Μπανάκι στην παραλία Φωτμού

Συνεχίζεται η  «Εβδομάδα Περιβάλλοντος και Καθαριότητας» 
Ιούνιος 2, 2016
cheesecake λεμόνι που δεν χρειάζεται ψήσιμο!
Ιούνιος 4, 2016

Η πιο «ενεργή» παραλία για κιλύμβηση της Τριχωνίδας, η Φωτμού του Δήμου Θέρμου
Βγήκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα οι Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.Δυστυχώς μόνο δύο παραλίες κατάφεραν και πήραν την σήμανση αυτή.

Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχουν σημεία στις Λίμνες μας για κολύμβηση. Αυτό θα είναι η αρχή για να διαμορφωθούν σε παραλία. Αφορά κυρίως την Τριχωνίδα αλλά και τις τεχνητές λίμνες, στις τελευταίες όμως υπάρχει θέμα με την στάθμη των υδάτων που καθορίζεται κατά πολύ από την λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου.

Πριν υπάρξουν οι κλασσικοί αφορισμοί περί νεροφίδων που τσιμπάνε και λυμμάτων που πέφτουν στη λίμνη, καλό είναι να δούμε να ζητήσουμε τεκμηριωμένες επιστημονικά απαντήσεις πρώτα. Για αυτό δείτε τι έγινε στην Καστοριά, όπου η αντίστοιχη Περιφερειακή Ενότητα Καστορίας προέβη σε δειγματοληπτικό έλεγχο της λίμνης Ορεστιάδας και απεφάνθη ότι οι ακτές της λίμνης είναι κατάλληλες ( εδώ το σχετικό δημοσίευμα).

Γενικά οι λίμνες ( οι οποίες ανήκουν στα εσωτερικά ύδατα) σε μεμονωμένες περιπτώσεις πανελλαδικά τυγχάνουν παρακολούθησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λίμνη Βεγορίτιδα στην Πέλλα, για την οποία παρακολουθείται δειγματοληπτικά με άλλα εσωτερικά ύδατα στην χώρα μας. Δείτε την μελέτη ποιότητας υδάτων του ΥΠΕΚΑ του 2012 εδώ ).

Υπάρχει επίσης το Μητρώο ταυτοτήτων υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας, που παρακολουθεί τις παραλίες σύμφωνα με νέες κοινοτικές οδηγίες. Αν κοιτάξει κανείς τον χάρτη (http://www.bathingwaterprofiles.gr/map) θα δεί και εκεί την Βεγορίτιδα.

Κάνοντας αναζήτηση στην Δυτική Ελλάδα θα δει όλους τους παράκτιους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας εκτός του Δήμου Αγρινίου, παρόλο που είναι ο Δήμος των δύο φυσικών λιμνών και των τριών τεχνητών και φυσικά του Δήμου Θέρμου.

Μήπως πρέπει να γίνει μια νέα αρχή για την ουσιαστική αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου και όχι απλά να τον κοιτάμε και να πίνουμε φραπέ ή φρέντο;

image