Ευρώπη : Διακοπές με τρένο

Τα νησιά του Ιονίου μοναδικός προορισμός διακοπών
Αύγουστος 21, 2015
Μαρμελάδα από καρπούζι
Αύγουστος 27, 2015

Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε εδώ και λίγα χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους, μειώνοντας στο ελάχιστο τα όποια έξοδα. Έτσι, ως πρώτη προτίμηση έχουν τις διακοπές εντός των συνόρων. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που επιλέγουν συνειδητά να βρεθούν, έστω και για λίγες μέρες, σε μία ή περισσότερες χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να αλλάξουν παραστάσεις και να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες.

 

Με ένα εισιτήριο γυρίζεις την Ευρώπη

Για τους τελευταίους, μια καλή πρόταση λόγω και των οικονομικών δυσκολιών, είναι το InterRail. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, με το οποίο έχουν συνδεθεί 30 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, FYROM, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Τουρκία).

Με ένα ενιαίο εισιτήριο, μπορεί κάποιος να επισκεφτεί όποιες από τις παραπάνω χώρες επιθυμεί, χρησιμοποιώντας το δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών. Το εισιτήριο απευθύνεται σε κατοίκους ευρωπαϊκών χωρών, αλλά δεν ισχύει, εφόσον θέλεις να ταξιδέψεις στην χώρα από την οποία προέρχεσαι.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι εισιτηρίων και οι τιμές τους κυμαίνονται, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο αγοραστής και αφορούν την ηλικία, το χρονικό διάστημα, τον αριθμό των χωρών κ.ά. Υπάρχουν αρκετά πακέτα προσφορών, ενώ ο πελάτης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του πακέτο. Απαραίτητη είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων η κράτηση εισιτηρίων 3 μήνες πριν από την ημερομηνία ταξιδιού. Το αντίστοιχο πρόγραμμα για κατοίκους εκτός ευρωπαϊκής ένωσης, ονομάζεται Eurrail (http://www.eurail.com/).

Ευκαιρία για νέες γνωριμίες και εμπειρίες

 

Αυτό που κάνει πιο ελκυστικό το συγκεκριμένο τρόπο διακοπών, είναι η ευκαιρία που δίνεται στους επισκέπτες να γνωρίσουν νέους ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες, ήθη και έθιμα και να βιώσουν νέες εμπειρίες. Μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με πολιτιστικά δρώμενα, φεστιβάλ ή αθλητικά γεγονότα που διεξάγονται στη χώρα ή στις χώρες που θα επιλέξουν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Κατηγορίες εισιτηρίων και τιμές

Οι βασικές κατηγορίες εισιτηρίων είναι δύο: One Country Pass: Σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε μία χώρα της Ευρώπης. Τα συγκεκριμένα εισιτήρια είναι διαφορετικά για κάθε χώρα. Υπάρχει αναλυτική παρουσίαση για κάθε χώρα, αφού οι τιμές διαφέρουν.

Global Pass: Σου δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Εδώ υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες. «5-10 μέρες»: Με αυτό το εισιτήριο, μπορείς να ταξιδεύεις συνολικά δέκα μέρες, αλλά χρησιμοποιείς τα τραίνα μόνο για πέντε μέρες. Το εισιτήριό έχει πάνω πέντε κουτάκια, στα οποία εσύ θα πρέπει να συμπληρώσεις τις ημερομηνίες που θα χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο μέσο μεταφοράς. Ωστόσο, ταξιδεύεις όποια μέρα θέλεις, παίρνοντας όσα τραίνα θέλεις μέσα σε μία από τις 5 μέρες που δικαιούσαι.

«10-22» μέρες: Σε αυτή την κατηγορία μπορείς να ταξιδεύεις έως 22 μέρες, χρησιμοποιώντας τα τραίνα για δέκα μέρες, τις οποίες επιλέγεις πάλι εσύ.

