Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ

Η υγεία, το περιβάλλον και τελικά η ίδια η δημοκρατία μας είναι σε κίνδυνο.
Ιούνιος 27, 2016
ΚΡΗΣΙΛΑΣ Ο ΚΥΔΩΝΙΑΤΗΣ (480-410 Π.Χ) Ο ΧΑΛΚΟΠΛΑΣΤΗΣ
Ιούλιος 1, 2016

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ.ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΟ-ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΤΕΧΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΝΤΑΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ.

Έτσι γύρω στο 1.100-1.000 π.χ χάθηκε η πολύχρωμη και παραστατική Μυκηναϊκη Τέχνη ( παρακμή του Μυκηναϊκού πολιτισμού και εγκατάλειψη της γραμμικής Β γραφής) και την θέση της πέρνει η αυστηρή σχηματικότητα της Γεωμετρικής Περιόδου.
Η Γεωμετρική Περίοδος γνωστη επίσης και ως σκοτεινή εποχη ή εποχη του σιδήρου διαρκείας τριών αιώνων περιπου(1.000-700 π.χ) χαρακτηρίζεται εκτος απο τον γεωμετρικό χαρακτήρα των σχημάτων των αγγείων,απο την έλλειψη γραπτών κειμένων σε οποιαδήποτε γραφή ( σκοτεινή εποχη) και την άγνοια ιστορικών γεγονότων .
Ακολουθεί η επιστροφή στην παραστατικότητα της Αρχαϊκης τεχνης (6ος και 7ος αιωνας π.χ) για να ακολουθήσει το θαύμα της Κλασικής Τεχνης ( κλασική εποχη απο τους Περσικους πολέμους 490 μεχρι το θάνατο του Μεγαλου Αλεξανδρου 323 π.χ)
Τέλος ακολουθεί η Ελληνιστική Τέχνη οπου η υπερβολη της βίαιας κίνησης της εξατομικευμένης μορφής εχει πλέον διαταράξει το μέτρο και την γαλήνη ισορροπίας της Κλασικής Τεχνης.

image image image image image