Χορός & εκπαίδευση στην Ελλάδα

H ομορφιά χρειάζεται αισιοδοξία
Σεπτέμβριος 21, 2013
Φιλέτο κοτόπουλο με ελιές και κάπαρη
Οκτώβριος 2, 2013

Σον τομέα της εκπαίδευσης … στην σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα οι σπουδές  στον  χορό φτάνουν  μέχρι την ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης. Επιτακτική εμφανίζεται η ανάγκη αναβάθμισης της εκπαίδευσης του χορού σε σχολή ανώτατης εκπαίδευσης. (Αξίζει εδώ να αναφερθεί πως στα Τ.Ε.Φ.Α.Α. υπάρχει Τμήμα Γυμναστικής και Χορού. Οι σπουδαστές των Τ.Ε.Φ.Α.Α. μπορούν να πάρουν ειδικότητα -και να διδάξουν – Ελληνικούς  Χορούς  ενώ όσοι ειδικεύονται στην Ενόργανη και τη Ρυθμική γυμναστική διδάσκονται επίσης στοιχεία κλασικού χορού και χορογραφία).

Υπάρχει η Κρατική Σχολή Ορχηστικής  Τέχνης (Κ.Σ.Ο.Τ.) και ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές αναγνωρισμένες από το κράτος. Στις ιδιωτικές σχολές (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) διακρίνονται τμήματα χορευτών και καθηγητών χορού. Σε αυτές οι σπουδαστές καταβάλλουν δίδακτρα.

Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής  Τέχνης έχει τις ρίζες της στην Σχολή της Κούλας Πράτσικα η οποία την παραχώρησε στο κράτος το 1973(οπότε μετονομάσθηκε σε Κ.Σ.Ο.Τ.). Η σχολή της Πράτσικα ήταν η πρώτη στο είδος της ενώ το επαγγελματικό της τμήμα –που εκπαιδεύει ενδιαφερόμενους για δασκάλους χορού και ρυθμικής – ιδρύθηκε το 1937. Η  Κ.Σ.Ο.Τ. διαθέτει  δύο κύρια τμήματα εκπαίδευσης : α) προεπαγγελματικά, για αγόρια και κορίτσια από 8-17 ετών κατόπιν εξετάσεων που διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο και β) επαγγελματικά, από τα οποία αποφοιτούν επαγγελματίες χορευτές, χορογράφοι και καθηγητές. Στα τμήματα αυτά διδάσκονται πρακτικά μαθήματα (τεχνικές σύγχρονου χορού, κλασικός χορός κλπ.) και θεωρητικά (ανατομία, Ιστορία του χορού κ.ά.). Κι εδώ η εισαγωγή γίνεται κατόπιν εξετάσεων ενώ η φοίτηση σε όλα τα τμήματα είναι δωρεάν. Η Κ.Σ.Ο.Τ. διεξάγει και σεμινάρια ανάλογου ενδιαφέροντος (χορών, ανατομίας, θεατρολογίας κλπ.) με ειδικούς εισηγητές. Η σχολή επιχορηγείται από τη Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή με το τμήμα Μπαλέτου της διαθέτει επίσης  Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού στην οποία λειτουργεί προεπαγγελματικό τμήμα (για ηλικίες 12-15 ετών) και επαγγελματικό (για ηλικίες 16 ετών και άνω) και διδάσκεται αυστηρά κλασικό μπαλέτο.

Η Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠ.ΠΟ. έχει την εποπτεία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, των Ανώτερων Σχολών Χορού. Σε αυτήν υπάγονται –μεταξύ άλλων-  τα Τμήματα Εκπαίδευσης Θεάτρου και Χορού και το Τμήμα Χορού. Το Τμήμα Χορού είναι αρμόδιο για την υλοποίηση προγραμμάτων /δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την ανάπτυξη και διάδοση του χορού, την ενίσχυση φορέων και εκδηλώσεων που προβάλλουν την τέχνη του χορού κ.ά..

