«7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης: Απόηχος Συνεδρίου»

Η Δημιουργία του κόσμου – Γένεσις
Σεπτέμβριος 26, 2019
Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς κανένα ατύχημα στους δρόμους
Σεπτέμβριος 26, 2019

 – ΔΤ :  – 25/09

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνέδρων σε κάθε συνεδρία, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο αναπτυξιακό γεγονός της Περιφέρειας που διοργάνωσε για έβδομη συνεχή χρονιά η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Το 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη αποτέλεσε εφαλτήριο της νέας εποχής, αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες και δίνοντας τον παλμό της επόμενης ημέρας.

Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση, επένδυση στην καινοτομία, αξιοποίηση ειδικών μορφών τουρισμού, συνέργειες στον πρωτογενή τομέα και ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας ήταν ορισμένες μόνο από τις κατευθύνσεις που δόθηκαν για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ικανό να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα, στις 19 – 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο ραντεβού στο οποίο ανταποκρίθηκαν κυβερνητικά στελέχη, πολιτικά πρόσωπα, άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, διεθνείς προσωπικότητες, οικονομικοί παράγοντες, τεχνοκράτες, άνθρωποι της παραγωγής, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες με σκοπό να αναζητήσουν μια ολιστική στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Συνολικά 128 ομιλητές σε 16 θεματικές ενότητες, τρεις κλειστές επιχειρηματικές συναντήσεις, μία εκδήλωση συντονισμού επετειακών εκδηλώσεων και δράσεις πολιτισμού ανοικτές για το κοινό συνέθεσαν ένα πλούσιο και ουσιαστικό τριήμερο όχι μόνο έδωσαν την δυνατότητα ενός ανοικτού και εποικοδομητικού διαλόγου, πέτυχαν και την διάδραση με την ίδια την κοινωνία.

Η διοργάνωση απέσπασε τα ευμενή σχόλια όλων όσων πέρασαν από το βήμα του Συνεδρίου και συγκεκριμένα των υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, των υφυπουργών Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, πρώην υπουργοί, γενικοί γραμματείς, πανεπιστημιακοί, διεθνείς προσωπικότητες και όλοι όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες.

Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η επιτυχία έγκειται τόσο στη μεγάλη συμμετοχή όσο και στην ποιότητα των δράσεων.

Οι θεματικές του συνεδρίου άγγιζαν όλο το φάσμα της Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώστε μέσα από τον ανοικτό διάλογο να αναδειχθούν όλες τις σύγχρονες προτάσεις

Οι περιλήψεις των εισηγήσεων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.pelopevents.gr/7oSynedrioPerifereiakisAnaptiksis

Ετήσιο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Από το έτος 2013 η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», η μεγαλύτερη και ιστορικότερη περιφερειακή εφημερίδα της χώρα – εκδίδεται στην Πάτρα από το 1886 – διοργανώνει ετήσιο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με σκοπό να αναδειχθούν και να αποκρυσταλλωθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της περιφερειακής Ελλάδας, δίνοντας έμφαση στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη Δυτική Ελλάδα.
Είναι η σπουδαιότερη ετήσια συνάντηση οικονομικών, πολιτικών, επιχειρηματικών, και κοινωνικών παραγόντων με θέμα την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Βασική επιδίωξη του Ετήσιου Συνεδρίου είναι η συστηματική καταγραφή του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για τη περιοχή, η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης και η εκ του σύνεγγυς επαφή όσων σχεδιάζουν και εφαρμόζουν, ενδιαφέρονται ή επηρεάζονται από τις πολιτικές που εκπονούνται ή υλοποιούνται για την ευρύτερη περιοχή.

 

Οινοτουρισμός, ένα όχημα για την ανάπτυξη της Περιφέρειας»

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που συνδέονται με την ανάπτυξη του οινοτουρισμού, όπως επίσης οι συνέργειες και διασυνδέσεις των εμπλεκόμενων φορέων που οδηγούν στην ανάπτυξη μια οινικής κουλτούρας, εντάσσοντας τον οινοτουρισμό στο στρατηγικό σχέδιο της ανάπτυξης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αναλύθηκαν και συζητήθηκαν το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στην διάρκεια της Συνεδρίας για τον «Βιώσιμο Θεματικό Τουρισμό: Οινοτουρισμό» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού κυρία Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου ανέφερε ότι ο οινοτουρισμός μπορεί να γίνει όχημα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και της ανάδειξής της ως τουριστικό πόλο έλξης υψηλού προφίλ τουριστών από όλο τον κόσμο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην περιφέρεια, ενισχύοντας και προβάλλοντας ταυτόχρονα δύο από τα πιο σημαντικά προϊόντα της ελληνικής γης: το αμπέλι και το κρασί.

«Τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται ραγδαία ανάπτυξη του οινοτουρισμού» επεσήμανε η κ. Τριανταφυλλοπούλου και πρόσθεσε ότι «για να στοχεύσουμε στον ποιοτικό τουρισμό πρέπει να δούμε τις υποδομές, την γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα και την εκπαίδευση».

Αναφέρθηκε στην Εθνική Επιτροπή Οινοτουρισμού η οποία συστάθηκε για να προωθηθεί και προβληθεί ο οινικός τουρισμός και οι δυνατότητες της χώρας μας σε αυτόν τον τομέα, όπως και στο Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου που θεσμοθετήθηκε το 2005, μετά από πρόταση του Γιάννη Μπουτάρη, επισημαίνοντας ότι οι οινοποιοί έχουν κάνει την προσπάθειά τους για να αναδειχθεί ο οινοτουρισμός και απομένει σε συνεργασία με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ΕΟΤ να γίνει ένας στρατηγικός σχεδιασμός.

Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια της ΑΧΑΪΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ A.E. και συντονίστρια CLLD/LEADER Ηρώ Τσιμπρή έκανε ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα του Πελοποννησιακού Αμπελώνα, που αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική περιφέρεια οινοποιήσιμων ποικιλιών, με μεγάλο αριθμός οινοποιείων και τον μεγαλύτερο αριθμό παραγόμενων ετικετών & φιαλών.

Επίσης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη οινοτουριστικών δράσεων στην Πελοπόννησο όπως συμμετοχή των οινοποιείων στις εκδηλώσεις «Ανοιχτές Πόρτες» & «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού», τα «Οινοξένεια: Τοπία & Γεύσεις της Αιγιάλειας» και η οργάνωση τουριστικών δραστηριοτήτων σε επισκέψιμα οινοποιεία, συμμετοχή σε τρύγο, μουσικές βραδιές, οινογνωσία, εκθέσεις κ.α. Η ΑΧΑΪΑ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. άλλωστε μέσω των Τοπικών Προγραμμάτων της έχει στηρίξει και χρηματοδοτήσει έργα, που στόχο είχαν την ανάδειξη της περιοχής, μέσω της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και της οινικής κουλτούρας.

Μίλησε ακόμα για τους «Δρόμους Κρασιού Πελοποννήσου, μια διατοπική συνεργασία του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, μέσω των οποίων προτείνονται στον επισκέπτη – ταξιδιώτη να ακολουθήσει μία προσεκτικά επιλεγμένη διαδρομή, η οποία διασχίζει τα πιο γραφικά σημεία της αμπελουργικής ζώνης της Πελοποννήσου, να επισκεφτεί επιλεγμένες οινοπαραγωγικές μονάδες, να δοκιμάσει τα τοπικά κρασιά, παραδοσιακές γεύσεις – τοπικά πιάτα και να περιηγηθεί σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά τουριστικά αξιοθέατα κ.ά.

Η Μαρία Αλεμπάκη, Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Αττικής ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο Παγκόσμιος Οργανσιμός Τουρισμού έχει εντάξει τον οινοτουρισμό στην Agenda 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο ερευνητικό έργο που υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ενθάρρυνση της εκμάθησης στο πεδίο οινοτουρισμού, με στόχο να καταγραφούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των φορέων του κλάδου των οινοποιών και του προσωπικού που απασχολείται στα επισκέψιμα οινοποιεία και στην συνέχεια να διαμορφωθεί ένα εργαλείο για την συγκριτική προτυποποίηση των επισκέψιμων οινοποιείων και όλο αυτό να καταλήγει σε ένα πρότυπο βιωματικό σεμινάριο, όπου με διαδραστική διαδικασία θα ενισχύει την γνώση γύρω από τον οινικό τουρισμό.

Για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού και του συνδυαστικού οινοτουρισμού σε σχέση με την υγεία, τον αθλητισμό και την αρχαιολογία μίλησε η Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος AchaiaClauss Όλγα Καραπάνου-Crawford, δίνοντας και συγκεκριμένα παραδείγματα ανάπτυξης δράσεων οινοτουρισμού από ελληνικά οινοποιεία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο συνδυαστικός οινοτουρισμός στοχεύει στην εισαγωγής της οινικής κουλτούρας στους επισκέπτες/τουρίστες, στην δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας και στην ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής σε συνδυασμό με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ Αιγιαλείας αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (Σ.Ε.Ο.) Άγγελος Ρούβαλης επισημαίνοντας ότι αποτελεί μια καλή πρακτική ανάπτυξης του οινοτουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, όπου παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει τα οινοποιία, με τους ξενώνες, τα σημεία εστίας και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Στην «οινική» Πελοπόννησο εστίασε τέλος και η Οινολόγος-οινοποιός «Αχαιών Οινοποιητική», Γραμματέας ΕΝΟΑΠ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού Σωσάννα Κατσικώστα σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν αμπελώνα με ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, που διαθέτει 91% αυτόχθονες ποικιλίες και παράγει το 32% της συνολικής παραγωγής κρασιού.

«Η προβολή και προώθηση του Πελοποννησιακού οίνου θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας της Πελοποννήσου» επεσήμανε, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου(ΕΝΟΑΠ) αναδείχθηκε η ανάγκη για την αύξηση της εμπειρίας του καταναλωτή με το κρασί και δημιουργήθηκε ειδική εφαρμογή για κινητά (Mobileapp), ενώ γίνονται και άλλες δράσεις όπως οι «Ανοιχτές Πόρτες» που πραγματοποιούνται για ένα Σαββατοκύριακο κάθε Μάιο, η «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού» κάθε δεύτερη Κυριακή τουΝοεμβρίου, καθώς και οργανωμένες εκδηλώσεις γευστικών δοκιμών με συμμετοχή όλων των οινοποιείων μελών της ΕΝΟΑΠ. Στα επόμενα βήματα είναι μεταξύ άλλων η οδική σήμανση, η εκπαίδευση των οινοποιών & των επαγγελματιών, Famtrips/presstrips, η δημιουργία οινικού τουριστικού οδηγού και οινικού χάρτη κ.α.

Την συνεδρία συντόνιζε η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Ίνα Ταράντου.

Άποψη από το κοινό.

«Έξυπνες πόλεις με τη συμμετοχή των πολιτών»

 

Ψηφιακές εφαρμογές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στις πόλεις παρουσιάστηκαν στην συνεδρία με θέμα «Η Περιφερειακή Πόλη του 2030» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο στου 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.

 

Την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου Αγρινίου που συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών και υπηρεσιών, στην εισαγωγή τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και ενδυναμώνει την συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωής και την πολιτική διαδικασία περιέγραψε ο Γεώργιος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος (ΠΕΔΔΕ)

 

«Διαμορφώνουμε την νέα, ιδιαίτερη ταυτότητα του Δήμου Αγρινίου. Μια πόλη ελκυστική για τους πολίτες και τους επισκέπτες» είπε και προσδιόρισε: «Παράγοντες εξέλιξης των πόλεων είναι η δημιουργία ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και η καλλιέργεια καινοτόμου πνεύματος. Έξυπνη είναι η πόλη που χρησιμοποιεί με καινοτόμο και αποδοτικό τρόπο όλες τις ευκαιρίες».

 

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Αγρινίου, πρόσθεσε ότι από 2014 γίνονται στοχευμένα βήματα. «Υλοποιούμε ένα φιλόδοξο σχέδιο που αναδεικνύει την πόλη μας ως πράσινη, βιώσιμη και έξυπνη» ανέφερε και μίλησε για την αξιοποίηση της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην οποία έχει ενταχθεί το Αγρίνιο και προβλέπει έργα που βελτιώνουν το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, την λειτουργική αναβάθμιση του επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιανατολική είσοδο της πόλης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Περιέγραψε ακόμη, παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού, έξυπνους υπόγειους κάδους απορριμμάτων, προσπάθειες για αύξηση της ανακύκλωσης, αλλά και τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου, το οποίο προβλέπει τη λειτουργία πλατφόρμας παροχής ανοικτών δεδομένων που αφορούν την ποιότητα του αέρα με τη χρήση συγχρόνων αισθητήρων, σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και σύστημα παρακολούθησης υδάτινων πόρων με τη λειτουργία τηλεμετρικού συστήματος ποιοτικού και ποσοτικού ελέγχου.

Επεσήμανε ότι μεταξύ άλλων σχεδιάστηκε η ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σχολικών μονάδων, προωθείτε η ψηφιακή διακυβέρνηση, όπως και η αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων στις δημοτικές υπηρεσίες, ενώ 150 κοινότητες του Αγρινίου καλύφθηκαν με ασύρματο δωρεάν ίντερνετ.

 

Αναφέρθηκε και σε συστήματα που αφορούν την στάθμευσης και την πληροφόρηση των οδηγών για την κυκλοφορία και παράλληλα ανακοίνωσε σταθμούς ηλεκτρικών ποδηλάτων, με πρόβλεψη και για ποδήλατα ΑΜΕΑ.

