα και το 1994 ύστερα από μια ανακαίνιση μετατρέπεται σε μουσείο.

Το 2016 στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου εγκαινιάζεται στο Μεσολόγγι η παραχωρηθείσα από την Βουλή των Ελλήνων έκθεση ιστορικών κειμηλίων της οικογένειας Τρικούπη εμπλουτισμένη με νέες προσκτήσεις όπου κοσμεί μέχρι και σήμερα τον ιστορικό χώρου του μουσείου αυτού.

Στο ισόγειο του κτηρίου μέσα από ψηφιακά αντίγραφα εγγράφων, φωτογραφιών και χαρακτικών παρουσιάζεται η πολυπρόσωπη και ιστορική προσωπικότητα αλλά και το έργο του Χαρίλαου Τρικούπη ενώ στον πρώτο όροφο αναπλάθεται μιας χαρακτηριστικής μεσολογγίτικης αστικής οικείας του 19ου αιώνος με προσωπογραφίες, έπιπλα αλλά και αντικείμενα της οικογένειας Τρικούπη ύστερα από ευγενικές παραχωρήσεις μελών της οικογένειας.

Το Μουσείο Τρικούπη είναι το πατρογονικό του σπίτι, είναι η οικεία των θείων του που πέρασε αυτός αλλά και η αδελφή του η Σοφία πολλές από τις στιγμές της ζωής τους.

Το 1832 στις 11 Ιουλίου γεννιέται ο Χαρίλαος Τρικούπης στο Ναύπλιο. Τα παιδικά του χρόνια ανέμελα παρά την λαμπρή παιδαγώγησή του υπό του Γεωργίου Γεννάδιου. Συγκαταλέγεται στα μαθηματικά μυαλά της οικογένειας παρόλο που περνά στην νομική σχολή των Αθηνών όπου φοιτά για ένα έτος και ύστερα ακολουθεί τον πατέρα του Σπυρίδωνα Τρικούπη ο οποίος είχε διορισθεί ως πρέσβεις της Ελλάδας στην Γαλλία, εκεί περατώνει τις σπουδές του στην Νομική. Κατά την παραλαβή του πτυχίου του ερωτηθείς για τον τόπον της γεννήσεως τους αποκρίνεται λόγω της βαθειάς του συνειδήσεως του Μεσολογγίτη αλλά και της αγάπης του για αυτήν την πόλη και έτσι στο πτυχίο του αναγράφεται ως τόπος γέννησης το Μεσολόγγι.

Από το ανατολικό μπαλκόνι του σπιτιού αυτού ο Χαρίλαος εκφωνεί τους προεκλογικούς του λόγους προς τους Μεσολογγίτες οι οποίοι τον εκλέγουν το 1865 για πρώτη φορά ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου επι Κυβερνήσεως Κουμουνδούρου.

Το 1875 ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’ του αναθέτει την πρωθυπουργία της χώρας με στόχο να την οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές. Μέσα στην ολιγόμηνη θητεία του εξασφαλίζει και θεσμοθετεί για πρώτη φορά την αρχή της Δεδηλωμένης στο κοινοβούλιο καθιστώντας τον κατά τους ιστορικούς ως πατέρα της Δημοκρατίας του Κοινοβουλίου.

Το 1893 περνά στην ιστορία για μία ακόμη φορά μέσα από την αναγγελία του ενώπιον των αντιπροσώπων του Ελληνικού λαού, της πτώχευσις.

Φτάνοντας στις εκλογές του 1895 χάνει τις εκλογές και θλιμμένος ‘’αυτοεξορίζεται’’ τηλεγραφώντας λίγο πριν την αναχώρηση του από το λιμάνι της Τουρλίδας στο Μεσολόγγι, στην αδελφή του την Σοφία αναγγέλλοντας της την ήττα του για μόλις 3 ψήφους και εγκαθίσταται πλέον στις Κάννες τη Γαλλίας μέχρι τον θάνατό του την 30η Μαρτίου του 1896, μόλις μία μέρα μετά την νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο κατά την διενέργεια των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων. Η αναγγελία του θανάτου του καταγράφεται και σε ιδιόχειρο σημείωμα της αδελφής του Σοφίας η οποία 20 χρόνια μετά, μαραζωμένη τον συναντά στις πύλες της αιωνίου ζωής.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν την κοίμησή του επανεκλέγεται βουλευτής πιθανόν χωρίς να προλάβει να το μάθει στις επαναληπτικές εκλογές στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας.

