Αφιέρωμα: Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

SOS εκπέμπει το Σίδνεϊ με μια πελώρια χελώνα για τον κοραλλιογενή ύφαλο
Αύγουστος 16, 2014
Ο αστεροειδής «1950 DA» το 2880
Αύγουστος 17, 2014

Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας που αποτελεί ένα ξέβαθο της θάλασσας από τις προσχώσεις του Αχελώου. Πρόκειται για παραθαλάσσια λίμνη, προ του Μεσολογγίου, με θαλάσσιο νερό που εκτείνεται από την Άκρα Μπαμπακούλα, παρά τις εκβολές του Ευήνου, μέχρι τους πρόποδες του όρους Κατσιλάρη προς το Ιόνιο Πέλαγος, και σε βάθος μέχρι του ιχθυοτροφείου του Αιτωλικού.

LimnothalassaMesologgiou2Έχει μέγιστο μήκος περίπου 27.300 μέτρα και μέγιστο πλάτος 14.800 μέτρα.

Το μεγαλύτερο βάθος της λιμνοθάλασσας αυτής φτάνει τα 5-6 μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο.

Περίφημο είναι το αβγοτάραχό της που βγαίνει από ένα είδος κεφαλόπουλου που λέγεται μπάφα. Ο Στράβωνας την ονόμαζε Κυνία λίμνη.

Η λιμνοθάλασσα προστατεύεται από την γνωστή συνθήκη RAMSAR και αποτελεί περιβαλλοντικό πάρκο και οικοσύστημα.

Μέσα της η λιμνοθάλασσα κρύβει οκτώ ιστορικές νησίδες οι περισσότερες των οποίων αναφέρονται στην ιστορία της πολιορκίας του Μεσολογγίου κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όπου αναδείχθηκαν τόποι ηρωισμών.

Κατά την εξερεύνηση της λιμνοθάλασσας, ο επισκέπτης θα συναντήσει τις «πελάδες», τις ψαράδικες καλύβες κτισμένες πάνω από το νερό σε πασσάλους, και τα διβάρια (ιχθυοτροφεία) όπου αλιεύοντα τα χέλια, οι τσιπούρες, τα λαβράκια και οι γνωστές μπάφες (κέφαλοι).

Η Καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου είναι το σούρουπο που η λιμνοθάλασσα βάφεται στα υπέροχα χρώματα του δειλινού…

mes_poli_02

Της Έλενας Λαμπροπούλου