Σπάνιο ψηφιδωτό με τον Μέγα Αλέξανδρο

Δέκα tips για ασφαλές και τέλειο μαύρισμα
Ιούλιος 17, 2015
Αφιέρωμα στην ΠΡΕΒΕΖΑ
Ιούλιος 21, 2015

σε αρχαία συναγωγή του Ισραήλ Κυρίαρχη φιγούρα σε απεικόνιση με έναν Εβραίο Αρχιερέα

859278_Mosaic1

Ένα περίπλοκο μωσαϊκό που απεικονίζει τον Μέγα Αλέξανδρο και τη συνάντησή του με έναν Εβραίο αρχιερέα αποκαλύφθηκε σε μια συναγωγή του 5ου αιώνα στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Huqoq. 

859276_BuOkTgLIAAANlRY

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα, το οποίο θεωρείται σημαντικό επειδή είναι η πρώτη μη βιβλική σκηνή που έχει ανακαλυφθεί σε συναγωγή. Στο πολύχρωμο δάπεδο, σε ένα τμήμα του απεικονίζεται η συνάντηση δυο ανδρών ενώ γύρω τους υπάρχουν πολλές μορφές ανθρώπων και ζώων.   

859279_Samson-and-the-Gates-of-Gaza-mosaic_1

Οι ελέφαντες που απεικονίζονται σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων της Βόρειας Καρολίνας Jodi Magness, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ελληνικό στρατό, καθώς οι ελέφαντες στις μάχες συνδέθηκαν με τα στρατεύματα του μεγάλου Αλεξάνδρου. Έτσι αυτή η απεικόνιση μπορεί να είναι ένας εβραϊκός μύθος σχετικά με την συνάντηση του Αλεξάνδρου και του Εβραίου αρχιερέα. Στην ίδια πόλη έχουν αποκαλυφθεί και άλλα ψηφιδωτά, ενώ υπάρχουν πολλές εκδοχές της ιστορίας όπως φαίνεται από τα γραπτά του Φλάβιου Ιώσιπου και την λογοτεχνία των ραβίνων.

859280_CJOK4CbWcAAqpAJ

  Ανάμεσα στα ψηφιδωτά έχει βρεθεί και μια εξαιρετική εικόνα του Σαμσών, ενώ οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι τα έργα τέχνης είναι μοναδικές ανακαλύψεις, υπογραμμίζοντας ότι οι εικόνες στα ψηφιδωτά δείχνουν το υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής ποιότητας, ενώ τα μοτίβα που έχουν βρεθεί είναι τα πρώτα αυτού του είδους που εμφανίζονται σε αρχαία συναγωγή.

Πηγή: lifo.