Ο πολιτικός του αντίπαλος λέγεται πως χλεύασε αυτούς που του ανήγγειλαν τον θάνατο του Χαρίλαου οι οποίοι του ανέφεραν πως θα έπρεπε να στείλουν και πολεμικό πλοίο για την μεταφορά της σωρού του από την Γαλλία στην Ελλάδα…

Η κηδεία του γίνεται στις 11 Απριλίου 1896 όπου πολίτες της χώρας κατακλύζουν ασφυχτικά τους δρόμους από όπου περνάει η πομπή με την σωρό του.

Το έργο του πραγματικά μοναδικό, εμπνευστής αλλά και ‘’υλοποιητής ‘’ των μεγαλύτερων κατασκευαστικών επιτευγμάτων της χώρας, σιδηροδρομικό δίκτυο, αποξήρανση της λίμνης Κοπαϊδος όπου η γύρω περιοχή μαστίζονταν από ελονοσία με την γνωστή γελοιογραφία του Θέμου Αννίνου που το 1882 τον παριστάνει ως ‘’ΑΤΛΑ’’ για την τόλμη του και την αποφασιστικότητα περάτωσης αυτού του έργου αποτυπώνοντας τον να φέρει στους ώμους του ως σφαιρική γη το έργο της αποξηράνσεως.

Το 1881 ξεκινούν τα έργα για την διάνοιξη της διώρυγας του ισθμού όπου στις 25/7/1893 τελούνται τα εγκαίνια. Αναδιοργανώνει την τοπική αυτοδιοίκηση, αναβαθμίζει την σχολή Ευελπίδων αλλά και ολόκληρο τον στρατό και το πολεμικό ναυτικό και ενισχύει με πλοία και θωρηκτά την άμυνα της χώρας.

Είναι ένας από τους 5 πρωθυπουργούς που εκλέχθηκαν και κατάγονται από το Μεσολόγγι ίσως ο ποιο γνωστός λόγω του πολυδιάστατου έργου του. Δεν παντρεύτηκε ποτέ αφού ο έρωτάς του για την πολιτική ξεπέρασε κατά πολύ τους έρωτες τους για τις γυναίκες, αρωγός αλλά και στήριγμά του το δεξί του χέρι καθ όλη την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας η αδελφή του η Σοφία την οποία συμβουλεύοντας για πολλά ζητήματα και πολλές φορές επηρέαζε τις αποφάσεις του. Η ίδια αιώνια ερωτευμένη με την ζωή αλλά και την προσφορά κρατώντας ανεκπλήρωτο τον έρωτα της για τον πολιτικό αντίπαλο του Χαρίλαου Τρικούπη του Θεόδωρου Δεληγίαννη. Δύο αδέλφια που έφεραν στους ώμους τους την ιστορία ενός ονόματος το οποίο και οι ίδιοι ελάμπρυναν ακόμη περισσότερο…

Πόσα πράγματα άραγε εκτυλίχθησαν μέσα σε αυτό το οίκημα που σήμερα αποτελεί μουσείο; Τι άραγε να πρωτοπεί κανείς για αυτό αλλά και τις προσωπικότητες που αυτό φιλοξένησε; Μόνο μικρά σκιαγραφήματα μπορεί κανείς να κάνει μιας και για να αποτυπωθεί η ιστορικότητά του αλλά και η αναφορά σε όλα τα πρόσωπα που πέρασαν από αυτό και επηρέασαν κατά πολύ τις σελίδες της ιστορίας μας θα χρειαζόντουσαν τόμοι ολόκληροι για να αποτυπωθούν σε ένα και μόνο έργο.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 το πρωί έως και τις 15:00 το μεσημέρι ενώ σύντομα αναμένεται να ανοίξει και τις θύρες του το Σαββατοκύριακο.

Μόνιμος φροντηστής και συνέχισης της ζωής του η κυρία Κάιτη, η φύλακας του Μουσείου όπου με περίσσια αγάπη φροντίζει ακόμη και τον περιβάλλοντα χώρο του στολίζοντάς τον με λουλούδια και πάντα πρόθυμη να εξυπηρετήσει και να απαντήσει στις ερωτήσεις των επισκεπτών του Μουσείου.

Μουσείο Τρικούπη, ένα οίκημα με μια ιστορία που ίσως δεν μπορούμε να την φανταστούμε και αν και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη ακόμη και πολλοί Μεσολογγίτες αγνοούν τα περί της εκθέσεως που φιλοξενείται στον χώρο που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην πολιτική, κοινωνική, ανθρωπιστική, διπλωματική, ιστορία του τόπου μας αλλά και τις χώρας μας…

Ένα μουσείο που μας περιμένει με τις πόρτες ορθάνοικτες να μας ταξιδέψει…!!

[aixmi-news]