Έλεγχος Βάρους – Απώλεια λίπους Ιδέες συνταγών με τα υπολείμματα των εορταστικών πιάτων

Αίγιο: “Το Πάρκο των Χριστουγέννων”
Δεκέμβριος 20, 2015
Κάλαντα Θράκης
Δεκέμβριος 24, 2015

Ας ξεκινήσουμε αυτές τις γιορτές να χρησιμοποιούμε τα περισσεύματα των τροφίμων μας πιο δημιουργικά. Το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια στην Ε.Ε. θα ήταν αρκετό να θρέψει δύο φορές όλους τους ανθρώπους του κόσμου που πεινούν. Μαγειρεύοντας μία φορά και τρώγοντας δύο φορές εξοικονομείτε ενέργεια, χρόνο και χρήμα και διασφαλίζετε ότι πάντα έχετε ένα πλούσιο γεύμα στα χέρια σας.

Ιδέες συνταγών με τα υπολείμματα των εορταστικών πιάτων

Από την γαλοπούλα μέχρι τα χριστουγεννιάτικα εδέσματα, δοκιμάστε αυτές τις ιδέες και χρησιμοποιήσετε τα υπολείμματα των χριστουγεννιάτικων γευμάτων δημιουργικά.
Υπολείμματα γαλοπούλας

Τα υπολείμματα πουλερικών, όπως γαλοπούλα, πάπια, κοτόπουλο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως, από σάντουιτς και τηγανητές πατάτες μέχρι σούπες και σαλάτες.

Συνταγές:

Γρήγορη σάλτσα

Η σάλτσα στο τηγάνι είναι ένας γρήγορος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε κρέας, ψάρι ή λαχανικό έχετε στην διάθεσή σας.

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 10 λεπτά

Συστατικά:

• 300 γρ. λαχανικά, ελαφρώς κομμένα, π.χ. λάχανο, καρότα, μανιτάρια, πιπεριές
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 350 γρ. άπαχο χοιρινό, γαλοπούλα ή κοτόπουλο, ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. σως σόγιας
• 2 κ.γλ. μπαχαρικά της αρεσκείας σας
• 2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
• 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
• ½ κόκκινο τσίλι ή νιφάδες τσίλι ή πιπέρι καγιέν
• 2 κ.σ. νερό
Μέθοδος:

Προετοιμάστε όλα τα λαχανικά και αφήστε τα στην άκρη.
Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέστε 1 κ.σ. λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρέας και ανακατέψτε για 3-4 λεπτά. Αφαιρέστε το από το τηγάνι, βάλτε το σε ένα μπολ, προσθέστε την σάλτσα σόγιας, πασπαλίστε με τα μπαχαρικά, ανακατέψτε καλά και αφήστε στην άκρη.
Ζεστάνετε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι και προσθέστε τα κρεμμύδια. Τσιγαρίστε για 2 λεπτά και στην συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και ανακατέψτε για 1 λεπτό.
Προσθέστε τα ανάμεικτα λαχανικά και βάλτε το κρέας στο τηγάνι για 2 λεπτά. Προσθέστε 2 κ.σ. νερό, σκεπάστε με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε με ρύζι ή ζυμαρικά.
Πρόσθετες συμβουλές:

Το μυστικό της γρήγορης σάλτσας στο τηγάνι είναι να κόψετε όλα τα υλικά πολύ μικρά έτσι ώστε να μαγειρευτούν γρήγορα. Τα υλικά που απαιτούν περισσότερο χρόνο μαγειρέματος όπως το κρέας θα πρέπει να κόβονται περισσότερο από τα υλικά που μαγειρεύονται πιο γρήγορα όπως οι πιπεριές ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

► Χρήση στο έπακρο

Τα περισσότερα τρόφιμα μπορούν να προστεθούν σε μία γρήγορη σάλτσα. Χρησιμοποιήστε ζαμπόν, ζυμαρικά, κομμένο μαρούλι, ψιλοκομμένο μήλο. Ή μαγειρεμένα φασόλια ή παντζάρια.

► Παραλλαγές

Δοκιμάστε να προσθέσετε οποιοδήποτε ξεψαχνισμένο κρέας ή πουλερικό όπως η γαλοπούλα. Χρησιμοποιήστε γαρίδες ή καλαμαράκια ή προσθέστε μανιτάρια, τόφου και κιμά σόγιας για χορτοφαγικές εναλλακτικές.

