Η 25η Μαρτίου θέλει τον μπακαλιάρο της. Και όσο κι αν αποτελούν πειρασμό τα έτοιμα, κατεψυγμένα κομμάτια του σούπερ μάρκετ, η νοστιμιά του παχουλού, αλατισμένου μπακαλιάρου, που ξαρμυρίζουμε στο σπίτι, δεν έχει… αντίπαλο. 

Παρότι οι περισσότερες νοικοκυρές και… νοικοκυραίοι φοβούνται το ξαρμύρισμα, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ απλή διαδικασία.

Η επιλογή του μπακαλιάρου

Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, είναι η επιλογή του μπακαλιάρου.

Θα πρέπει να επιλέγουμε χοντρά κομμάτια, που να είναι λευκά από το φρέσκο αλάτι, και όχι σκούρα ή θαμπά.

Τα χοντρά κομμάτια «τραβούν» λιγότερο αλάτι ενώ είναι και πιο γευστικά, είτε πρόκειται να τηγανιστούν είτε να ψηθούν στον φούρνο.

Τι θα χρειαστούμε για το ξαρμύρισμα

Για το ξαρμύρισμα χρειάζονται τα εξής:

Λεκάνη (μεσαία)

Σουρωτήρι (αυτό που χρησιμοποιούμε για τα μακαρόνια)

Ψαλίδι κουζίνας

Γάλα

Και το μυστικό «συστατικό»: φύλλα εφημερίδας!

Η διαδικασία βήμα προς βήμα

Το ξαρμύρισμα χρειάζεται πάνω από μια ημέρα, γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσουμε νωρίς το πρωί της Κυριακής, 24 Μαρτίου, ώστε να έχουμε έτοιμα τα φιλέτα μας ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Τα οκτώ απλά βήματα:

Με το ψαλίδι της κουζίνας αφαιρούμε πτερύγια και ουρά

Κόβουμε τον μπακαλιάρο στα κομμάτια που θα τον μαγειρέψουμε

Πλένουμε σε άφθονο κρύο νερό τα κομμάτια

Απλώνουμε στον πάτο της λεκάνης 2-3 φύλλα εφημερίδας και γεμίζουμε με νερό. Τα φύλλα εφημερίδας λειτουργούν σα «παγίδες» και απορροφούν το αλάτι ταχύτερα.

Στερεοποιούμε το σουρωτήρι μας εντός της γεμισμένης με νερό λεκάνης και εκεί βάζουμε τα κομμάτια μπακαλιάρου. Το σουρωτήρι δεν επιτρέπει τον μπακαλιάρο να «καθίσει» στον πάτο με το αλάτι.

Αλλάζουμε νερό κάθε 4 ώρες

Το επόμενο πρωί (25η Μαρτίου) στο τελευταίο άλλαγμα του νερού, βάζουμε γάλα αντί για νερό, χωρίς εφημερίδες στη λεκάνη.

Το μεσημέρι βγάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Είναι έτοιμα για… τηγάνισμα ή ψήσιμο!