Εκεί που ο μύθος συναντά την ιστορία

Αυτά είναι τα μυστικά του σωστού φωτισμού για το σπίτι
Σεπτέμβριος 14, 2016
14 Σεπτέμβρη 1944: Η απελευθέρωση του Αγρινίου
Σεπτέμβριος 14, 2016

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΤΡΟΙΑ

Mια πόλη αρχαία, μυθική και συνάμα ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το ξακουστό Ιλιον έχει περάσει στο πάνθεον της Ιστορίας διαμορφώνοντας στους αιώνες τον ελληνικό πολιτισμό.

 

Η ξύλινη αναπαράσταση του Δούρειου Ιππου.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Η ξύλινη αναπαράσταση του Δούρειου Ιππου. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

 

Πεδίο μαχών, δόξας και περηφάνιας, η ομηρική Τροία όπου οι Αχαιοί του Αγαμέμνονα αναμετρήθηκαν με τους Τρώες του Πρίαμου είναι για όλους τους Ελληνες ένας αρχετυπικός τόπος που διαμόρφωσε στους αιώνες τον ελληνικό τρόπο σκέψης. Η Τροία ή αλλιώς Ιλιον κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους προορισμούς της Μικράς Ασίας, που για αιώνες έδινε «τροφή» στη φαντασία και στις σκέψεις αναρίθμητων γενιών. Αλλωστε, δεν ντρέπομαι να το ομολογήσω πως με την επίσκεψή μου στον χώρο της μυθικής Τροίας του Αχιλλέα και του Εκτορα, ένα παιδικό μου όνειρο έγινε πραγματικότητα…

Χάρη σε μια σειρά ανασκαφών που πραγματοποίησε (1873-1890) ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν, αυτός ο παθιασμένος λάτρης του Ομήρου, ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας προσφέρει σήμερα ζωντανές εικόνες της παλιάς δόξας που έζησε η μυθική πόλη της Ιλιάδας, και η οποία περιλαμβάνεται από το 1998 στη λίστα των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η πόλη ήταν κτισμένη κοντά στις ακτές της Βορειοδυτικής Τουρκίας και νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων στους πρόποδες του όρους Ιδα της Φρυγίας φυλάσσοντας το πέρασμα που από τη Μεσόγειο οδηγούσε στην Προποντίδα και στον Εύξεινο Πόντο. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου στην περιοχή που πιστευόταν ότι βρισκόταν η μυθική Τροία ιδρύθηκε η νέα πόλη Ιλιουμ, η οποία άκμασε μέχρι την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης και παρήκμασε κατά τα επόμενα βυζαντινά χρόνια.

Αν και ήταν χτισμένη αρχικά πολύ κοντά στη θάλασσα, οι συνεχείς προσχώσεις των ποταμών Σκαμάνδρου και Σιμόεντος απομάκρυναν σταδιακά την Τροία από την ακτογραμμή, με αποτέλεσμα, η πόλη ν’ απέχει σήμερα περίπου 15 χλμ. από τη θάλασσα.

Διαδοχικά στρώματα κατοίκησης

 

Τα ευρήματα δεν αντικατροπτίζουν τη μυθική εικόνα της πόλης

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Τα ευρήματα δεν αντικατροπτίζουν τη μυθική εικόνα της πόλης Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

 

Ο Σλήμαν ανακάλυψε τα ερείπια εννιά επίπεδων συνοικισμών που αντιστοιχούν σε διαδοχικές ιστορικές περιόδους της Τροίας που ξεκινούσαν από το 3.200 π.Χ. και φτάνανε μέχρι το 400 μ. Χ. Σε αυτά τα οικιστικά στρώματα που βγήκαν στο φως συμπεριλαμβάνεται και η Τροία του Πριάμου καθώς υπολογίζεται ότι είναι η έκτη κατά σειρά. Ο Γερμανός αρχαιολόγος οδηγήθηκε σ’ αυτό το συμπέρασμα από τα ίχνη εμπρησμού που υπάρχουν και τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 1200 π.Χ. Είναι η εποχή που αντιστοιχεί με τη συμβατική χρονολογία της καταστροφής της Τροίας από τους Ελληνες (1185 π.Χ.).Μια ξύλινη αναπαράσταση του Δούρειου Ιππου δέσποζε στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, ενώ τα ανυπόμονα βήματά μου με οδήγησαν μπροστά στα λιγοστά χορταριασμένα ερείπια που έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων. Δυστυχώς, η απογοήτευση που ένιωσα ήταν μεγάλη, αφού τα μνημειακά ευρήματα που αντίκρισα δεν μπόρεσαν στο ελάχιστο να μου «μεταδώσουν» την ιστορική βαρύτητα και τη μεγαλοπρέπεια της Τροίας του Ομήρου.

Μέχρι σήμερα, οι ανασκαφικές εργασίες στον χώρο της Τροίας έχουν αποκαλύψει απομεινάρια τειχών (κτισμένα σε διάφορες ιστορικές περιόδους), ένα ρωμαϊκό ωδείο, προπύλαια, ένα Βουλευτήριο του 9ου π. Χ. αιώνα, πλήθος κατοικιών και πολλά αντικείμενα καθημερινότητας, όπως πήλινα αγγεία, χρυσά κοσμήματα, χάλκινα όπλα και αγαλματίδια θεών.

 

Το ρωμαϊκό ωδείο είναι ένα από τα μνημεία της Τροίας που σώζονται σε καλή κατάσταση.

Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Το ρωμαϊκό ωδείο είναι ένα από τα μνημεία της Τροίας που σώζονται σε καλή κατάσταση. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας
Ο αρχαιολογικός χώρος της Τροίας είναι ανοικτός καθημερινά, όλο τον χρόνο. Το ωράριο λειτουργίας είναι: 1/5-15/9 από 08:30-19:00 και 16/9-30/4 από 08:30-17:00. Τιμή εισόδου: 5,50 ευρώ/ άτομο και 2,25 ευρώ/όχημα.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

ΟΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Η ξύλινη αναπαράσταση του Δούρειου Ιππου. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Τα ευρήματα δεν αντικατροπτίζουν τη μυθική εικόνα της πόλης Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Το ρωμαϊκό ωδείο είναι ένα από τα μνημεία της Τροίας που σώζονται σε καλή κατάσταση. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  • Χάρη στον Γερμανό αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, η Τροία προσφέρει σήμερα ζωντανές εικόνες της παλιάς δόξας της. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης

Πηγή: ethnos.gr