Αστακός: Παντελής Καρασεβδάς

Πάνω από μισό εκατ. επισκέπτες σε έκθεση στις ΗΠΑ για το Βυζάντιο
Μάιος 5, 2015
10 λόγοι για να τρώτε ιπποφαές
Μάιος 7, 2015

Ο Χρυσός  Ολυμπιονίκης

Του Φάνη Μπισμπίκη

Με αφορμή την εκδήλωση «Χριστιανική Αγάπη»από τον   Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου που διοργανώνει την Κυριακή, 10 Μαΐου 2015, το απόγευμα , εμπνευσμένη από τον αγώνα χιλιάδων Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, που για αιώνες παρέμειναν Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι, παρά την κρίση που υφίσταντο, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την κρίση που εμείς βιώνουμε σήμερα, η φετινή Χριστιανική Αγάπη θα είναι αφιερωμένη στη Βόρεια Ήπειρο και τη συμπλήρωση 101 χρόνων από την Ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου 1914 με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας, με τη συμμετοχή  στον αυτονομιακό αγώνα της Βορείου Ηπείρου το Φεβρουάριο του 1914 των  300 Αιτωλοακαρνάνων,  με επικεφαλής τον ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά και με την οικονομική στήριξη του τότε Δημάρχου Αγρινίου Μιχαήλ Μπέλλου, σας παρουσιάζουμε στο http://www.ariafreepress.gr/ , ένα αφιέρωμα στον χρυσό ολυμπιονίκη.

Ο Παντελής Καρασεβδάς (Αστακός Αιτωλοακαρνανίας, 1876 – Αγρίνιο, Μάρτιος 1946) ήταν σημαντική προσωπικότητα που πρωταγωνίστησε για δεκαετίες στους χώρους του αθλητισμού, της πολιτικής αλλά και του στρατού.

Γεννήθηκε το 1876 στον Αστακό όπου τελείωσε και το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια φοίτησε στο γυμνάσιο της Πάτρας όπου ήταν από τους πρώτους αθλητές του Παναχαϊκού Γυμναστικού Συλλόγου. Στη συνέχεια σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι και δικηγόρησε κατά διαστήματα όταν το επέτρεπαν οι ποικίλες υποχρεώσεις του. Ο Παντελής Καρασεβδάς πέθανε από εγκεφαλική συμφόρηση τον Μάρτιο του 1946 στο Αγρίνιο, σε ηλικία 69 ετών.

 Ο δήμος Αγρινίου έδωσε το όνομά του σε δρόμο κοντά στο κέντρο της πόλης. Στον Αστακό λειτουργεί σκοπευτικός όμιλος που φέρει σαν τίτλο το όνομά του.

Πολύ έντονη όμως ήταν και η παρουσία του στα πολιτικά ζητήματα της χώρας. Ήταν ο αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων στην Αιτωλοακαρνανία και εκλέγονταν συνεχώς βουλευτής από το 1910 και έπειτα.

Έλαβε μέρος στην Μικρασιατική Εκστρατεία με το 5ο Ευζωνικό Σύνταγμα του Πλαστήρα. Για όλες αυτές τις διακρίσεις του έλαβε δεκάδες παράσημα και μετάλλια ανδρείας και έφτασε έως τον βαθμό του υποστρατήγου, πράγμα πρωτοφανές για έφεδρο αξιωματικό.

Από το 1896 μέχρι το 2008, 97 Έλληνες Σκοπευτές έχουν 141 συμμετοχές σε 22 διοργανώσεις. Δεν πραγματοποιήθηκε συμμετοχή Σκοπευτών μας στους Ολυμπιακούς των ετών 1900, 1904, 1928 και 1932. Οι Έλληνες Σκοπευτές έχουν κατακτήσει 10 Μετάλλια (1-7-2). Το μοναδικό χρυσό προήλθε από τον Παντελή Καρασεβδά, το 1896 στο Πολεμικό Τυφέκιο από 200μ. σε ηλικία  μόλις 19 ετών.

Ήταν δικηγόρος και διετέλεσε Βουλευτής.

Τη μνήμη του συντοπίτη μας  Παντελή Καρασεβδά,  του «χρυσού» Ολυμπιονίκη στο αγώνισμα της σκοποβολής στην Ολυμπιάδα του 1896, τίμησαν τα μέλη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Στο πλαίσιο εκδήλωσης που είχε πραγματοποιηθεί την χρονιά του 2002 στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας,  παρουσιάσθηκε και  συζητήθηκαν,  γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Ολυμπιονίκη, με συζήτηση το θέμα της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα και τη συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων της περιφέρειας στον εθελοντισμό και την προβολή του Ολυμπιακού ιδεώδους.

O πρόεδρος της ΟΠΣΥΞ κ. Παν. Χολής λέει ότι «ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι της Ελλάδας στη συγκέντρωση εθελοντών και την προβολή της διοργάνωσης είναι τεράστιος, αρκεί φυσικά κάποιος από τους υπευθύνους να ζητήσει τη βοήθειά τους».

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο Παντελής Καρασεβδάς αγωνίστηκε με όπλο ΓΚΡΑ και από απόσταση 200μ. στο νεόκτιστο τότε κλειστό στάδιο Καλλιθέας. Στην εκδήλωση κλήθηκαν να παραβρεθούν μέλη από το Δ.Σ του «Αθήνα 2004», εκπρόσωποι του υπουργείου Πολιτισμού, ο πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας και Ελληνες Ολυμπιονίκες.

Αξιόλογη αρχιτεκτονική αποτελεί ακόμη και σήμερα η οικία του.

Δείτε τις εικόνες:

Η οικία του Ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά

Η σπάνις των συγκεκριμένων ακροκεράμων με προέλευση το Αίγιον οδήγησε στην τοποθέτησή τους σε πολύ αραιή διάταξη
Ρόπτρο σε σχήμα κρίκου
Δείτε την  κεντρική οδός Παντελή Καρασεβδά στον Αστακό με το νεοκλασικό Καρασεβδά στα αριστερά της φωτογραφίας: 
IMG_8160 Astakos

 

 

Πηγή: hellenicparliament.gr, hoa.gr, akrokerama.blogspot.gr, kathimerini.gr, Το λεύκωμα του Χρήστου Χασάπη για τον Αστακό με τίτλο «Αστακός, Ιστορικόν-Βιογραφικόν-Λαογραφικόν Λεύκωμα», el.wikipedia.org