Μεσολόγγι και Αιτωλικό: Η…Νερένια Πόλη που θυμίζει Βενετία

ΑΦΙΕΡΩΜΑ : Νεραϊδοσπηλιά-Μοναστηράκι Βόνιτσας (video)
Ιανουάριος 18, 2016
Δυο πρώην αιχμάλωτες αρκούδες έπεσαν σε χειμερία νάρκη μετά από 23 χρόνια «αϋπνίας»
Ιανουάριος 22, 2016

Το Μεσολόγγι

image

Οι χάρτες λένε ψέματα. Καμία φορά ψέματα λένε και οι φωτογραφίες. Ή λένε ένα τόσο μικρό κομμάτι της αλήθειας που καταλήγει να είναι ένα μεγάλο ψέμα.

Μην πιστέψετε τίποτε από το μπλε του χάρτη για την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ούτε την μαύρη κουκίδα που σηματοδοτεί το Μεσολόγγι.

Μεσολόγγι και Αιτωλικό: Η…Νερένια Πόλη που θυμίζει Βενετία

Οι λιμνοθάλασσες έχουν άλλο μπλε, έχουν «χαμηλούς ορίζοντες» και μπούκες στις είσοδό τους. Και το Μεσολόγγι θέλει μια αρμαθιά κλειδιά για το διαβάσει κανείς. Η κουκίδα είναι σκέτη παραπλάνηση.

Λίγα πράγματα μαρτυρούν σήμερα τις δυνάμεις που σιγόβραζαν δύο αιώνες πριν σ’ αυτό «το αλωνάκι», που γέννησε μία ολόκληρη γενιά ηρώων και ανέθρεψε στα σοκάκια της πέντε πρωθυπουργούς και πέντε ποιητές.

Ένας μύθος(;) λέει ότι την πόλη ίδρυσαν Δαλματοί πειρατές τον 13ο αιώνα και το όνομά της προέρχεται από την λέξη messo – langi, που σημαίνει λιμνοχώρι.

Η Έξοδος

Πάρτε την αρμαθιά με τα κλειδιά που λέγαμε, και ξεκινήστε το «ξεκλείδωμα» από τον Κήπο των Ηρώων, το κοιμητήριο των νεκρών της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Ένα γεγονός που καθόρισε την πορεία της ελληνικής επανάστασης και μετέστρεψε την τότε παγκόσμια κοινή γνώμη υπέρ των Ελλήνων, γιγαντώνοντας το κίνημα του φιλελληνισμού σε Ευρώπη και Αμερική.

Η ιστορία της πολιορκίας και της Εξόδου μέσα από προτομές, μαρμάρινα αναθήματα και οστά ηρώων. «Μόνο 2.500 άτομα συμμετείχαν στη Έξοδο, οι υπόλοιποι δεν είχαν τις φυσικές δυνάμεις για να το επιχειρήσουν», «…πότισαν τα παιδιά με αφιόνι και όπιο για να μην κλάψουν και τους αντιληφθούν οι Τούρκοι», ψιθυρίζει ο ξεναγός δίνοντας μάς τις πραγματικές, ανθρώπινες διαστάσεις των ιστορικών γεγονότων.
Το δεύτερο κλειδί είναι για το παλιό δημαρχείο, το οποίο σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη του Αγώνα. Αφιερώστε χρόνο στο ισόγειο, όπου σπάνιες αεροφωτογραφίες, η μία είναι η πρώτη αεροφωτογραφία που «τραβήχτηκε» στον ελλαδικό χώρο, απεικονίζουν τις τεράστιες εδαφολογικές αλλαγές που σημειώνονται στη γύρο περιοχή λόγω των προσχώσεων του Αχελώου και του Ευήνου και ευθύνονται για ένα από τα πλουσιότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

Σε συνδυασμό με τα σχεδιαγράμματα που παραθέτονται γίνεται κατανοητή η «γεωγραφία της πολιορκίας και της Εξόδου του Μεσολογγίου». Σε ειδική προθήκη φυλάσσεται η πρώτη τυπωμένη έκδοση του Ύμνου προς την Ελευθερία του Διονυσίου Σολωμού, που χρονολογείται από το 1825.

Στο δεύτερο όροφος της Πινακοθήκης δείτε την εικόνα της Εξόδου που λιτανεύεται κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, στις Γιορτές της Εξόδου. Είναι η μοναδική εικόνα στον χριστιανικό κόσμο που λιτανεύεται ενώ απεικονίζει ιστορικό γεγονός.

Το Αιτωλικό

image

Με τα κλειδιά στο χέρι συνεχίστε προς τα Μουσείο του Κωστή Παλαμά και του Τρικούπη και αποχαιρετίστε την πόλη με κατεύθυνση το βορά.

Δέκα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι, ένα μικρό νησάκι καταμεσής της λιμνοθάλασσας φιλοξενεί το Αιτωλικό, μια νερένια πόλη. Με τη στεριά τη συνδέουν δύο πέτρινα γεφύρια με πολλές τοξωτές καμάρες.

Τέσσερα – πέντε πολύ μικρά νησάκια στο κέντρο της λιμνοθάλασσας, ενώθηκαν με ξύλινα γεφυράκια από τους πρώτους ψαράδες που τα κατοίκησαν. Οι συνεχείς επιχωματώσεις, με τελευταία αυτή του 1972, διαμόρφωσαν τη σημερινή εικόνα.

Περιπλανηθείτε στα στενά σοκάκια, ανακαλύψτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην οποία έγιναν οι πρώτες εθνοσυνελεύσεις των αντιπροσώπων της Ρούμελης, καθώς και η περιβόητη δίκη του Καραϊσκάκη και αφήστε για το τέλος το καλύτερο! Μουσείο Χαρακτικής της Βάσως Κατράκη.

Τα έργα τής πιο σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας, που μαζί με τον Μόραλη και το Τάσο αποτελούν τη χρυσή τρόϊκα της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής, φιλοξενούνται σε ένα σύγχρονο κτήριο που αφήνει τη σφραγίδα του σε όλο το νησάκι.

Φεύγοντας πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας το λεύκωμα με έργα της Κατράκη για να σας συντροφεύουν στην επιστροφή οι ψιλόλιγνες ανθρώπινες φιγούρες της.
ΠΗΓΗhuffingtonpost