 

«Είναι μια πορεία που χρειάζεται βοήθεια από το κεντρικό κράτος» ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου και παρέπεμψε σε προβλήματα υποδομών που εξακολουθούν να υπάρχουν ανακόπτοντας την εξέλιξη, για να καταλήξει: «Η πορεία προς το μέλλον απαιτεί αποκέντρωση, περιφερειακή – ενδοπεριφερειακή σύγκληση και γρήγορη ανάπτυξη».

 

Επανεκίννηση των Δήμων και Πόλεων συνέστησε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Να περάσουμε από την εποχή του τσιμέντου και της πλακόστρωσης, στην εποχή των υπηρεσιών. Από την εποχή των αρμοδιοτήτων, στην εποχή των εξουσιών. Από την εποχή της καμένης λάμπας και της σακούλας των σκουπιδιών στην εποχή που οι Δήμοι που θα αποτελούν παράλληλα και μοχλό ανάπτυξης».

 

Εκπροσωπώντας την «έξυπνη πόλη» των Τρικάλων, ο κ Παπαστεργίου τόνισε την ανάγκη για έναν μετασχηματισμό που οδηγεί σε αναπτυξιακές προοπτικές. «Το μυστικό είναι να αλλάξουμε, πριν μας αλλάξουν και πολύ περισσότερο πριν αλλάξουν τόπο διαμονής και χώρα οι πολίτες. Πρέπει να ξεφύγουμε από το τρίπτυχο λάμπα, λακκούβα και σκουπίδι. Αφενός γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το κάνουμε, αφετέρου διότι θα πρέπει να δώσουν ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των περιοχών μας» είπε.

 

Μετέφερε επίσης την εμπειρία του για τον τρόπο που λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες και τόνισε: «Μετά από 13 χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, μπορώ να πω ότι στις κοινωνίες ό,τι θα δώσεις, θα πάρεις. Αν δείξεις αδιαφορία, θα εισπράξεις αδιαφορία. Αν δώσεις φρέσκιες ιδέες, θα κερδίσεις το ενδιαφέρον τους. Αν δώσεις πολιτική τοξικότητα, θα σου γυρίσουν την πλάτη. Αν δώσεις ειλικρίνεια και ενδιαφέρον, θα πάρεις πίσω πίστωση χρόνου, κατανόηση, ενδιαφέρον, μια κοινωνία στήριγμα σε κάθε σου προσπάθεια».

 

Παραδείγματα από καινοτόμες και οικολογικά βιώσιμες πόλεις της χώρας μετέφερε ο Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Αναφέρθηκε στην Ανάβρα της Μαγνησίας που έχει εξελιχθεί σε αγροτικό οικισμό πρότυπο. «Έγινε ο πρώτος οικισμός της Ελλάδας που καλύπτει εντελώς τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ελλάδα και είναι ένα από τα λίγα ορεινά αγροτικά χωριά της Ελλάδας που ο πληθυσμός του παρουσιάζει αύξηση» περιέγραψε και πρόσθεσε ότι έχει 0% ανεργία, πολλά νέα νοικοκυριά, ενώ υπάρχουν 80 σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό. Οι κάτοικοι ασχολούνται αποκλειστικά με την βιολογική κτηνοτροφία, με 12.000 γιδοπρόβατα, 6.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής και 5.000 χοίρους να βόσκουν ελεύθερα στα βουνά. Τα νόστιμα κρέατά της είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα.

 

Υποψήφια για πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016 –όπως είπε- ήταν η Λάρισα, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό, στον οποίο εν τέλει ξεχώρισε η Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Στα δυνατά σημεία της Λαρισαϊκής υποψηφιότητας ήταν τα 460.000 τμ πεζοδρόμων,10 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων, 65.000 δέντρα και 40.000 θάμνοι, 8.5 τμ πρασίνου ανά κάτοικο, ορθολογική διαχείριση του νερού, μέσος χρόνος μετακίνησης 17.1 λεπτά, το 42% των κατοίκων επιλέγει την πεζή μετακίνηση, δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των δημόσιων κτιρίων, ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος (ημερήσια περίοδο 5.2 db), διαχείριση αποβλήτων – ανακύκλωση.

 

Ο Σπύρος Δενάζης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστήμιο Πατρών, Συντονιστής του smart city Hub μίλησε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πάτρας αναφέρθηκε στους άξονες που μπορούν να υιοθετήσουν ψηφιακές εφαρμογές που είναι διακυβέρνηση, υποδομές, ψηφιακή ικανότητα εταιρειών, χρηματοδότηση, κοινότητα, υπηρεσίες υποστήριξης, ψηφιακές δεξιότητες και ανοιχτά δεδομένα.

 

Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες μέσα από συλλόγους ή κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και επικαιροποίηση των δεδομένων των ατόμων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος είναι, σε περίπτωση συμβάντων οι Υπηρεσίες (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία) ενημερώνονται αν υπάρχουν Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Η συλλογή των δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή χρήσιμων στοιχείων από το Δήμο για επιπλέον δράσεις ή παρεμβάσεις λαμβάνοντας υπόψην την κατανομή στην περιοχή της Πάτρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

«Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Πάτρας και της ευρύτερης περιφέρειας είναι προαπαιτούμενο για την πόλη του 2030+» ανέφερε ο κ. Δενάζης. Όπως είπε, οι προτεραιότητες πρέπει να τεθούν και κρίσιμη μάζα πόρων (οικονομικών και ανθρώπινων) να επικεντρωθούν σε αυτές. Τόνισε την ανάγκη που συγκρότησης πολιτικών συνεργασίας & συνεργατικών σχημάτων Δήμος – Περιφέρειας – Πανεπιστήμιο – Ιδιωτικού τομέα, αλλά και την ανάγκη διαφύλαξης της ανοικτότητας όλων εκείνων των στοιχείων που μεγιστοποιούν την καινοτομία και την ανάπτυξη. Επεσήμανε ότι η τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό υπάρχει, όπως και τα δομικά στοιχεία ενός μεσο-μακρο-πρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου. «Τελευταίο βήμα είναι η βούληση» κατέληξε.

Ο Γιάννης Σαριδάκης, Εκπρόσωπος ΕΛΟΤ αναφέρθηκε στα διεθνή πρότυπα για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι

  • Οικονομική ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και δημοσιονομική αυτάρκεια
  • Περιβαλλοντικά, ενεργειακά θέματα και ποιότητα αέρα
  • Σχεδιασμός Δημόσιου χώρου, συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες, που να διευκολύνουν τους πολίτες
  • Ασφάλεια (προστασία πολιτών και δημόσιου χώρου), ποιότητα ζωής (στέγαση για όλους, ποιότητα νερού και εγκαταστάσεις υγιεινής, υπηρεσίες υγείας και υπηρεσιών (ανοικτή διακυβέρνηση, εκπροσώπηση και συμμετοχή πολιτών)
  • Εθνικές Προτεραιότητες και πολιτικές, Ανάδειξη Ταυτότητας αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως αξιοποίηση και ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπαίδευση και καινοτομικότητα, ψηφιακές υποδομές, εφαρμογές και υπηρεσίες, Κυκλική Οικονομία και Διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ανοικτότητα δεδομένων, εφαρμογών, και υπηρεσιών κ.α

 

Φάνης Δουγέκος, Διευθυντής Πωλήσεων Εταιρικών Πελατών, Vodafone, τόνισε ότι οι πόλεις της Ελλάδας αλλάζουν υιοθετούν λύσεις με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον, βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενισχύοντας την συμμετοχή τους στα κοινά, γίνονται πιο έξυπνες και μαζί αλλάζει η ζωή των πολιτών.

 

«Σήμερα σε όλον τον κόσμο, σε επίπεδο VODAFONE έχουμε 83 εκατ. συνδέσεις όπου οι μηχανές μιλάνε μεταξύ τους και παράγουμε περίπου 84 εκατ μεγαμπάιτ κάθε μήνα. Στα επόμενα πέντε χρόνια οι προβλέψεις λένε ότι στην Ελλάδα θα έχουμε 25 εκατ συνδέσεις σε ΙοΤ. Το νούμερο είναι διπλάσιο από τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας που έχουν γίνει από την αρχή της κινητής τηλεφωνίας μέχρι σήμερα» τόνισε ο κ. Δουγέκος.

 

Έφερε ως παράδειγμα το Όσλο της Νορβηγίας που για να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 50% ως το 2020, επανασχεδίασαν το σύνολο του δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς, ενσωματώνοντας ένα καινοτόμο σύστημα ΙοΤ αυτοματισμών που φροντίζει ώστε τα μέσα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικά σημεία διαχείρισης. Επίσης, η Αθήνα, υιοθετώντας σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία του ΙοΤ, συγκαταλέγεται πλέον και αυτή στις «έξυπνες» ελληνικές πόλεις. Το εμπορικό τρίγωνο της πόλης διαθέτει ένα νέο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων το οποίο στηρίζεται στο Internet of Things.

 

H Vodafone επενδύει στρατηγικά στο Internet of Things και μέσω της θυγατρικής Vodafone Innovus, καινοτομεί και φέρνει ψηφιακές λύσεις νέας γενιάς, που μπορούν να ενδυναμώσουν τους δήμους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στους πολίτες, αλλά και να συμβάλουν στο κοινό καλό.

 

Στο έλλειμμα υποδομών που εμποδίζουν την ανάπτυξη αναφέρθηκαν ο Γιάννης Πετράτος πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Κωνσταντίνος ΖαφειρόπουλοςΠρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας.

 

Οι Δρ. Δημήτρης Κατσαρός, Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και Δρ. Στέφανος Μίχος, Διευθυντής Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην παρέμβασή τους, παρουσίασαν καινοτόμες εφαρμογές στην πολιτική προστασία. Αναφέρθηκαν στην συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα με αντικείμενο σε θέματα πολιτικής προστασίας.

 

Την συνεδρία συντόνισε η Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

 

Απο δεξιά: Η συντονίστρια Μαργαρίτα Καραβασίλη, και ακολουθούν οι ομιλητές της συνεδρίας: Γεώργιος Παπαναστασίου, Δημήτρης Παπαστεργίου, Νικόλαος Παπαθεοδώρου, Σπύρος Δενάζης, Γιάννης Σαριδάκης και ο Φάνης Δουγέκος.

«Μάνος Κόνσολας: Θέλουμε την Ελλάδα κέντρο τουριστικών σπουδών»

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το κέντρο των τουριστικών σπουδών στην Μεσόγειο και την Ευρώπη» τόνισε εμφατικά ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας κατά την διάρκεια της εισήγησης του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Στη συνεδρία με θέμα «Εκπαίδευση & Κατάρτιση για την 4η Βιομηχανική επανάσταση» ο κ. Κόνσολας επεσήμανε την μεγάλη σημασία που δίνει η νέα Κυβέρνηση στα θέματα της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι αν δεν ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα να προσελκύσει σπουδές από το εξωτερικό σε ξενόγλωσσα τμήματα για την γαστρονομία και τον τουρισμό, τον ψηφιακό τουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμός κ.α

«Η μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση και οι αλλαγές που θα επιφέρει στην παραγωγή και την απασχόληση επιβάλλουν αυτή την ανατροπή, αυτή την πρόκληση» υπογράμμισε και εξήγησε ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Τουρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς και προχωρά σε μνημόνια συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια, που έχουν σχολές τουρισμού,τα Ινστιτούτα και τα Επιμελητήρια, προκειμένου σύντομα να κατατεθεί νομοσχέδιο για τις τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα, κάτι που όπως τόνισε «δεν μπορεί να περιμένει άλλο η χώρα».

Στην ίδια συνεδρία, ο Άγγελος Παγκράτης, Σύμβουλος με βαθμό Γενικού Διευθυντού στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διπλωματίας και πρώην Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στα χρόνια που διανύουμε «οι εξαιρετικά ικανοί άνθρωποι είναι πολύ πιο πολύτιμοι απ’ ότι στο παρελθόν» τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση.

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι η ενέργεια που χρειάζεται η κοινωνία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις θα αντληθεί από την συνέργεια και την συμμετοχή όλων. «Πιστεύω ακράδαντα στην κοινωνία των πολιτών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας και απαιτείται συνέργεια και συνεργασία όλων.

Από την πλευρά του ο κ. Ορέστης Ομράν, μιλώντας για τοBrain Gain, εξήγησε ότι αποτελεί ένα ευρύ φαινόμενο πολλών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οι λόγοι που οι νέοι έφυγαν στο εξωτερικό συνδέονται με προβλήματα βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία.

«Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοκρατικής αντιμετώπισης στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αν σταματήσουμε να βλέπουμε την πολιτική καθοδηγούμενη από την οικογενειοκρατία, αν σταματήσει η ευνοιοκρατία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αν ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τότε και οι Έλληνες του εξωτερικού θα γυρίσουν στη χώρα μας και όλα θα είναι καλύτερα εν τέλει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Κυριάκος Φιλίνης, Policy Analyst στονΤομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ μίλησε για τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζοντας διαπιστώσεις και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΕΒ σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, ανθρώπους δηλαδή που αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά οι θέσεις εργασίας δεν είναι αντίστοιχων προσώπων.

Παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο ΣΕΒ σε 831 επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 30 άτομα σε έξι κλαδικά οικοσυστήματα, αναφέρθηκε σε ορισμένες προτάσεις που προκύπτουν, όπως είναι η στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων (όπως ψηφιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων στη βιομηχανική τεχνολογία και τα μαθηματικά), η αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκησης και μαθητεία, η επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση καθώς και η δημιουργία κλαδικών συμβουλίων δεξιοτήτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και σαφώς μπορεί να γίνει κέντρο, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια, στον τομέα της εκπαίδευσης των ξενοδοχειακών και τουριστικών επαγγελμάτων, όπως επίσης μπορεί να γίνει κέντρο και στις κλαδικές σπουδές.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γεώργιος Νικολάου, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Δείτε την συνεδρία από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=LDDWKTRsQd4

 

Άποψη από το κοινό.

7ο Συνέδριο Περιφερειακής Αναπτύξης
«Μάκης Βορίδης: Πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, συνεργατική με «φρένο» στις ελληνοποιήσεις»

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι προκλήσεις που την συνοδεύουν και η θέση των μικρο-καλλιεργητών απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις ήταν ο βασικός άξονας της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος – εκτός των άλλων – ανακοίνωσε αυστηρό διωκτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Τόσο ο υπουργός, όσο και οι εισηγητές στη συνεδρία για τη «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να συνενωθούν οι μικρο-καλλιεργητές δημιουργώντας νέα δυναμικά σχήματα.

Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Βορίδης μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει για μείωση του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον πρωτογενή τομέα. «Η θέση της χώρας είναι να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός» τόνισε ο υπουργός κι εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των «συμμαχιών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επόμενο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι η σύνδεση των επιδοτήσεων με μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, οι ανάγκες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν εκτοξευτεί στα 210 εκατ ευρώ, ενώ πρόκειται για φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον παράγοντα της αιρεσιμότητας, που τίθεται και εξήγησε ότι σταδιακά η Ευρώπη θα αρχίσει να ζητά συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους για να χορηγεί τις ενισχύσεις.

«Πρέπει να πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, χρειάζονται επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός, ωστόσο επεσήμανε ότι οι μικρο-καλλιεργητές δεν έχουν δυνατότητες τέτοιων επενδύσεων, κάτι που έχει διαμηνύσει και η Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται να κινητροδοτήσουμε την ανάγκη συνένωσης των μικροπαραγωγών» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. «Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν το δεύτερο κομμάτι της ΚΑΠ» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «έξυπνες καλλιέργειες» με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και κάλεσε τις σταρτ απ και όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την καινοτομία να ρίξουν το βάρος τους στον πρωτογενή παραγωγή, διότι σε άλλη περίπτωση θα είναι μια αγορά που θα εκμεταλλευτούν οι ξένες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ανακοινώνοντας ότι γίνεται πιο αυστηρό το διωκτικό πλαίσιο με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο εξής, όπως είπε ο κ. Βορίδης όσοι επιχειρούν ελληνοποιήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν δίωξη για νοθεία σε ΠΟΠ, για παραπλάνηση καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό. «Αυτό θα είναι το διωκτικό πλαίσιο από εδώ και πέρα. Θα είναι και ποινικό, και με διοικητικές κυρώσεις» είπε κατέθεσε όμως και τον προβληματισμό «μήπως να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την αισχροκέρδεια» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έκταση του φαινομένου.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε βήματα που γίνονται για τη φορολογική ελάφρυνση των παραγωγών. Παρέπεμψε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ,του φόρου εισοδήματος και του φόρου στις ομάδες παραγωγών. «Θα δούμε και το κόστος της παραγωγής. Μπροστά μας ανοίγεται δρόμος με συγκεκριμένες προσκλήσεις»

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης αναφερόμενος στην πρωτογενή παραγωγή εντόπισε ότι το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με τα διαρθρωτικά δεδομένα και περιέγραψε «τους μικρούς κλήρους, το ανάγλυφο, την ανεπάρκεια φυσικών πόρων, το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά, όπως είπε υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, η βιοποικιλότητα, αλλά και η φήμη των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Συνδέοντας όλα αυτά με την ιστορία, την κουλτούρα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, θεώρησε ότι η πρωτογενής παραγωγή εξακολουθεί να έχει σοβαρές προοπτικές.

Ο Θύμιος Μπόκιας, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών μέσω της ΚΓΠΑνέλυσε την πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020 σε σχέση με τους στόχους και επιτεύγματα. Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 σε σχέση με την κατάρτιση Στρατηγικών Σχεδίων και μετέφερε εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον.

Η Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην Βιοοικονομία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και τόνισε ότι μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΠΚΜ έχει ενσωματωθεί η Κυκλική Οικονομία, ως διαχείριση απορριμμάτων και αξιοποίηση του βιοαερίου, στους τομείς προτεραιότητας. «Η βιο-οικονομία και η κυκλική βιο-οικονομία έχει διασυνδεθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η ΠΚΜ ώστε να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός σε πρακτικό επίπεδο και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα με άμεσα και έμμεσα οφέλη» πρόσθεσε.

Η Carla Tanas, Co-Founder & CEO, Future Agro Challenge επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 6000 διαφορετικά φυτά και βότανα, περιγράφοντας « τη μοναδική χλωρίδα στον κόσμο». Όπως είπε τα βότανα θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αλλά και να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών». Πρόκειται όμως για την διασύνδεση της παραγωγής σε νέα είδη που δεν φαίνεται να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μας λείπει η γνώση» καθώς αγρότες συνταξιοδοτούνται, αλλά οι αλλά νέοι αγρότες δεν εισέρχονται στο χώρο γιατί το εισόδημα δεν είναι ελκυστικό.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη Μελέτης της διαΝΕΟσις για του Νέους Ελληνικούς Συνεταιρισμούς & Managing Partner της Τόπος Συμβουλευτική, αναφέρθηκε διεξοδικά στους συνεταιρισμούς, εστιάζοντας στο «πρόβλημα μεγέθους στον πρωτογενή τομέα». Περιέγραψε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των 68 στρεμμάτων και 27 επιχειρήσεις είχαν πωλήσεις άνω των 100 εκατ. «Οι μικροί παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν όπως πρέπει τα προϊόντα τους. Η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική κάνει πιο εύκολη τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές» τόνισε η κ. Σκυλακάκη και περιέγραψε νέα μοντέλα συνεργατικότητας για τον πρωτογενή τομέα.

Ο Σπύρος Μυλωνάς δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας αναφέρθηκε στο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζήτησε επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού, προϋπολογισμού 31 εκατ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Στήριξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας ζήτησε ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών «Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών». Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά η παραγωγή. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση, πρότεινε πρόγραμμα αναμπέλωσης επισημαίνοντας ότι το προϊόν λόγω της αποδεδειγμένης διατροφικής του αξίας και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων έχει σοβαρές προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο – Αθανάσιος Παπαδοπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, πρ. Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρότεινε πολιτικές παρεμβάσεις για την στήριξη του κλάδου. Επέμεινε επίσης στη σύσταση συνεταιρισμών, τονίζοντας «Κάντε μια προσπάθεια με τους συνεταιρισμούς για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα».

Ο Φάνης Παπανικολόπουλος, Εκπρόσωπος Berryplasma αναφέρθηκε στην επένδυση στη γνώση και την καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων, επισημαίνοντας κι αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συνέργειες: «Υπάρχουν παραδείγματα που μας δίνουν ελπίδα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας που αναπτύχθηκαν εν μέσω κρίσης» είπε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο αγροτικό μοντέλο που θέλουμε ως Ελλάδα.

Παρέμβάση για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής έκαναν ακόμη ο Γιάννης Πετράτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Χημικός, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Στη συζήτηση για το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής παρενέβησαν ακόμη οι βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Συντονιστής στη συνεδρία ήταν ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.

-Δείτε την συνεδρία από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=n-N-6ODrBEs

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πυλώνας» για ολόκληρο το σύστημα υγείας»

Η χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ιατρικός τουρισμός και οι ψηφιακές υπηρεσίες στην «υπηρεσία» των υπηρεσιών υγείας ήταν οι βασικές παράμετροι που απασχόλησαν τη συνεδρία με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στον τομέα της Υγείας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο (21/9) στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 19,20,21 Σεπτεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κομβικής σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γενικότερα. Πλήθος ερευνών, αλλά και εμπειρικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η προσιτή και αποτελεσματική πρόσβαση βελτιώνουν το επίπεδο υγείας των πολιτών, αλλά και την αποδοτικότητα όλου του συστήματος υγείας μιας χώρας» τόνισε ο Ιωάννης Καρβέλης Διοικητής 6ης ΥΠΕ και πρόσθεσε:. «Οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων ΠΦΥ για τη διατήρηση του και επιπλέον βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών».

Παρατήρησε όμως ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είχαν ως κεντρικό στόχο την μείωση και ανορθολογισμό των δαπανών και δευτερευόντος την ανάπτυξη ισχυρούς και πλήρους ΠΦΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Καρβέλης τόνισε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση της ΠΦΥ γιατί αυτό –όπως είπε- θα δώσει λύσεις στην μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων»

Μέσω Skype παρενέβη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό. Όπως ανέφερε γίνονται σταθερά βήματα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού είτε μέσω των ομογενών που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε μέσω αδελφοποιήσεων με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόσθεσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως εμφυτεύματα, πλαστικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας κατέθεσε στη συζήτηση ο Γιώργος Γιαννόπουλος πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείαςκα π. Διοικητής 6ης ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων μίλησε για ενίσχυση capacity δημόσιου τομέα και πρότεινε υπηρεσίες ΠΦΥ, οδοντιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, απόλυτη αύξηση του προσωπικού (ιατρικού και μη), αλλά και βελτίωση των αναλογιών σε οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές (2500 -3000 άτομα), βελτίωση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τις ΤοΜΥ (300 ακόμα στα αστικά κέντρα), εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό και σχεδιασμένη πολιτική συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου παρατήρησε ότι υπάρχει ένδεια γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάτι που δεν βοηθάει ουσιαστικά στην ενίσχυση του συστήματος. επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του υγειονομικού μοντέλου και πρότεινε διασύνδεση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη δικτύου οργανωμένων υπηρεσιών με ραντεβού, επείγοντα περιστατικά σε Πολυϊατρεία, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τη λειτουργία επιχειρησιακών κέντρων τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες περιοχές

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να είναι διακριτοί ρόλοι μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο των οποίων να εισέρχονται στα νοσοκομεία μόνον όσοι έχουν παραπεμπτικά, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά.

Η κ. Μαστοράκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γενόσημα, για τα οποία μίλησε εκτενώς ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος της CBL για να εξηγήσει ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση, τουλάχιστον για το ελληνικό γενόσημο.

Όπως είπε, μετά τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα ο δεύτερος εξαγωγικός κλάδος στην Ελλάδα που πέτυχε αύξηση 31% το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Μπάρλο οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία . «Το 70% της παραγωγής μας εξάγεται στις ΗΠΑ. Εκεί δεν εισάγουν τα λάθος γενόσημα. Για να πουλήσετε γενόσημα στην Αμερική θα ελεγχθείτε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρλος.

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, Μηχανικός Ιατρικής Πληροφορικής, PhD, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, τ. Πρόεδρος Δ.Σ & Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναφέρθηκε στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας (e-Health) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επεσήμανε ότι απαιτείται εθνικό σύστημα διαλειτουργικότητας των συστημάτων, που θα χρησιμεύει και στις ηλεκτρονικές λειτουργίες των συστημάτων υγείας.

Περιέγραψε πως θα μπορούσε να γίνεται ταυτοποίηση για την παροχή υπηρεσιών υγείας με βάση το ΑΜΚΑ είτε μέσω του κινητού ή μέσω κάρτας. Εφόσον υπάρξει διασύνδεση συστημάτων για να εκδοθεί ή να εκτελεστεί μία συνταγή θα πρέπει ο πχ ο γιατρός να «ξεκλειδώσει» το πεδίο με τον κωδικό που θα του δώσει ο ασθενής. Ιδιαίτερα τόνισε ότι με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία μειώνονται κατά 5%, δηλαδή κατά 350 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η Βιβή Κατσούλη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Project Manager VIDAVO αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Όπως η ίδια ανέφερε από το 2008, που υλοποιείται το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 46.600 εξετάσεις , εκ των οποίων το 15% βρέθηκε ότι θα πρέπει να ελέγχει πιο συστηματικά την υγεία του, ενώ το 1% βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ανοικτή και έτοιμη να αναλάβει δομές υγείας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα υγείας εστίασε σε σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Σχολίασε το γεγονός ότι στο Κέντρο Αποκατάστασης -μια δωρεά 2 εκατ ευρώ – δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, καθώς λειτουργούν μόλις 7 από τα 25 κρεβάτια στο ΠΠΝΠ. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ, αφού από τα 750 κρεβάτια που υπάρχουν πανελλαδικά, τα 150 δεν χρησιμοποιούνται. Ο ίδιος κατέληξε με το μείζον πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών. Τόνισε την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των περιφερειακών νοσοκομείων, αντί να μετακινούνται οι γιατροί. «Δεν είναι ο γιατρός γυρολόγος για κάλυψη εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπονάνος.

