ΚΡΗΣΙΛΑΣ Ο ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ (480-410 Π.Χ) Ο ΧΑΛΚΟΠΛΑΣΤΗΣ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Ιούνιος 28, 2016
Χρυσοί σπειροειδείς σφηκωτήρες μαλλιών διακοσμημένοι με κεφάλι λιονταριού και ρόδακες
Ιούλιος 1, 2016

ΚΡΗΣΙΛΑΣ Ο ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ (480-410 Π.Χ)
Ο ΧΑΛΚΟΠΛΑΣΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΔΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΥΝΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΥ ΠΟΥ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΒΑΛΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΕ ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΡΙΣΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ.

Συμφωνα με τον Πλινιο τρία εργα του υπήρχαν στην Ακροπολη. Ένας χάλκινος Ανδριάντας του Περικλη,ένας πληγωμένος πολεμιστής και ενα αναθηματικό αγαλμα της Τριτογενείας Αθηνας (Τριτογένεια : εκ της ανάμνησης των τριών καθόδων της Θεάς στη γη, οι οποίες απέχουν χιλιάδες χρονια μεταξύ τους)
Δυστυχώς δεν σώζεται κανένα έργο του καλλιτέχνη.Σωζονται ομως πολλα Ρωμαϊκά αντίγραφα πολλών έργων του που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την τελειότητα των πρωτότυπων.
Το σπουδαιότερο ίσως το ολόσωμο αγαλμα του Περικλη απο τα πολλα αντίγραφα του οποίου αντιλαμβανόμαστε την μορφή του μεγάλου Πολιτικού.
Αντίγραφα των έργων του μπορούμε να θαυμάσουμε σε πολλα Μουσεια όπως στο Μουσειο Περγαμου στο Βερολινο ( Περικλης) στο Λουβρο ( Αθηνα Βελετρι και Παλλας του Βελλετριου το πρωτότυπο του οποίου στόλιζε το ιερό του Δια Σωτήρα στον Πειραιά ) Γλυπτοθήκη Μονάχου ( Διομηδης) και πολλα αλλα.

image image image image image image