Για πρώτη φορά το μεγαλύτερο Street Food Festival έρχεται στα πανέμορφα Ιωάννινα. Πρόκειται φυσικά για το 1st Ioannina Street Food Festival που θα προσγειωθεί στην πόλη από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου, για να την απογειώσει στη συνέχεια στη χώρα της γεύσης. Μάλιστα θα βρουν τα Ιωάννινα στην καλύτερη εποχή τους με τη δροσιά να κάνει τα βράδια μοναδικά και να θέλεις να απολαύσεις τη νύχτα με μια μπύα.

Στα Ιωάννινα που κάνει φέτος πρεμιέρα το Street Food Festival ξέρουν καλά τι σημαίνει αυτό. Οι παραδοσιακές τους γεύσεις είναι ανεπανάληπτες, με πίτες και ζουμερά κρέατα και μην ξεχνάς ότι τα Ιωάννινα είναι γκουρμέ, αφού οι Γάλλοι τους επαινούν ακόμα και για τα βατραχοπόδαρα που πολλοί λατρεύουν και βρίσκουν μόνο εκεί.

Πόλη φανταστική, πανέμορφη, με την εμβληματική της λίμνη, λίγο ρομαντική αλλά και πολύ ζωντανή, με χιλιάδες φοιτητές να δίνουν τη ζωή και τον τόνο είναι η πιο καλή μεριά της Ελλάδας να αράξεις κάτω από τα πλατάνια και το πλούσιο πράσινο και να απολαύσεις μια παγωμένη μπύρα κοιτάζοντας τη λίμνη Παμβώτιδα που πολλοί ξεχνούν το όνομά της και τη λένε απλά «Λίμνη των Ιωαννίνων» αλλά δεν ξεχνούν τους μύθους της και την περίφημη κυρά Φροσύνη με τον Αλή πασά. Η φύση, το κλίμα και ο χαρακτήρας της πόλης ορίζονται από αυτήν την υδάτινη «κυρά». Η λίμνη, με τα ακύμαντα νερά και το μικρό νησάκι αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, που γύρω του ζει και αναπνέει ολόκληρη η πόλη.

Η πολιτιστική ιστορία των Ιωαννίνων, με τους μεγάλους πεζογράφους και ποιητές, τα καλλιτεχνικά και πνευματικά δρώμενα, που διοργανώνονται όλον τον χρόνο, δίνουν την ευκαιρία για μια γνωριμία με τις ρίζες της πνευματικής παράδοσης της Ηπείρου. Οι διαδρομές μέσα την πόλη, τα πολλά αξιοθέατα και τα μουσεία, προσφέρουν την αίσθηση μιας άλλης εποχής, γεμάτης μυστικά και θρύλους. Θαυμαστά κτίρια, όπως η Οικία Χουσείν Ματέι, το Οθωμανικό Τέμενος του Βελή Πασά και ολόκληρο το ιστορικό κέντρο των Ιωαννίνων αποτελούν μοναδικά αξιοθέατα. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Εβραίοι έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην πόλη. Στο επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο της ελληνικής επικράτειας, που εκεί έζησε ο Αλή Πασάς, αυτή η εμβληματική και αινιγματική μορφή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο μεγάλος του έρωτας για την περιβόητη Κυρά – Φροσύνη έχει αφήσει έντονο απόηχο, που δονεί ακόμα την ιστορία της πόλης.

Όλη η παραλίμνια περιοχή αποτελεί μια ιδανική βόλτα, γεμάτη μικρά μαγαζιά και εστιατόρια, στα οποία συνδυάζονται οι εκλεκτές γεύσεις με μπύρα και το καταπράσινο τοπίο. Όποιος πάει στα Γιάννενα αξίζει να πάει και να δει έστω για μια φορά στη ζωή του ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών.

Τη φράση Πασάς στα Γιάννενα την ξέρετε; Κερνάτε μια μπύρα ΑΛΦΑ να σας την εξηγήσω; Η έκφραση «Πασάς στα Γιάννενα» σημαίνει ότι κάποιος απολαμβάνει την απόλυτη ευζωία. Πρόκειται για τη συμπύκνωση, μέσα από τη λαϊκή γλώσσα, της εντύπωσης πως τα Ιωάννινα ήταν πάντα μια πλούσια και αριστοκρατική πολιτεία.

Η γαστρονομική πανδαισία των Ιωαννίνων είναι υψηλών απαιτήσεων. Τα ηπειρώτικα βουνά προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα βοτάνων και μυρωδικών, που αρτύζουν τις εκλεκτές πρώτες ύλες. Τα ψάρια της λίμνης, όπως τα χέλια και οι πέστροφες, αποτελούν, μαζί με τα ιδιαίτερα βατραχοπόδαρα, το σήμα κατατεθέν της γιαννιώτικης κουζίνας. Τα παραδοσιακά γλυκά των Ιωαννίνων είναι ξακουστά σε όλη την Ελλάδα. Το περίφημο σκερ μπουρέκ, που σημαίνει ζαχαρένια πίτα, ο εξαιρετικός μπακλαβάς και τα υπόλοιπα γλυκά του ταψιού είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Πού θα βρείτε όλες μαζί αυτές τις γεύσεις σε ένα μέρος; Μα φυσικά, στο πρώτο 1st Ioannina Street Food Festival, στο οποίο θα συγκεντρωθούν οι καλύτεροι επαγγελματίες για να πειραματιστούν, να σας κεράσουν, να σας προσκαλέσουν να δοκιμάσετε τοπικές και διεθνείς λιχουδιές και συνταγές και φυσικά να σας τις προτείνουν με την κλασική μπύρα  που συντροφεύει κάθε γευστική στιγμή, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι το φαγητό δεν μπορείς να το χαρείς αν δεν το συνδυάσεις με την αγαπημένη σου μπύρα, απολαμβάνοντας την πλούσια και γεμάτη γεύση της.

Γεύσεις και αρώματα, μουσική και νότες από όλο τον κόσμο απλώνονται στις μοναδικές βραδιές πάνω από τον γιαννιώτικο ουρανό. Δοκίμασε και τόλμησε, ζήσε χωρίς έγνοιες όσο κρατάει η γιορτή και όταν τελειώσει θα σκέφτεσαι πότε θα ξαναγίνει πάλι την επόμενη χρονιά. Δεν είναι μόνο ένα Street Food Festival, είναι ένα σύγχρονο πανηγύρι, μια γιορτή που αξίζει να τη ζήσεις με τους φίλους σου, να ευχηθείς στην παρέα σου για να πεις «και του χρόνου».