Η Μαρία Κιούρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Εφετείου Πατρών περιέγραψε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας για τα μικρά νοσοκομεία. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας, όπου εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού, κατά την υλοποίηση του οποίου βρέθηκε ότι το 40% του γυναικείου πληθυσμού δεν είχε συστηματική επαφή με υγειονομικές υπηρεσίες για είκοσι χρόνια.

Την συνεδρία συντόνισε η Μαρία Τσιρώνη, Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.

-Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=81vn-B-4HQ8

 

 

Η Μαρία Κιούρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαίων – Μαιευτών Εφετείου Πατρών (δεύτερη στη πρώτη σειρά)- Άποψη Κοινού

Achaia Clauss
19 – 21 Σεπτεμβρίου

 

«Έρχεται ο πιο λιτός και αποτελεσματικός Αναπτυξιακός νόμος»

Οι ευκαιρίες που δίνουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών, οι στρατηγικές επενδύσεις και ο διάλογος που ανοίγει για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ήταν οι βασικές συνιστώσες της συζήτησης που είχε σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 ο Νίκος Μαντζούφας, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ειδικών προσκλήσεων στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούφα μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί με συμβάσεις ΣΔΙΤ αρκετά δημόσια έργα, μεταξύ των οποίων 24 δημόσια σχολεία στην Αττική. Τα δημόσια έργα αποπληρώνονται είτε με τέλη, είτε με πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων όπου έχουν ολοκληρωθεί άλλα τρία έργα που βρίσκονται σε λειτουργία σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και Σέρρες. «Το επόμενο ΣΔΙΤ θα είναι το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηλείας. Έχει συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται στο αρχικό στάδιο κατασκευής» πρόσθεσε και απευθυνόμενος στο κοινό, είπε για τα έργα ΣΔΙΤ:

«Πρόκειται για μοντέλο που έχει δείξει αποτελέσματα. Αξίζει να το σκεφτείτε. Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και καθαρούς κανόνες στις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.

«Ο αναπτυξιακός βρίσκεται εν ισχύ και δεν θα σταματήσει άμεσα. Αλλά για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και σε αυτό το πλαίσιο καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο να καταθέσει σκέψεις και ιδέες. Στόχος να φτιάξουμε ένα λιτό και αποτελεσματικό Αναπτυξιακό νόμο, διότι συνάντησα «βουνό» παραπόνων για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του» ανέφερε ο κ. Μαντζούφας και μοιράστηκε με τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας ορισμένες από τις σκέψεις που υπάρχουν.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στο πλαίσιο του ελέγχου της πορείας των επενδύσεων, μελετάται οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ή να συνεχίσουν τον έλεγχο με τον παραδοσιακό τρόπο, που ισχύει σήμερα ή να επιλέξουν την κατηγορία του ορκωτού ελεγκτή, «με πολύ όμως αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται αν διαπιστωθεί παρατυπία, είτε από αμέλεια είτε από δόλο» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Για την τελική διαμόρφωση του νέου Αναπτυξιακού, θα γίνει στη Βουλή ακρόαση φορέων, με στόχο τι νέο πλαίσιο να διαμορφωθεί μέσα από έναν γόνιμο διάλογο.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμο κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Θανάσης Κούστας πρότεινε εκτός από τους ορκωτούς ελεγκτές, να συνεισφέρει στους ελέγχους για την πορεία των επενδύσεων ο ΕΦΕΠΑΕ, που –όπως είπε- έχει 404 διαπιστευμένα στελέχη τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης ζήτησε στον νέο Αναπτυξιακό να υπάρξει διαβάθμιση ανά Περιφέρεια, ανάλογα τα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε περιοχής και να προσδιοριστούν κατευθύνσεις στρατηγικές.

Επίσης, ο Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη στον Αναπτυξιακό, να μπορούν Δήμοι και Περιφέρεια συνεργαζόμενοι με άλλους φορείς να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στον Αναπτυξιακό.

Η πρόταση έδωσε την ευκαιρία στον κ Μαντζούφα να πει ότι «έρχεται το Ταμείο Υποδομών με 450 εκατ ευρώ που θα περιμένει προτάσεις και αφορά δάνεια χαμηλού επιτοκίου». Το Ταμείο Υποδομών αντικαθιστά το πρόγραμμα Τζέσικα, μέσω του οποίου έχουν υλοποιηθεί πραγματικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ ευρω.

Ο Άγγελος Παγκράτης ενώ μιλά για την Οικονομική Διπλωματία στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οικονομική Διπλωματία

Oι διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αποτέλεσαν το επίκεντρο της τοποθέτησης του Άγγελου Παγκράτη Ειδικού Συντονιστή, Υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Μιλώντας σε κλειστή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ. Παγκράτης αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με το Brexit, τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ, τη ραγδαία άνοδο της Κίνας και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων για να παρατηρήσει ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Γι αυτό και τόνισε την ανάγκη για μια συστηματική  πρωτοβουλία αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας με κύριο στόχο την καλύτερη υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών της.

Παρατήρησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης χωρίς αναπτυγμένη οικονομική διπλωματία, γιατί δεν μπορεί να επιτύχει η εθνική προσπάθεια ανάπτυξης αν δεν προσαρμοστεί και δεν συνδεθεί λειτουργικά και άμεσα με τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αποσαφήνισε ωστόσο ότι πλέον το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει μια καλή εκκίνηση στο αντικείμενο της οικονομικής διπλωματίας.

Τις δύο συζητήσεις συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζώης Μαρίνος

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο

7ο Συνέδριο Περιφερειακής Αναπτύξης

«Πρωταγωνίστρια η Δυτική Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη»

 

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη όσον αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την ίδια ώρα που προχωρούν και οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή πριμοδοτώντας την τοπική οικονομία. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τις «Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Ο Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παρουσίασε τη θέση της Δυτικής Ελλάδος στον ενεργειακό χάρτη τόσο της Ελλάδος όσο και ευρύτερα της Μεσογείου, η οποία κατατάσσεται πλέον στο κέντρο.

Ηδη, ανέφερε, έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν παραχωρήσεις τόσο για τις περιοχές του Κατακόλου, της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του μπλοκ στον Κυπαρισσάκο και ένα μέρος του Ιονίου, θέτοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο κέντρο της ζώνης του δυτικού άξονα της χώρας από την Αλβανία έως την Κρήτη με πολλά γεωγραφικά και οικονομικά οφέλη αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπασιάς κατά την διάρκεια της εισήγησής του μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο για το μπλοκ του Πατραϊκού, όπου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να προχωρήσει η γεώτρηση, αλλά και στο Κατάκολο, όπου μέχρι τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα ξεκινήσει η παραγωγή. Όλα αυτά τόνισε θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις θα βρουν διέξοδο και ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι η σταδιακή μετατροπή της Δυτικής Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο και επεσήμανε ότι άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο ενεργειακού προσδιορισμού της περιοχής.

«Είναι ζητούμενο στην περιοχής μας να έχουμε πολλά εναλλακτικά δίκτυα. Θέλουμε άλλον προσανατολισμό. Σύγχρονο με χρήση νέων τεχνολογιών, έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Δυτικής Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καθώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μοντέλου απασχολεί έντονα τον τεχνικό κόσμο και την παραγωγική οικονομία, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετο εισόδημα.

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο το δυναμικό και ανατροφοδοτούμενο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής αντιμετώπισης των βασικών ενεργειακών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων» επεσήμανε.

Ήδη όπως ανέφερε έχουν επισημάνει ως νέα Περιφερειακή Αρχή, μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, την ανάγκη διερεύνησης της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, παράλληλα με την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των διαδικασιών για την έλευσή του στην περιοχή, καθώς η Δυτική Ελλάδα δικαιούνται πλήρη πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.», αφού έδωσε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου τα έσοδα από υδρογονάνθρακες έχουν οδηγήσει σε ένα Ταμείο με κεφάλαιο 1,3 τρισ. δολάρια για την προστασία των συντάξεων στο μέλλον, επεσήμανε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχουν την βούληση, τη δυνατότητα και την εμπειρία να συμβάλλουν ώστε η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αποτελέσει πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ στην περιοχή 28 γεωτρήσεις και σε 19 από αυτές προέκυψαν ενδείξεις για μικρές ή μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. «Σκοπός μας είναι με την συνδρομή της τεχνολογίας να επιβεβαιώσουμε τις ενδείξεις που υπάρχουν και από το κομμάτι της έρευνας να προχωρήσουμε στην παραγωγή» υπογράμμισε.

Ειδικά για τον Δυτικό Πατραϊκό ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ερευνητική φάση, έχοντας εντοπίσει τον γεωλογικό στόχο, και είναι έτοιμοι οι παραχωρησιούχοι να προχωρήσουν στην γεώτρηση, χωρίς το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ στην ΒΔ Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση των ερευνών, έχουν γίνει οι γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ είναι σε εξέλιξη οι γεωλογικές έρευνες. Επίσης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση για το block 10 στον Κυπαρισσάκο και ήδη τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για τις αντίστοιχες γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις των υδρογονανθράκων δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό τομέα με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι εξασφαλίζεται μια ενεργειακή επάρκεια και σταδιακή απεξάρτηση από τρίτους.

«Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τα παραδείγματα πετρελαϊκά ανεπτυγμένων χωρών, ώστε να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον μας, με σεβασμό στο παρόν και το περιβάλλον» κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.».

Από την πλευρά του ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έκανε ειδική αναφορά στην ερευνητική γεώτρηση στο δυτικό Πατραϊκόκόλπο και έδωσε αναλυτικά στοιχεία των τεχνικών γεωτρήσεων για να εξηγήσει στον κόσμο που έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε στο έπακρο τις υποχρεώσεις μας και τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας του έργου. Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες για αυτό και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή του κοινού στη δημόσια διαβούλευση για το καλό του τόπου και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της γεώτρησης.

Για την έλευση του Φυσικού Αερίου ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αδράνεια που παρατηρήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία μετά και τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν, οδηγεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη προκειμένου να έρθει τελικά το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

«Πλέον υπάρχουν και οι λύσεις και η διάθεση» υπογράμμισε ο κ. Ανδριοσόπουλος και έτσι το φυσικό αέριο θα φτάσει και σε απομακρυσμένες περιοχές με την μορφή συμπιεσμένου και υγροποιημένου αερίου για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων και σε δεύτερο πλάνο και για τα νοικοκυριά.

Στο ίδιο πνεύμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προκηρυχθεί το έργο και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις. Για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται η κατασκευή 208 χλμ. και η δωρεάν σύνδεση 4.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, μέχρι την οικοδομική γραμμή τους, σε Πάτρα, ΒΙΠΕ Πάτρας, Αγρίνιο και Πύργο, ενώ έχει σχεδιαστεί το δίκτυο να περάσει από τις δημοτικές υποδομές και τα δημόσια κτήρια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμός 33,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ γίνονται επαφές με επενδυτικές τράπεζες για την κάλυψη του υπολοίπου της χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχουν χαμηλά τιμολόγια διανομής και να δοθούν αυτές οι συνδέσεις δωρεάν.

Τέλος αναφερόμενη στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κατοίκους της Πάτρας για την αποθήκευση του LNG, η κ. Μωσσέ επεσήμανε ότι προχώρησαν σε ένα πιο συντηρητικόσχεδιασμό με μικρότερες μονάδες περιμετρικά της πόλης, ενώ κατέληξε ότι τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, καθώς η έλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί και μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, μια άμεση και έμμεση τόνωση της εργασίας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που ακολούθησαν τις βασικές εισηγήσεις της συνεδρίας, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενεργειακή ανάπτυξη, με προϋποθέσεις, που θα φέρει ανάπτυξη υποδομών και θέσεις εργασίας και απασχόλησης καθώς και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα ακούστηκαν από τους ειδικούς τόσο για το θέμα του φυσικού αερίου αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι θα πρέπει επιτακτικά να συναποφασίσουν όλοι οι δήμοι της περιοχής που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας του δικτύου, για γίνουν οι μελέτες εφαρμογής και να προχωρήσουμε στην δημοπράτησητου έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το 2023, ενώ για το θέμα των υδρογονανθράκων πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των ΕΛΠΕ με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί τοπικό δυναμικό με την απαραίτητη κατάρτιση τεχνικών και επιστημόνων, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ΑΠΕ και τα μηδενικά οφέλη στην τοπική κοινωνία από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, ενώ ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Πανεπιστημίου Πατρώνεπεσήμανε την ανάγκη για θαλάσσια χωροταξία προκειμένου να προχωρούν όλα τα παραπάνω

Ο Διευθυντής Ερευνών και Γεωλόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.Δημήτρης Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την περιβαλλοντική έρευνα και χαρτογράφηση των θαλάσσιων γεωοκινδύνων για Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ που εμπιστεύτηκε την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αυτό το τόσο σημαντικό έργο υψηλών προδιαγραφών, τονίζοντας: «Μπορούμε να μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη μόνο εφόσον υπάρχει περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος της ΟΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με βασικό μοχλό τις υποδομές και την ενέργεια, όπου η περιοχής μας υπολείπεται σημαντικά, ενώ υπέρ των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Σε γραπτή του παρέμβαση ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας και του Συλλόγου Ναυτικών πρακτόρων Λιμένος ΠατρώνΓιώργος Τελώνης τόνισε ότι η περιοχή έχει μείνει πίσω και έχουν αργήσει πολλά πράγματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρείας πληροφόρησης για τις προοπτικές και τα οφέλη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Τέλος ο Διονύσης Πλέσσας, Εμπορικός Διευθυντής «ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.», εκπροσωπώντας τον κλάδο των μεταφορέων τόνισε πως παρότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου, δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους συνάρμοδιους φορείς.

Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο Θεόδωρος Παναγούλης, δημοσιογράφος ΕΘΝΟΣ και Διευθυντής energypress.gr

-Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=0c-EHEdzyrw

 

 

Άποψη του κοινού.

«Κυκλική Οικονομία, το νέο οικονομικό μοντέλο για Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδος μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή περιφέρεια, τόνισε μεταξύ άλλων η πρώην Υπουργός και Καθηγήτρια Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για την «Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Η πρώην υπουργός μιλώντας για την Agenda 2030 επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας είναι το παραγωγικό έλλειμμα. «Θα ξαναυπάρξει κρίση αν δεν φροντίσουμε το παραγωγικό μας έλλειμα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μπορεί και στο παρελθόν να υπήρξαν υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης, αλλά από πίσω υπήρχαν βασικά διαρθρωτικά προβλήματα.

«Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδος μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή περιφέρεια» δήλωσε η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι πρέπει να ιεραρχηθούν οι δράσεις, να σχεδιαστεί μια νέα επιχειρηματική στρατηγική και να κινητοποιηθούν οι αναπτυξιακοί εταίροι.

«Είναι πολύ σύνθετο το εγχείρημα και απαιτεί συνέργεια» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «αν δεν καταλήξουμε σε τι έργα θέλουμε να γίνουν τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα ξαναμιλάμε σε δέκα χρόνια για τα ίδια πράγματα».

Στην ίδια συνεδρία, ο ,Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής Τμήμα Mηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα σύνολο παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που εστιάζουν στο περιορισμό της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στη παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα ανέφερε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, που σήμερα θεωρείται ως η ενδεδειγμένη μορφή ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι αυτή που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, τους διαφυλάσσει όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές και είναι απόλυτα συμβατή με τη προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Κατέθεσε μάλιστα προτάσεις και συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:Δημιουργία και χρήση προτύπων (templates) για κατηγορίες προϊόντων που θα συμπεριλαμβάνουν προεπιλεγμένα πράσινα κριτήρια, απονομή βραβείων Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων από την Περιφέρεια και Αλλαγή δημόσιου φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Όπως ανέφερε και οι τρεις δράσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μιλώντας για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η κυκλική οικονομία, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να βρει λύσεις σε συνεργασία με την επιχειρηματικότητα.

«Όποιος το καταλάβει πρώτος και επενδύσει θα βγει κερδισμένος» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι νέες προκλήσεις έχουν φέρει και νέες δεσμεύσεις», γι’ αυτό και απαιτείται η υιοθέτηση των νέων οδηγιών και η άρση των υφιστάμενων εμποδίων για τις Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων έχει προχωρήσει στην σύσταση του ειδικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με στόχο την ολοκληρωμένη προώθηση θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και η ανάδειξη καλών πρακτικών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή στην διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός σθεναρού ΠεριφερειακούΣχεδιασμού για την Κυκλική Οικονομία, που θα θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες επεσήμανε η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

«Από την αειφόρο ανάπτυξη περάσαμε στην κυκλική οικονομία, ένα σχέδιο στρατηγικής που εμπεριέχει συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένα εργαλεία, μηχανισμούς και χρηματοδοτήσεις» ανέφερε η κυρία Καραβασίλη, τονίζοντας παράλληλα ότι η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία ξεκινά από τις αστικές περιοχές και προϋποθέτει εκπαίδευση και μια κοινωνία πολιτών ευαισθητοποιημένη.

«Οι πόλεις και οι περιφέρειες βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να επιταχύνουν τους ρυθμούς της Ευρώπης προς μια πιο κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών που συνδέονται με την μετάβαση αυτή» πρόσθεσε και κατέληξε ότι ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας η πόλη μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά κυκλικότητας σε όλες της τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα αστικό σύστημα που είναι από το σχεδιασμό του ανανεωτικό, προσβάσιμο και άφθονο.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Μεσόγειος» Διονύσης Γεωργόπουλος, στην εισήγησή του τόνισε ότι διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, διότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης με προοπτική ενός ακόμα μεγαλύτερου την επόμενη προγραμματική περίοδο, την ίδια ώρα που υπάρχει μια νέα Κυβέρνηση και νέες Περιφερειακές Αρχές και αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ασχοληθούν με το ζήτημα.

Τέλος ο Νίκος Παρασχόπουλος, Διευθυντής εργοστασίου Πάτρας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του ότι η βιομηχανία είναι στον πυρήνα της κυκλικής οικονομίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως επεσήμανε, δίνει μεγάλη σημασία σε κυκλικές πρακτικές με έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποιήση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό της αποτύπωμα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα εργοστάσιά της διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης του νερού για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής επαναχρησιμοποίησης του στην παραγωγική διαδικασία ή σε άλλες δραστηριότητες, η εταιρεία αξιοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες (φιάλες και βαρέλια) για πάνω από το 60% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας και το ανακυκλώνει, ενώ επαναχρησιμοποιεί το 99% των στερεών απόβλητων της παραγωγής.

Την συνεδρία συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών και Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης.

Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://youtu.be/m2iK_qp3ul0

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πυλώνας» για ολόκληρο το σύστημα υγείας» 

Η χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ιατρικός τουρισμός και οι ψηφιακές υπηρεσίες στην «υπηρεσία» των υπηρεσιών υγείας ήταν οι βασικές παράμετροι που απασχόλησαν τη συνεδρία με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στον τομέα της Υγείας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο (21/9) στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 19,20,21 Σεπτεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κομβικής σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γενικότερα. Πλήθος ερευνών, αλλά και εμπειρικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η προσιτή και αποτελεσματική πρόσβαση βελτιώνουν το επίπεδο υγείας των πολιτών, αλλά και την αποδοτικότητα όλου του συστήματος υγείας μιας χώρας» τόνισε ο Ιωάννης Καρβέλης Διοικητής 6ης ΥΠΕ και πρόσθεσε:. «Οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων ΠΦΥ για τη διατήρηση του και επιπλέον βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών».

Παρατήρησε όμως ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είχαν ως κεντρικό στόχο την μείωση και ανορθολογισμό των δαπανών και δευτερευόντος την ανάπτυξη ισχυρούς και πλήρους ΠΦΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Καρβέλης τόνισε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση της ΠΦΥ γιατί αυτό –όπως είπε- θα δώσει λύσεις στην μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων»

Μέσω Skype παρενέβη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό. Όπως ανέφερε γίνονται σταθερά βήματα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού είτε μέσω των ομογενών που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε μέσω αδελφοποιήσεων με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόσθεσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως εμφυτεύματα, πλαστικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας κατέθεσε στη συζήτηση ο Γιώργος Γιαννόπουλος πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείαςκα π. Διοικητής 6ης ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων μίλησε για ενίσχυση capacity δημόσιου τομέα και πρότεινε υπηρεσίες ΠΦΥ, οδοντιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, απόλυτη αύξηση του προσωπικού (ιατρικού και μη), αλλά και βελτίωση των αναλογιών σε οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές (2500 -3000 άτομα), βελτίωση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τις ΤοΜΥ (300 ακόμα στα αστικά κέντρα), εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό και σχεδιασμένη πολιτική συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου παρατήρησε ότι υπάρχει ένδεια γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάτι που δεν βοηθάει ουσιαστικά στην ενίσχυση του συστήματος. επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του υγειονομικού μοντέλου και πρότεινε διασύνδεση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη δικτύου οργανωμένων υπηρεσιών με ραντεβού, επείγοντα περιστατικά σε Πολυϊατρεία, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τη λειτουργία επιχειρησιακών κέντρων τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες περιοχές

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να είναι διακριτοί ρόλοι μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο των οποίων να εισέρχονται στα νοσοκομεία μόνον όσοι έχουν παραπεμπτικά, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά.

Η κ. Μαστοράκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γενόσημα, για τα οποία μίλησε εκτενώς ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος της CBL για να εξηγήσει ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση, τουλάχιστον για το ελληνικό γενόσημο.

Όπως είπε, μετά τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα ο δεύτερος εξαγωγικός κλάδος στην Ελλάδα που πέτυχε αύξηση 31% το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Μπάρλο οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία . «Το 70% της παραγωγής μας εξάγεται στις ΗΠΑ. Εκεί δεν εισάγουν τα λάθος γενόσημα. Για να πουλήσετε γενόσημα στην Αμερική θα ελεγχθείτε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρλος.

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, Μηχανικός Ιατρικής Πληροφορικής, PhD, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, τ. Πρόεδρος Δ.Σ & Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναφέρθηκε στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας (e-Health) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επεσήμανε ότι απαιτείται εθνικό σύστημα διαλειτουργικότητας των συστημάτων, που θα χρησιμεύει και στις ηλεκτρονικές λειτουργίες των συστημάτων υγείας.

Περιέγραψε πως θα μπορούσε να γίνεται ταυτοποίηση για την παροχή υπηρεσιών υγείας με βάση το ΑΜΚΑ είτε μέσω του κινητού ή μέσω κάρτας. Εφόσον υπάρξει διασύνδεση συστημάτων για να εκδοθεί ή να εκτελεστεί μία συνταγή θα πρέπει ο πχ ο γιατρός να «ξεκλειδώσει» το πεδίο με τον κωδικό που θα του δώσει ο ασθενής. Ιδιαίτερα τόνισε ότι με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία μειώνονται κατά 5%, δηλαδή κατά 350.000 ευρώ το χρόνο.

Η Βιβή Κατσούλη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Project Manager VIDAVO αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Όπως η ίδια ανέφερε από το 2008, που υλοποιείται το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 46.600 εξετάσεις , εκ των οποίων το 15% βρέθηκε ότι θα πρέπει να ελέγχει πιο συστηματικά την υγεία του, ενώ το 1% βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ανοικτή και έτοιμη να αναλάβει δομές υγείας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα υγείας εστίασε σε σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Σχολίασε το γεγονός ότι στο Κέντρο Αποκατάστασης -μια δωρεά 2 εκατ ευρώ – δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, καθώς λειτουργούν μόλις 7 από τα 25 κρεβάτια στο ΠΠΝΠ. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ, αφού από τα 750 κρεβάτια που υπάρχουν πανελλαδικά, τα 150 δεν χρησιμοποιούνται. Ο ίδιος κατέληξε με το μείζον πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών. Τόνισε την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των περιφερειακών νοσοκομείων, αντί να μετακινούνται οι γιατροί. «Δεν είναι ο γιατρός γυρολόγος για κάλυψη εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπονάνος.

Η Μαρία Κιούρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Εφετείου Πατρών περιέγραψε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας για τα μικρά νοσοκομεία. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας, όπου εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού, κατά την υλοποίηση του οποίου βρέθηκε ότι το 40% του γυναικείου πληθυσμού δεν είχε συστηματική επαφή με υγειονομικές υπηρεσίες για είκοσι χρόνια.

Την συνεδρία συντόνισε η Μαρία Τσιρώνη, Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.

-Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=81vn-B-4HQ8

 

 

Η Μαρία Κιούρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαίων – Μαιευτών Εφετείου Πατρών (δεύτερη στη πρώτη σειρά)- Άποψη Κοινού

«Άδωνις Γεωργιάδης: Φιλικός επενδυτικός προορισμός, πλέον η Ελλάδα – Πολιτική σταθερότητα στη χώρα για τα επόμενα χρόνια»

 

Τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε «χοτ» προορισμό επενδύσεων εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο 7ο Συνέδριο  Περιφερειακής  Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ , στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss. Tην ίδια στιγμή ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, εστίαζε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις σημαντικές αλλαγές που σημειώνονται στην ελληνική οικονομία.

«Ο φόβος για το πολιτικό σύστημα και  την αστάθεια έχουν  ξεπεραστεί.  Για μια τουλάχιστον  τετραετία εξασφαλίζεται σταθερότητα. Σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους  η Ελλάδα είναι πλέον φιλικός επενδυτικός προορισμός.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα αναπτυχθεί σταδιακά ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, καθώς το Κράτος απεδείχθη ότι είναι  κακός μάνατζερ. Τόνισε ότι πλέον έχουν διαμορφωθεί χαμηλά επιτόκια δανεισμού, που επιτρέπουν αφενός την ανατροφοδότηση του χρέους και αφετέρου την δανειοδότηση επιχειρήσεων.

Εστίασε όμως ιδιαίτερα στο πλεονάζον και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό που διαθέτει η χώρα που, σε συνδυασμό,  με τις  ανταγωνιστικές αμοιβές μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες για μια νέα επένδυση.

«Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα. Θα σας κάνουμε τη ζωή δύσκολη» ήταν το ανοικτό κάλεσμα που απεύθυνε ο κ. Γεωργιάδης περιγράφοντας ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον.

«Σε λίγο καιρό η Ελλάδα θα είναι μια διαφορετική χώρα. Η κρίση θα μείνει πίσω όταν βγουν δουλειές» είπε ο υπουργός και μιλώντας ειδικότερα γι την Δυτική Ελλάδα, πρότεινε ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας» παρατηρώντας ότι περιοχές του πλανήτη με λιγότερα πλεονεκτήματα έχουν προοδεύσει, σε αντίθεση με την περιοχή που έχει μείνει πίσω, παρά τις πραγματικές της δυνατότητες.

«Χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια να πάμε γρήγορα μπροστά,  γιατί δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, που παραχωρώντας το βήμα στον Πρέσβη των ΗΠΑ  στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyattο υπουργός Ανάπτυξης παρατήρησε ότι έχει διαπιστώσει στην πράξη την ενεργό υποστήριξη τόσο του Πρέσβη, όσο και της Αμερικανικής Κυβέρνησης στην προσέλκυση επενδύσεων από τις ΗΠΑ.

Ο κ. Pyatt μίλησε με θετικά λόγια για την Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται στην ελληνική οικονομία. «Η αμερικανική Κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα να βοηθήσει την Ελλάδα να πάει μπροστά» είπε ο ίδιος κι εστίασε στην πρόοδο που επιτελείται στην Πάτρα σε τομείς αιχμής,

Συνεχίζοντας ο Πρέσβης ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας, αλλά και γενικότερα σε περιπτώσεις  ελληνικών καινοτόμων επιχειρήσεων.  Είπε ότι πιστεύει στις δυνατότητες της περιοχής, προέτρεψε ο επιχειρηματικός κόσμος να εστιάσει στην έρευνα και την ανάπτυξη και καταλήγοντας  μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα έχουν πολλά να προσφέρουν στον τουριστικό τους τομέα  με το πλούσιο πολιτιστικό τους απόθεμα». Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλαξε για τον τόπο θυσίας των Καλαβρύτων και την Αρχαία Ολυμπία.

«Δεσμεύομαι να βοηθήσω αυτήν την περιοχή, μου θυμίζει την πατρίδα μου την Καλιφόρνια» , με τη φράση αυτή έκλεισε την ομιλία του ο κ. Pyatt

Την ανάγκη να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα με το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και τον αναπτυξιακό νόμο επεσήμανε στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας. Ανέφερε ότι στόχος είναι η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε επιχειρηματικό κόμβο, δίνοντας βαρύτητα σε καινοτόμες τεχνολογίες και στην τεχνογνωσία που παράγεται στα πανεπιστήμια. Χαρακτηριστική επίσης ήταν η φράση του «παρά την κρίση, επιμένουμε να επενδύουμε εδώ».

Ιδέες για Ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος κατέθεσε ο  Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος ΣΕΒ Πελοποννήσου και  Δυτικής Ελλάδας , μιλώντας ως από τους ελάχιστους καθηγητές που δημιούργησε δική του επιχείρηση, η οποία λειτουργεί ακόμα. Επεσήμανε ότι η ανάπτυξη θα έρθει με ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Στη θετική διάσταση ότι  «οι μεγαλύτερες τοπικές βιομηχανικές μονάδες της Δυτικής Ελλάδας, εξακολουθούν να αντέχουν, αλλά και να τραβήξουν μπροστά την παραγωγή τους» εστίασε ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ κι επίσης έδωσε βαρύτητα στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Συγκεκριμένα είπε ότι αν  η μεταποίηση ανέλθει σε  12% του ΑΕΠ από 9% που είναι σήμερα, θα έχουν δημιουργηθεί επιπλέον μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Στην προώθηση εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Στεργιούλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Enterprise Greece». Κάλεσε «να αλλάξουμε νοοτροπία κα να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί γενικά», για να επισημάνει με έμφαση ότι  «αν δεν στηρίξουμε την τοπική παραγωγή δεν θα ισχυροποιηθεί».

Τις εμπειρίες τους από τις επιχειρήσεις που εκπροσωπούν κατέθεσαν ο Αλέξανδρος ΖαπανιώτηςManaging Director «Coffee Island» και ο Ιωάννης Αναστασόπουλος, της εταιρίας «Κρίνος» επισημαίνοντας ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να ενισχυθούν και ζήτησαν να δρομολογηθούν γρήγορα αλλαγέςπρος αυτήν την κατεύθυνση.

«Όραμά μας είναι η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα να ανακτήσουν την αίγλη του παρελθόντος» είπε στην παρέμβασή του ο Φωκίων Ζαϊμης Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή δίνει βαρύτητα στην ισότιμη ανάπτυξη και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο Μιχάλης ΣτάγκοςΠρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Mscomm.

-Δείτε την συνεδρία στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ZZEfTCkUDzU

 

 

 

«Η «επένδυση» στις τοπικές κοινωνίες δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης«

 

Ο ορθός περιφερειακός σχεδιασμός στην κατεύθυνση σύγκλισης των δεικτών των ελληνικών Περιφερειών, η ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας και η ενεργός συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών ήταν οι βασικοί άξονες των εισηγήσεων στη δεύτερη συνεδρία με θέμα «Η περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ: Πού μπορούμε να πάμε, πώς και με ποιους συμμάχους» του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της AchaiaClauss στην Πάτρα.

Ο Gino Sabatini,President of the Forum of the Adriatic and Ionian Chambers of Commerce, President of Marche Chamber of Commerce, αναφέρθηκε στην συνεργασία των Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου που έχει βασικό στόχο την προώθηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας .

Το δίκτυο Εμπορικών Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, όπως ανέφερε έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχική του σύνθεση, στο οποίο συμμετέχουν πλέον οκτώ χώρες από έξι, που ήταν στην αρχή, με την είσοδο της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, και πάνω από 40 Επιμελητήρια.

«Το δίκτυό προσδίδει προστιθέμενη αξία και έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί σε  τους ευρωπαϊκούς θεσμικούς χώρους» τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι στην ουσία ένα τέτοιο δίκτυο αποτελεί πραγματικό και ευρέως αντιπροσωπευτικό συνομιλητή εν όψει και του ορισμού των κυρίων στρατηγικών αξόνων του επόμενου ευρωπαϊκού προγραμματισμού 2021-2027.

Την ανάγκη ενίσχυσης της περιφερειακής ανάπτυξης τόνισε μεταξύ άλλων ο Χρίστος Γκόγκος, ανώτερος εμπειρογνώμονας, ΓΔ Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις πολιτικής συνοχής της ΕΕ καθώς και το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα επιτρέψει στις ελληνικές Περιφέρειες να μειώσουν την απόσταση από τις υπόλοιπες περιφέρεις της ΕΕ και να ατενίσουν με αισιοδοξία το μέλλον.

«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε το άλμα της ανάπτυξης θα πρέπει και εμείς να το πιστέψουμε. Είναι κάτι που θα έρθει από κάτω προς τα πάνω» τόνισε ο κ. Γκόγκος προσθέτοντας ότι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα δομηθεί αυτή η ανάπτυξη είναι ο τομέας του περιβάλλοντος και της ενέργειας, η πράσινη αειφορία, η επιχειρηματικότητα αλλά και ο τομέας των μεταφορών, τομείς που δυστυχώς οι ελληνικές Περιφέρειες παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση.

Καταλήγοντας τόνισε ότι για όλα τα παραπάνω απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση και η ενίσχυση της ικανότητας των τοπικών κοινωνιών και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Οι προκλήσεις καθιστούν τη ζωή μας πολύ ενδιαφέρουσα, αν καταφέρουμε να τις υπερβούμε και να τις αντιμετωπίσουμε μπορούν να την καταστήσουν πραγματικά ουσιαστικά» τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του.

Την αναγκαιότητα διαφύλαξης της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αποτελεί το κύριο εργαλείο σύγκλισης των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τόνισε ο Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει ραγδαία, ανέφερε, η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης έχει οπισθοχωρήσει στο δείκτη σύγκλισης με τα άλλα κράτη κατά 50 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις που «απαιτούν ολοκληρωμένο σχέδιο, αποτελεσματική περιφερειακή διακυβέρνηση και αυξημένους χρηματοδοτικούς πόρους».

«Πρέπει να τονώσουμε την επενδυσιμότητα των τοπικών κοινωνιών» επεσήμανε, δίνοντας ως απογοητευτικό στοιχείο το γεγονός ότι επτά από τις εννέα Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το χαμηλότερο δείκτη επενδύσεων το 2015 ήταν Ελληνικές. «Συνεπώς πρέπει να δώσουμε τη δέουσα σημασία είναι να σταματήσουμε τη διαρθρωτική αναπτυξιακή υστέρηση των Ελληνικών Περιφερειών».

Κλείνοντας ο κ. Σκάλκος ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τα νέα Περιφερειακά Προγράμματα, ενώ τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί διαπεριφερειακού συμβουλίου, καθώς τα διαχειριστικά πλαίσια των Ελληνικών Περιφερειών δεν ταυτίζονται. Στόχος είναι να μην χαθεί κανένας πόρος, αλλά κυρίως να αναδιανεμηθούν οι πόροι με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη.

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδος Παναγιώτης Τσιχριτζής, αφού παρατήρησε ότι η ελληνική Περιφέρεια και ιδιαίτερα η Δυτική Ελλάδα υστέρησε σημαντικά τα τελευταία χρόνια στον τομέα των υποδομών και όχι μόνο, επεσήμανε την αναγκαιότητα ενός ρεαλιστικού οράματος για την Περιφέρεια που θα αντιμετωπίζει και θα αναθεωρεί τις ελλείψεις. «Ένα όραμα βασισμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής», όπως τόνισε με κύριους άξονες τις παραγωγικές επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τον τουρισμό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων Γιώργος Ξανθός έκανε εκτενή αναφορά στα στατιστικά δεδομένα, ως εργαλείο και κεντρικό πόρο του περιφερειακού σχεδιασμού. «Απαιτείται πιο εντατική αξιοποίηση αυτών των στατιστικών δεδομένων» τόνισε.

Ειδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος υπογράμμισε ότι βασικής της επιδίωξη θα πρέπει να αποτελέσει η προσέλκυση ταλέντων, κάτι που μπορεί να ενισχύσει και η παρουσία του Πανεπιστημίου στην περιοχή.

Τέλος στην σύντομη παρέμβασή του ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επεσήμανε ότι το πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει ως πρωταρχικό στόχο δράσεις που έχουν άμεσο κοινωνικό αντίκτυπο, όπως την ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, τη βελτίωση της ποιότητας των τεχνολογιών, των πληροφοριών και των επικοινωνιών, της πρόσβασης και της χρήσης αυτών, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση των μεταφορών, την προώθηση της ποιοτικής απασχόλησης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας, καθώς και κάθε μορφής ρατσιστικής συμπεριφοράς, την επένδυση στην εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση.

Την συνεδρία συντόνισε η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪΈλενα Παπαδημητρίου.

Δείτε την συνεδρία, στο σύνδεσμο: https://youtu.be/KL9dr7p2zZY

Γενική άποψη από τη δεύτερη συνεδρία του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οι ισχυρές Περιφέρειες θα φέρουν την ανάπτυξη

Στην ανάγκη να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την προσέλκυση επενδύσεων και θα ισχυροποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμφώνησαν πολιτικά πρόσωπα και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που τοποθετήθηκαν κατά την εναρκτήρια συνεδρία του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα.

Τις εργασίες άνοιξε ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Θεόδωρος Λουλούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο όραμα μετεξέλιξης του Συνεδρίου, επισημαίνοντας ότι η «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» την περίοδο της κρίσης επέλεξε να μην επενδύσει στη μιζέρια, αλλά να κάνει ένα άλμα μπροστά. Στην κατεύθυνση αυτή πραγματοποιείται και το Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που φέτος κινείται στην κατεύθυνση η ελληνική πραγματικότητα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Για την περίπτωση της Δυτικής Ελλάδας, στη διάρκεια των εργασιών, αναζητήθηκε μια ολιστική στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς από τη DATA RC παρουσιάστηκαν οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί δείκτες που καταδεικνύουν σημαντική υστέρηση. Σύμφωνα με αυτά οι επενδύσεις έχουν μειωθεί κατά 70% μέσα σε μια δεκαετία. Οι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα τελευταία χρόνια έχασαν το 29,4% του ετήσιου εισοδήματος τους και οδηγήθηκαν σε υποβάθμιση ως προς το κοινωνικό τους επίπεδο. Το 44,6% βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχιας ή κοινωνικού αποκλεισμού, κάτι που θεωρείται η χειρότερη επίδοση σε επίπεδο χώρας.

Παρά τους αρνητικούς δείκτες όμως, άπαντες συμφώνησαν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δυνατότητες που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, αλλά θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να οδηγήσουν την περιοχή σε ένα αναπτυξιακό άλμα για την περιφερειακή ανασυγκρότηση.