«15 μέρες»: Με αυτό το εισιτήριο, ταξιδεύεις 15 μέρες , χωρίς περιορισμό στις μέρες που θα χρησιμοποιείς τραίνο. Μπορείς να επιβιβάζεσαι στα τραίνα, ακόμα και καθημερινά.

«22 μέρες»:, Σε αυτή την κατηγορία έχεις τη δυνατότητα να ταξιδεύεις 22 μέρες, χωρίς κάποιο περιορισμό στις μέρες που θα χρησιμοποιείς τραίνο.

«Ένας μήνας»: Με αυτό το εισιτήριο, μπορείς να ταξιδεύεις μέχρι και ένα μήνα, χωρίς περιορισμούς στις μέρες που θα χρησιμοποιείς τραίνο.

Οι τιμές ποικίλουν και έχουν να κάνουν με κάποιες προϋποθέσεις. Για το Global Pass ξεκινούν από 181 ευρώ για ηλικίες έως 25 ετών, από 276 ευρώ για ηλικίες 26 και πάνω και από 249 ευρώ για ηλικίες από 60 ετών και πάνω. Για παιδιά από τεσσάρων έως έντεκα ετών οι τιμές ξεκινούν από 138 ευρώ. Όσες περισσότερες είναι οι μέρες, τόσο πιο ακριβό είναι και το εισιτήριο, κάτι που ισχύει για το αν θα επιλέξετε πρώτη ή δεύτερη θέση.

Για το One Country Pass οι τιμές ξεκινούν από 53 ευρώ και αλλάζουν, ανάλογα με το ποια χώρα θα επιλέξετε να επισκεφθείτε. Στην ιστοσελίδα http://www.interrail.eu/, υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, που μπορεί να απαντήσει σε κάθε ερώτησή σας και να λύσει κάθε απορία σας. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε και στο http://www.raildude.com/gr/interrail.

Ορισμένες συμβουλές

Καλό θα ήταν να μην κλείσετε από πριν ξενοδοχείο, ειδικά αν ταξιδέψετε από δέκα μέρες και πάνω, ώστε να αποφύγετε τυχόν απρόοπτα, που έχουν να κάνουν κυρίως με προθεσμίες. Για αγορά εισιτηρίου, μπορείτε να απευθυνθείτε στις ιστοσελίδες http://www.interrail.eu/, http://www.raildude.com/gr/interrail ή να πάτε στα γραφεία του ΟΣΕ και να ζητήσετε τον υπεύθυνο για το Interrail (9.00 π.μ-14.00μ.μ). Θα σας δώσει πληροφορίες για τιμές και δρομολόγια και θα σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Τα ακριβή δρομολόγια των τραίνων, θα σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε σωστά το ταξίδι σας. Καλύτερα είναι να επιλέξετε διαδρομές που έχουν κάποια συνοχή μεταξύ τους. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την χώρα μας ως ενδιάμεσο σταθμό, θα χρειαστεί λογικά να πάρετε πλοίο, για το οποίο ωστόσο, πληρώνετε μόνο τους φόρους.

Επωφεληθείτε από τον «κανόνα των 19:00». Εφόσον, η διαδρομή σας εκτείνεται σε δύο μέρες, παρόλο που δεν ξεπερνά τις 24 ώρες, θα τις χρεωθείτε και τις δύο, εκτός αν το δρομολόγιο φεύγει μετά τις 19:00, οπότε θα χρεωθείτε μόνο μία. Κάποια τραίνα υψηλής ταχύτητας και κάποια νυχτερινά τραίνα χρειάζονται κράτηση.

Κάθε χρόνο κυκλοφορεί από την «Thomas Cook», ένα βιβλίο αφιερωμένο στο «Interrail», που μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα βιβλιοπωλεία. Τέλος, καλό θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν απρόοπτα, ειδικά αν επισκεφτείτε αρκετές χώρες. Τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και άλλοι παράγοντες που αλλάζουν από τόπο σε τόπο, είναι ικανοί να αναπροσαρμόσουν τα αρχικά πλάνα σας. Μείνετε ψύχραιμοι, αναζητήστε χρήσιμες πληροφορίες και θα βρείτε τη λύση.