 

Σε ερασιτεχνικό επίπεδο  υπάρχουν διάφοροι φορείς που ασχολούνται με την εκπαίδευση και την προβολή του χορού. Σε όλη την χώρα  απαντά κανείς ιδιωτικές σχολές χορού που διδάσκουν διάφορα ήδη χορού. Οι σχολές διαθέτουν τμήματα αρχαρίων και προχωρημένων, παιδιών ή /και ενηλίκων, ενώ διδάσκουν πληθώρα χορών (παραδοσιακούς ελληνικούς, μοντέρνο, τζαζ κλπ) ή ειδικεύονται σε συγκεκριμένα είδη π.χ. λάτιν χορούς. Οι εκπαιδευόμενοι καταβάλλουν δίδακτρα, μπορούν να διδαχθούν περισσότερα από ένα είδη χορού και να συμμετάσχουν σε παραστάσεις της σχολής τους ή άλλων φορέων.

Χορευτικά τμήματα διαθέτουν επίσης οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Πολιτιστικής Ανάπτυξης πολλών Δήμων της χώρας, όπως το Χορευτικό του Πνευματικού και Καλλιτεχνικού Κέντρου του Δήμου Πατρέων. Σε αυτά η συμμετοχή είναι δωρεάν ενώ συνήθως διδάσκονται ελληνικοί χοροί – παραδοσιακοί και «λαϊκοί». Οι χορευτικές ομάδες αυτών των τμημάτων παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε εκδηλώσεις και παραστάσεις ειδικού αλλά και ευρύτερου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Ανάλογους χορούς- σε ερασιτεχνικό πάντα επίπεδο- διδάσκουν και τμήματα που ανήκουν σε εκπολιτιστικούς συλλόγους διαφόρων συνοικιών / περιοχών της χώρας. Η εκμάθηση είναι συνήθως δωρεάν ή με ένα συμβολικό αντίτιμο, και οι ομάδα μπορεί να δώσει παράσταση με τους χορούς που έχει στο πρόγραμμά της είτε σε παραστάσεις του συλλόγου είτε σε άλλες πολιτιστικές  και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Στον αστικό χώρο  υπάρχουν ομάδες με ιδιαίτερες πολιτισμικές ταυτότητες (για παράδειγμα ο Σύλλογος των εν Πάτραις Καλαβρυτινών) που δίνουν την δυνατότητα στα μέλη τους «να ασκούν περιοδικά την ιδιαίτερη πολιτισμική τους μνήμη». Η μνήμη αυτή αλλά και η συνοχή που καλλιεργείται  μεταξύ των μελών ενισχύεται επίσης από την εκμάθηση και συμμετοχή σε χορούς που συνδέονται με την εκάστοτε πολιτισμική ταυτότητα κάθε ομάδας αυτής της κατηγορίας και διδάσκονται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους.

Τα παραρτήματα επίσης του Λυκείου των Ελληνίδων διαθέτουν τμήματα εκμάθησης ελληνικών χορών, υψηλού επιπέδου με χαρακτηριστική προσφορά στην καλλιέργεια του είδους και σημαντική παρουσία σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το Σωματείο «Ελληνικοί Χοροί»-Δώρα Στράτου έχει να επιδείξει επίσης μια ιδιαίτερη πορεία στην προσπάθεια καλλιέργειας και διάδοσης των παραδοσιακών χορών. Το σωματείο που ιδρύθηκε το 1953 από τη Δώρα Στράτου και στεγάζεται σε δικό του χώρο (κηποθέατρο χιλίων θέσεων) είχε και έχει σκοπό τη διάσωση, μετάδοση και προβολή των παραδοσιακών ελληνικών χορών και της δημοτικής μουσικής. Το Σωματείο πέρα από τις παραστάσεις που διοργανώνει με παραδοσιακούς χορούς από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας διεξάγει τα δεκαπέντε τελευταία δεκαπέντε χρόνια ετήσιο Συνέδριο για τον χορό στην Ελλάδα.

Η συμβολή όλων των προαναφερθέντων φορέων που διαδίδουν την χορευτική παιδεία σε ερασιτέχνες όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως ιδιαίτερων ικανοτήτων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη αναφορικά με την επαφή του ευρύτερου κοινού με τον χορό. Δίνουν την ευκαιρία σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που αγαπούν τον χορό να ασχοληθούν με αυτόν και να αποκτήσουν βασικές τουλάχιστον γνώσεις.

της Αμαλίας Σάρρα