Σύγχρονη Διακυβέρνηση

Στο επιτελικό κράτος και τη συνεργασία με τις Περιφέρειες επικέντρωσε κατά την ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και περιέγραψε το νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης που υιοθετεί η Κυβέρνηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «απένταξη» της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική, με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα επιλέγεται αξιοκρατικά ως δημόσιος λειτουργός και δεν θα επηρεάζεται από κυβερνητικές μεταβολές. Η νέα δομή στόχο έχει την καταπολέμηση της όποιας σχέσης διαφθοράς και πελατείας.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι διοικητικές πράξεις να επιταχύνονται σημαντικά. «Από οκτώ υπογραφές που χρειάζεται σήμερα η άδεια για ένα περίπτερο ή η άδεια για μια βιομηχανική εγκατάσταση, με την απλοποίηση των διαδικασιών οι υπογραφές θα μειωθούν σε δύο με τρεις και θα ολοκληρώνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντή».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν το ρόλο των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες στο νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες η διακυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κάθαρση της δημόσιας διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

«Στόχος είναι η μεταφορά στην Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 80% περίπου των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίονται στο κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης – ανέφερε – προβλέπεται να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, ώστε να έχουν ίδιους πόρους που θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν επ ωφελεία των πολιτών. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται να περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι Περιφέρειες μπορούν να ωφεληθούν

«Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ένα νέο πεδίο για την επιχειρηματικότητα και την προσέλκυση νέων επενδύσεων» έθεσε έναν από τους όρους της περιφερειακής ανάπτυξης ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης που συμμετέχει στο συνέδριο ως εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και  αναφέρθηκε σε εμπόδια τα οποία συναντά η ελληνική επιχειρηματικότητα και η επενδυτική δραστηριότητα, όπως η γραφειοκρατία, τα χωροταξικά προβλήματα, αλλά και η ίδια η νομοθεσία που είναι πολύπλοκη.

Ως δεύτερη μεγάλη κακοδαιμονία ο κ. Σταθάκης ανέφερε την φοροδιαφυγή και παρατήρησε ότι με τη συνέχιση σημαντικών  βημάτων η χώρα έχει δυνατότητες να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Αναφερόμενος σε τομείς με προοπτικές ο πρώην υπουργός εστίασε στον ενεργειακό τομέα επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και πρόσθεσε ότι τα logistics, η έρευνα και η καινοτομία που παράγονται από τα Πανεπιστήμια έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την παραγωγική δυναμική της χώρας και πρόσθεσε: «Οι Περιφέρειες από την μεταστροφή μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο». Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να αναφερθεί την κλιματική αλλαγή τονίζοντας ότι επηρεάζει το σύνολο των παραγωγικών  δραστηριοτήτων της χώρας.

Βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης

Την ανάγκη για «ένα συνολικό μακροπρόθεσμο σχέδιο που να προάγει ένα βιώσιμο, πράσινο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να λαμβάνει υπόψη, τόσο τα ιδιαίτερα φυσικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα της χώρας όσο και τις μελλοντικές προκλήσεις» επεσήμανε ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και επεσήμανε ότι «αν υπήρχε η πολιτική βούληση, για κάποιες σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη μελλοντική φυσιογνωμία της Ελλάδας θα μπορούσε να υπάρξει διάλογος και επιδίωξη επιμέρους συναινέσεων».

 

Συνεχίζοντας είπε ότι είναι πλέον η ώρα ενός ανοιχτού δημοκρατικού και συμμετοχικού διαλόγου για όσα πραγματικά θα πρέπει να μας απασχολούν. «Και το στοίχημα της ανάπτυξης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προσπάθεια οικοδόμησης μιας βιώσιμης πορείας για τους Έλληνες και τη χώρα» πρόσθεσε.

 

Αναφορικά με τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «η περιοχή μας έχει μέλλον αν αποφασίσουμε να γίνουμε εμείς πρωτοπόροι στο νέο μοντέλο ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που θα κάνει τη διαφορά».

 

Περιφέρειες: Σταθερός πυλώνας συνεργασίας

Σταθερό πυλώνα συνεργασίας και συνέργειας που έφερε κάτι διαφορετικό στην κοινωνία, χαρακτήρισε τις Περιφέρειες ο Κώστας Αγοραστός Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι την περίοδο της κρίσης  ένωσαν δυνάμεις με  στόχο την προκοπή του τόπου. «Εμπιστευτείτε μας!»  τόνισε ο ίδιος σχολιάζοντας ότι το απρόσωπο υπουργείο κρατά όλες τις αρμοδιότητες και δεν τις εκχωρεί στις Περιφέρειες. «Όταν θα τις αποκτήσουμε θα έχουμε και την αρχή της επικουρικότητας και του προγραμματισμού και του σχεδιασμού» τόνισε.

Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι σήμερα οι αλλαγές δεν θα γίνουν ούτε με πολιτικές, κοινωνικές, κοινωνιολογικές ούτε οικονομικές επαναστάσεις. «Το πρόβλημα είναι βιολογικό. Και χρειάζεται βιολογική αφύπνιση των λαών» είπε  και πρόσθεσε: «Αυτό που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η επιβίωση του ανθρώπινου γένους και ταυτόχρονα δουλειά στον κόσμο. Γιατί σήμερα η κοινωνία έχει ξεφύγει από την φυσική της ισορροπία, δεν έχει δουλειά, υγεία, ψυχολογία, ασφάλεια,. Και πως επιστρέφει αυτό; Με το μεγάλο αγαθό της εργασίας. Χαίρομαι που αυτό αποτελεί μέλημα της κυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε κοντά στην Κυβέρνηση και θα είμαστε μαζί. Γιατί η Ελλάδα πάει μπροστά όταν είναι μονιασμένη. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές».

Χάθηκε πολύτιμος χρόνος

Στις αρνητικές επιδόσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν καταγραφεί αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται σε μια πολύ δυσμενή θέση, στις τελευταίες θέσεις κάθε αναπτυξιακού δείκτη και στις πρώτες κάθε αρνητικού δείκτη.

«Αυτό είναι κάτι που μας γεμίζει ευθύνη και άγχος, σαν πολιτικό σύστημα γενικά και σαν νέα Περιφερειακή Αρχή, όχι για το αν θα ανταπεξέλθουμε στην ευθύνη αλλά να παλέψουμε με τον πιο σημαντικό εχθρό μας, που είναι ο χρόνος. Γιατί αυτό που αποδεικνύεται από τα νούμερα αυτά, πλην άλλων, είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε στην τοποθέτησή του.

Ο κ. Φαρμάκης κατέθεσε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα παράλληλης μεταφοράς των πόρων. Επεσήμανε παράλληλα στα θετικά των δεικτών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ότι οι παραγωγικές δυνάμεις, παρά τους δυσμενείς δείκτες, παραμένουν στην περιοχή.

«Ναι τώρα είναι η ώρα για μια νέα πολιτική, νέα αυτοδιοίκηση, μια νέα ανάπτυξη. Μια νέα εποχή για όλους» υπογράμμισε, τονίζοντας ωστόσο ότι η Δυτική Ελλάδα έχει ιδιαιτερότητες και προβλήματα, ενώ τα ελλείμματα είναι μεγάλα και χρονίζοντα. «Τρέχουμε να καλύψουμε αδράνειες και ελλείψεις ή αστοχίες για να πετύχουμε ένα καλύτερο αύριο που σέβεται το χθες αλλά κυρίως προετοιμάζει το μεθαύριο» είπε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και κατέληξε: «Η Δυτική Ελλάδα οφείλει και πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα.  Πρέπει να ενισχύσει την ανθρωποκεντρική της αντίληψη. Η ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας δεν θα έρθει από έναν άνθρωπο, θα έρθει από όλους και θα είναι για όλους»

Την εναρκτήρια συνεδρία συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Κωνσταντίνος Μάγνης,  ενώ τους συνέδρους καλωσόρισε  η Όλγα Καραπάνου-Crawford, Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος «Achaia Clauss» ευχόμενη καλή επιτυχία στις εργασίες.

Δείτε την εναρκτήρια συνεδρία, στον σύνδεσμο:https://youtu.be/3aFtt5TVXzk

 

 

Γιώργος Γεραπετρίτης: Επιτελικό κράτος σημαίνει και δραστική εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμος

 

Ο διαχωρισμός της δημόσιας διοίκησης από την Κυβερνητική δομή, η απλούστευση των διαδικασιών διοικητικών πράξεων, η μεταφορά του 80% των αρμοδιοτήτων σε Περιφέρειες και Δήμους και για πρώτη φορά η μεταφορά πόρων μέσω του Φόρου Περιουσίας (σημερινός ΕΝΦΙΑ) που θα περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Αυτοδιοίκησης  είναι ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που φέρνει μαζί της η στρατηγική για ένα νέο μοντέλο σύγχρονης διακυβέρνησης.

Το πλαίσιο για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση περιέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για «απένταξη» της δημόσιας διοίκησης από την πολιτική, με την τοποθέτηση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, ο οποίος θα επιλέγεται αξιοκρατικά ως δημόσιος λειτουργός που δεν θα επηρεάζεται από Κυβερνητικές μεταβολές. Η νέα δομή στόχο έχει την καταπολέμηση της όποιας σχέσης διαφθοράς και πελατείας.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεταφορά αρμοδιοτήτων και στην απλοποίηση διαδικασιών ώστε οι διοικητικές πράξεις να επιταχύνονται σημαντικά. «Από οκτώ υπογραφές που χρειάζεται σήμερα η άδεια για ένα περίπτερο ή η άδεια για μια βιομηχανική εγκατάσταση, με την απλοποίηση των διαδικασιών οι υπογραφές θα μειωθούν σε δύο με τρεις και θα ολοκληρώνονται σε επίπεδο γενικού διευθυντή».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ισχυροποιούν το ρόλο των Περιφερειών. «Οι Περιφέρειες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν βασικούς πυλώνες στο νέο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο διακυβέρνησης» επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης, εξηγώντας ότι μέσα στους επόμενους οκτώ μήνες η διακυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κάθαρση της δημόσιας διοίκησης με μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους.

«Στόχος είναι η μεταφορά στην Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 80% περίπου των συνολικών αρμοδιοτήτων που επαφίονται στο κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά .

Σε δεύτερη φάση ανάπτυξης – ανέφερε – προβλέπεται να υπάρξει και μεταφορά αυτοτελών πόρων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της, ώστε να έχουν ίδιους πόρους που θα συγκεντρώνουν και θα αξιοποιούν επ ωφελεία των πολιτών. Έδωσε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σχεδιάζεται να περιέλθει ως αυτοτελής πόρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρόκειται για καινοτόμα πολιτική η οποία εφαρμόζεται ήδη και σε άλλες χώρες» τόνισε.

Έκανε ειδική αναφορά στην μικρή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ τονίζοντας ότι συνδέεται με την κεντρική γραφειοκρατία και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Επεσήμανε ότι στόχος της νέας Κυβέρνησης είναι να υπάρξει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναφορά στους πόρους που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να υπάρξει ισορροπία και οι πόροι σχεδόν να κατανέμονται μεταξύ του Κεντρικού Κράτους και της ΤΑ.

Τέλος τόνισε, σχεδιάζεται  αύξηση της ευθύνης και λογοδοσία, με συμμετοχή των πολιτών και στη διαμόρφωση των οικονομικών.

Οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη συνεχίζονται.

 

Όλγα Κεφαλογιάννη στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης:

«Η Δυτική Ελλάδα έχει πλέον δυνατότητες εξόδου από την εσωστρέφεια»

19-21 Σεπτεμβρίου 2019
Achaia Clauss, Πάτρα

 

«Η Περιφέρεια μπορεί να εξελιχθεί στο ζωτικό χώρο των αλλαγών που θα συμβάλουν σε μια νέα εποχή για την πατρίδα μας. Από το πρόγραμμα του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι φανερό ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τον απόλυτο βαθμό ωριμότητας για να προχωρήσει σε ένα άλλο επίπεδο, προσβλέποντας σε ένα νέο, προχωρημένο, ολιστικό πρόγραμμα ανάπτυξης».

Τον σπουδαίο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες της χώρας και να οδηγήσουν την χώρα σε ανάπτυξη περιέγραψε η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.

Αναφερόμενη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι «το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επενδύσεων αγγίζει το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ανέρχεται μόλις στο 22,8% και αυτή είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα», παρατήρησε και πρόσθεσε:

«Αν όμως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  αξιοποιήσει τα εργαλεία που της παρέχει η νέα πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τη δυνατότητα σημαντικής βελτίωσης των δεικτών και εξόδου από την εσωστρέφεια».

Η πρώην υπουργός περιέγραψε εκκρεμότητες από το παρελθόν για να τονίσει ότι πρέπει να κλείσουν, ώστε, επιτέλους η Δυτική Ελλάδα να μπει σε τροχιά μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η αγροτική παραγωγή στη Δυτική Ελλάδα θα πρέπει προστατευθεί και να ενισχυθεί υποστηριζόμενη από έργα υποδομής. Παράλληλα η επιχειρηματικότητα και ειδικότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται υποστηρικτικούς μηχανισμούς για να είναι βιώσιμες. Οι φοροελαφρύνσεις της νέας Κυβέρνησης  είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως και η Περιφέρεια χρειάζεται να πάει συγκεκριμένα μέτρα σε τοπικό επίπεδο για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τον προσανατολισμό τους σε καινοτόμα επιχειρηματικά πεδία» υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.

Αναφέρθηκε επίσης σε τομείς που έχουν θετικά αποτέλεσμα, μιλώντας για τις εξαγωγές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, που –όπως είπε- χρήζουν συστηματικότερης ανάδειξης κι επισήμανε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί όταν ολοκληρωθούν τα σημαντικά έργα υποδομής.

