Κοκκινολαίμης : Το πουλί των Χριστουγέννων

Στολισμός Χριστουγεννιάτικων δέντρων
Δεκέμβριος 21, 2018
Δεριείς ή Δηριείς: Ένα αρχαίο Ακαρνανικό φύλο που πολιορκήθηκε στο Αρχαίο Αγρίνιο
Δεκέμβριος 22, 2018

 

Ποιο πουλί καλωσορίζει μελωδικά τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα;


Αν θεωρήσουμε ότι τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη, οι κοκκινολαίμηδες – τα μικρά πουλιά με τον εντυπωσιακό πορτοκαλοκόκκινο λαιμό – καλωσορίζουν μελωδικά τον χειμώνα και τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Νοέμβριος είναι ο μήνας όπου οι περισσότεροι κοκκινολαίμηδες έχουν ήδη φτάσει στους κήπους και τα πάρκα για να περάσουν τη χειμερινήπερίοδο.

Επισκέπτονται μαζικά τις πόλεις που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο, γιατί έχουν πιο ήπιο κλίμα από ταδάση και προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες για τροφή. Αργότερα – μόλις πιάσουν οι ζέστες και αφού ζευγαρώσουν – θα αναχωρήσουν για βορειότερες και δροσερότερες τοποθεσίες. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι ένας μικρός αριθμός παραμένει στις πόλεις και τον υπόλοιπο χρόνο.

Για να έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, οι κοκκινολαίμηδες παραμένουν μοναχικοί όλο τον χειμώνα, ώστε να μη χρειάζεται να μοιραστούν τα αποθέματα τροφής με άλλους.

Αυτό τους δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό:

Γιανα δηλώσουν ότι δεν σκοπεύουν να μοιραστούν την τροφή τους, καθέναςκελαηδά από μια ξεχωριστή γωνιά του πάρκου σηματοδοτώνταςέτσι τα όρια της περιοχής του. Ακόμηκαι το βράδυ!

Ουσιαστικά το γλυκό, μελωδικό κελάηδημά τους (το οποίο, κατά περίεργο τρόπο, τον χειμώνα είναι ελαφρά διαφορετικό από το ανοιξιάτικο και μάλιστα ακούγεται πιο μελαγχολικό) είναι μια αυστηρή προειδοποίηση…

Ακόμη και τα ζευγάρια που πέρασαν το καλοκαίρι μαζί θα μαλώσουν, εάν τυχόν ο ένας μπει στην περιοχή του άλλου.

Στην Ευρώπη ο κοκκινολαίμης έχει συνδυαστεί με τον ερχομό των Χριστουγέννων. Και αυτό συμβαίνει γιατί κατά τον 18ο αιώνα οι ταχυδρόμοι που μοίραζαν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες στους Βρετανούς φορούσανκόκκινογιλέκο και τους αποκαλούσαν κοκκινολαίμηδες!

Ο κοκκινολαίμης είναι επίσης πρωταγωνιστής σε πλήθος παιδικών βιβλίων, ενώ πολλά ποιήματα έχουν γραφτεί για το γλυκό του κελάηδημα.

Πληροφορίες από
«http://bimag.gr/»