«Για μια δεκαετία οι Περιφέρειες της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν στην καινοτομία, να αναβαθμίσουν τις κοινωνικές δομές, και να υλοποιήσουν διαπεριφερειακά και διακρατικά προγράμματα» πρόσθεσε η κ. Κεφαλογιάννη και κατέληξε:  «Στο πλαίσιο αυτό, περιοχές της χώρας με υψηλή ανεργία –ειδικότερα στους νέους – με χαμηλή παραγωγή, με περιορισμένες δυνατότητες επενδύσεων, θα μπορούν να υποστηρίξουν αναπτυξιακές και παραγωγικές δραστηριότητες. Να συνθέσουν εξ αρχής την τοπική παραγωγή, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους, να αποκτήσουν εξωστρέφεια, να επενδύσουν στην οικονομία της γνώσης, να συμμορφωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό με τις αρχές της αειφορίας. Η στόχευση των Περιφερειών της χώρας στο επόμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής ένωσης για το 2021 – 2027 θα πρέπει να είναι οραματική, αλλά και να υπακούει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Η απώλεια ευκαιριών κατά την προηγούμενη τετραετία καθιστά επιβεβλημένο έναν εμπροστοβαρή σχεδιασμό που θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά στοιχεία που διαθέτει η χώρα και η κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά».

–       Η ομιλία της Όλγας Κεφαλογιάννη στο 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=ipmwW4VOoGY

 

Επίσημο δείπνο στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης

Συνεχίζονται  οι εργασίες

στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

Με διακεκριμένους ομιλητές, ενδιαφέρουσες θεματικές ενότητες και δράσεις πολιτισμού συνεχίζεται σήμερα Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο  Σ’αββατο το 7ο Συνέδριο για την Περιφερειακή ανάπτυξη, που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΙΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019.

 

«Μια ολιστική στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Που βρισκόμαστε σήμερα – Που θέλουμε να πάμε» είναι το θέμα της εναρκτήριας συνεδρίας (10.00-11.00), Ο  Θεόδωρος Λουλούδης, Εκδότης Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» θα αναφερθεί στο γενικότερο όραμα μετεξέλιξης του Συνεδρίου που έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό γεγονός της Περιφέρειας, ενώ θα παρουσιαστούν μετρήσεις, δείκτες και στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση της Περιφέρειας.  Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο  Γεώργιος Γεραπετρίτης υπουργός Επικρατείας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Επιτελικό κράτος και συνεργασία με τις Περιφέρειες- Εφαρμογές και παραδείγματα για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση».

 

Θα μιλήσουν ακόμη, οι: Γιώργος Σταθάκης, πρ. Υπουργος, Εκπρόσωπος Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γεώργιος Παπανδρέου, πρ. Πρωθυπουργός, Εκπρόσωπος ΚΙΝΑΛ, Νεκτάριος Φαρμάκης, Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Αγοραστός Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Όλγα Καραπάνου-Crawford, Master of Wine και Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος «Achaia Clauss». Την συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Μάγνης Διευθυντής Σύνταξης Εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ».

 

Θα ακολουθήσει (11.00 – 13.00)   η συνεδρία με θέμα «Η περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΕΕ: πού μπορούμε να πάμε, πώς και με ποιους συμμάχους». Στη μεταβατική συγκυρία που διανύουμε, είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν τα απολογιστικά στοιχεία για την εφαρμογή των στρατηγικών στόχων 2014-2020 ως προς την ανάπτυξη ευκαιριών για εργασία, την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ποιότητα ζωής για τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να υπάρξουν χρήσιμες κατευθύνσεις στην έναρξη του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος 2021–2027. Το θέμα θα προσεγγίσουν οι: Gino Sabatini – President of the Forum of the Adriatic and Ionian Chambers of Commerce  (speech in Italian), Χρίστος Γκόγκος European Commission – DG Regional and Urban Policy, Senior Expert, Unit for Greece and Cyprus, Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων Δυτικής Ελλάδας και Γιώργος Ξανθός, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων. Στην συζήτηση παρέμβαση θα κάνει ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Διοίκησης, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ θα συντονίσει η Έλενα Παπαδημητρίου Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ.

 

Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με ορίζοντα το 2050, που θα βασίζεται στην ένταση γνώσης που παράγει καινοτομία, νέες επενδύσεις και θα έχει  βασικό χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει η Δυτική Ελλάδα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, θα αναζητηθεί στην συνεδρία με τίτλο «Καινοτομία, Επενδύσεις, Εξωστρέφεια – Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο για την περιφέρεια» (14.00-15.30), στην οποία θα αναπτύξουν το θέμα οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Geoffrey R. Pyatt Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Πλάτων Μαρλαφέκας Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας, Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος ΣΕΒ Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας, Δρ Γιώργος Ξηρογιάννης αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ Γρηγόρης Στεργιούλης, Πρόεδρος της «Enterprise Greece», Αλέξανδρος Ζαπανιώτης CEO της «Coffee Island», Ιωάννης Αναστασόπουλος, CEO της «Κρίνος». Παρέμβαση θα κάνει ο Φωκίων Ζαΐμης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συντονιστής στη συζήτηση θα είναι ο Μιχάλης Στάγκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mscomm.

 

 

«Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη» είναι το θέμα της συνεδρίας που θα πραγματοποιηθεί (15.45 – 17.15), στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν αναφορές σε συγκεκριμένα παραδείγματα επιχειρηματικών δράσεων που διακρίνονται ως καλές πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας, με στόχο μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση για τις εφαρμογές και λύσεις που μπορούν να αναπτυχθούν αποτελεσματικά σε περιφερειακό επίπεδο. Θα συζητήσουν οι: Λούκα Κατσέλη Καθηγήτρια Οικονομικών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Μπούρας Καθηγητής Τμ. Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστήμιου Πατρών, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου Γενικός Διευθυντής, Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Μαργαρίτα Καραβασίλη Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Διονύσης Γεωργόπουλος Εκπρόσωπος «Μεσόγειος» και Νίκος Παρασχόπουλος Διευθυντής εργοστασίου Πάτρας της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας». Συντονιστής θα είναι ο Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης, Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών και Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής

 

Επίσης, κατά τις ώρες 15.45 – 17.15 θα πραγματοποιηθεί κλειστή «Συνάντηση. Για το 1821-2021» κατόπιν ειδικών προσκλήσεων.

 

Στα «Σύγχρονα Δίκτυα Υποδομών» είναι αφιερωμένη η συνεδρία που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (17.30 – 19.00), με συντονιστή τον Νικόλαο Καραγιάννη Δημοσιογράφο/founderτου ypodomes.com, στην οποία θα τοποθετηθούν οι: Γεώργιος Καραγιάννης Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Pierluigi Coppola, Professor in Transportation at the University of Rome Tor Vergata, Expert-advisor of the Italian Ministry of Infrastructure and Transport, Άρης Σταθόπουλος – Βλάμης, Τεχνικός Διευθυντής ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., Στέλιος Πενθερουδάκης, Γενικός Διευθυντής «Νέα Οδός Α.Ε.», Fabrice Breton, Chief Technical Officer Olympia Odos , Νεκτάριος Δεμενόπουλος PR Manager Cosco Shipping, Διονύσης Πλέσσας Εμπορικός Διευθυντής «ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.». Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:Χριστίνα Αλεξοπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Αθανάσιος Μαυρομμάτης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Βασίλης Αϊβαλής, Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας.

 

Η πρόσφατη εμπειρία από τους Μεσογειακούς αγώνες «Πάτρα 2019» θα αναλυθεί στην συνεδρία  (17.30 – 19.00), με θέμα: «Μεσογειακοί Παράκτιοι αγώνες, Πάτρα 2019: Η επόμενη μέρα», στην οποία κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ θα μιλήσουν ακόμοι: Ιάκωβος Φιλιππούσης Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (Δ.Ε.Μ.Α.), Νίκος Παπαδημάτος Πρόεδρος της Ο.Ε. των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, Θάλεια Κανελλοπούλου εκπρόσωπος «Data-RC», Ηλίας Δαλαΐνας, MD, PhD, Project Manager Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων – Πάτρα 2019, Γιώργος Σ. Μπεμπέτσος, Σύμβουλος Αθλητικού Μάνατζμεντ, Σωτήρης Τριανταφύλλου Δημοσιογράφος, Μέλος του Γραφείου Τύπου των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων, Διδάσκων Πανεπιστημίου Πατρών, Δήμητρα Παπαδημητρίου αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιου Πατρών, Αντώνης Στελλιάτος Πρόεδρος Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Ευάγγελος Λιόλιος, Πρόεδρος «Προμηθέα» και Σπύρος Καμπιώτης CEO ΙΟΝΙΑΝ TV. Την συζήτηση θα συντονίσει η Δήμητρα Παπαδημητρίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστήμιου Πατρών.

 

Θα ακολουθήσουν δράσεις πολιτισμού που θα είναι ανοικτές στο κοινό. Συγκεκριμένα, σήμερα Παρασκευή από τις 7 το απόγευμα, ξεκινάει η αναδρομή στο χθες, καθώς θα πραγματοποιηθεί ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τίτλο «Το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο στο Κτήμα της AchaiaClauss και οι μυκηναϊκοί οικισμοί της ευρύτερης περιοχής». Την «περιήγηση» θα κάνουν ο Βαγγέλης Πολίτης Οικονομολόγος – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Nanterre στην Οικονομική, Περιφερειακή Ανθρωπογεωγραφία και ο Γιάννης Μόσχος Αρχαιολόγος.

 

Επίσης στις 19.00 θα εγκαινιαστούν οι Εικαστικές Εκθέσεις Ζωγραφικής και  Video ART. Πρόκειται για την έκθεση“Restless Waters” που επιμελείται η Art Wave και θα φιλοξενήσει τα έργα 14 επιλεγμένων σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ακόμη, 16 από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες της Video Art  θα γνωρίσουν όσοι επισκεφθούν την έκθεση“Restless Waters in Italian Video art”.Την έκθεση επιμελείται η Silvia Grandi επιμελήτρια σημαντικών εκθέσεων με θεματική την Video Art και καθηγήτρια Σύγχρονης Τέχνης στη Σχολή του Dams στο Πανεπιστήμιο της Bologna.

 

 

«Εξειδικευμένες συναντήσεις για την επιχειρηματικότητα στο7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης»

19-21 Σεπτεμβρίου 2019
Achaia Clauss, Πάτρα
Η υγιής, καινοτόμος και εξωστρεφής επιχειρηματικότητα, σε συνδυασμό τη μετάβαση σε ένα παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης είναι το κυρίαρχο ζητούμενο στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και θα πραγματοποιηθεί στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss, στην Πάτρα, στις 19,20 και 21 Σεπτεμβρίου 2019.

Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναμένεται να καταδειχθούν οι δυνατότητες του ελληνικού επιχειρείν ως βασικού και αναπόσπαστου πυλώνα αναπτυξιακής προοπτικής, αλλά και να προσδιοριστεί ο ρόλος τους στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, έτσι όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για όλες τις χώρες – μέλη, σε συνδυασμό με τις πολιτικές που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά και σύμφωνα με τις ανάγκες του κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα της χώρας μας.

Εκτός από το πλούσιο πρόγραμμα του Συνεδρίου (πάνω από 70 εισηγητές , συμμετε΄χουν σε 12 θεματικές ενότητες), ζωηρό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι επιχειρηματικές συναντήσεις που γίνονται κατόπιν ειδικών προσκλήσεων. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, από τις 5.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με θέμα: «Invest smart by the Experts». Σημαντικοί εισηγητές θα εξηγήσουν στους προσκεκλημένους τους λόγους που οι επενδύσεις σε τοπικές επιχειρήσεις προσθέτουν ποικιλία και ανθεκτικότητα στην τοπική οικονομία.

Στόχος της συγκεκριμένης κλειστής συνεδρίας είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις στην τοπική αγορά. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές για το περιφερειακό οικοσύστημα  και το ρίσκο που μπορεί να εμπεριέχουν τέτοιες επενδύσεις αποτελούν αντικείμενο προς συζήτηση, στην οποία θα συμμετέχουν οι:   Κατερίνα Πραματάρη Partner, Uni. Fund, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,,Παπαθάνου Μυρτώ, Co-founder and Managing Partner Metavallon VC, Δημήτρης Ιακωβίδης, Investment Associate Big Pi Ventures και Παύλος Παυλάκης Associate VentureFriends.

Συντονιστής της συνεδρίας θα είναι ο Γεώργιος Μελισσαρόπουλος, Mindset Consultant, Knowbox.Fund.

Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών συγκεντρώνει και η κλειστή συνεδρία, με θέμα Νέος Αναπτυξιακός Νόμος, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:45 – 12:45, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ Νίκο Μαντζούφα. Θα αναφερθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης και στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος ουσιαστικά φιλοδοξεί όχι μόνο στην ενίσχυση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας αλλά και στην οριοθέτηση ενός πιο βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου για την Ελληνική Οικονομία, καθώς ο νέος «Αναπτυξιακός» Νόμος αναμένεται να αλλάξει το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ακόμη το Σάββατο και ώρα 12:45 – 14:00, στο επίκεντρο των επιχειρηματικών συναντήσεων θα βρεθούν οι διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Δεδομένου ότι τα τελευταία τρία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει μια συστηματική  πρωτοβουλία αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας με κύριο στόχο την καλύτερη υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οργανώνεται κλειστή συνεδρία με θέμα Οικονομική Διπλωματία στην ΕΕ, στην οποία ομιλητής θα είναι ο Άγγελος Παγκράτης Ειδικός Συντονιστής, Υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Το πλήρες πρόγραμμα του 7ου Συνεδρίου για την Περιφερειακή Ανάπτυξη είναι αναρτημένο στον ιστότοπο: http://www.pelopevents.gr/7o-Anaptiksiako-Synedrio-programma

 

Κάντε την εγγραφή σας εδω:   ΕΓΓΡΑΦΕΣ