► Πρόσθετη γεύση

Προσθέστε φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, σκόρδο και τσίλι. Ή προσθέστε μια πρέζα ψημένου σησαμέλαιου ή πιπέρι σετσουάν και λίγο φρεσκοστιμμένο λάιμ.

► Συμβουλές για κατάψυξη

Για βέλτιστα αποτελέσματα, κρυώστε γρήγορα (ιδανικά μέσα σε μία ώρα), χωρίστε σε μερίδες, βάλτε σε αεροστεγή δοχεία, γράψτε απέξω την ημερομηνία και έπειτα βάλτε στην κατάψυξη. Αποψύξτε στο ψυγείο, ιδανικά κατά την διάρκεια της νύχτας, και καταναλώστε μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Ξαναζεστάνετε στον φούρνο μικροκυμάτων ή καλύψτε με αλουμινόχαρτο στον φούρνο, θερμαίνοντας προσεκτικά μέχρι να ζεματιστεί.
Σούπα κοτόπουλου και λαχανικών

Την επόμενη φορά που θα έχετε ψητό κοτόπουλο για δείπνο κρατήστε λίγο από το ψαχνό για να κάνετε εκείνη την πλούσια σούπα, που μόνο οι γιαγιάδες μας ξέρουν να φτιάχνουν!

Συστατικά:

• Ψαχνό ψητού κοτόπουλου
• 1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
• 1 κρεμμύδι καθαρισμένο και κομμένο
• 1 πράσο καθαρισμένο και κομμένο (δεν απαιτείται να χρησιμοποιήσετε αυτά τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε ό,τι έχετε στο ψυγείο)
• 80γρ. κριθαράκι
• 2 λίτρα κρύο νερό
• Θυμάρι
• Μαϊντανό

Μέθοδος:

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε μία κατσαρόλα, καλύψτε με κρύο νερό, αφήστε το να πάρει βράση και σιγοβράστε για 45 λεπτά.
Αφαιρέστε προσεκτικά το ψαχνό και όταν κρυώσει αρκετά για να μην καείτε, αφαιρέστε όλο το κοτόπουλο, προσθέστε το στην σούπα και ελέγξτε για καρυκεύματα.
Σερβίρετε.
Εάν νομίζετε ότι δεν μπορείτε να καταναλώσετε το κρέας πριν χαλάσει, μπορείτε να το τεμαχίσετε και να το βάλετε στην κατάψυξη για άλλη στιγμή. Όταν το χρειάζεστε, ξεπαγώστε το στην συντήρηση και καταναλώστε το την ίδια μέρα.
Υπολείμματα ψητού μοσχαριού

Μοσχάρι κατσαρόλας

Δοκιμάστε να αναμίξετε το μοσχάρι με την υπόλοιπη σάλτσα και τα λαχανικά από το χριστουγεννιάτικο δείπνο, συμπληρώστε με πατάτες φούρνου και θα έχετε ένα πλούσιο γεύμα. Το μοσχάρι μπορείτε επίσης να το κόψετε μικρά κομμάτια σαν κιμά και να το χρησιμοποιήσετε ως γέμιση για την πίτα ή για σάλτσα μπολονέζ.
Υπολείμματα γέμισης

Η υπόλοιπη γέμιση συνδυάζεται άψογα με τα υπόλοιπα μαγειρεμένα λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, καρότα και πατάτες για ένα υπέροχο πιάτο.
Υπολείμματα λαχανικών

Οι πατάτες και τα καρότα συνδυάζονται τέλεια με ζωμό για μία ζεστή σούπα λαχανικών. Μπορείτε επίσης να τα κόψετε σε κύβους και να προσθέσετε μερικά καρυκεύματα, να τα τηγανίσετε σε λίγο ελαιόλαδο και να σερβίρετε με τα κρύα εναπομείναντα κρέατα.
Φτιάξτε μία σούπα με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο

Συστατικά:

• Βάλτε ό,τι λαχανικό υπάρχει που θεωρείται ότι προορίζεται για τον κάδο.
Μέθοδος:

Κόψτε και πετάξτε τα σημεία που έχουν χαλάσει, ξεφλουδίστε ή τρίψτε λίγο και θα είναι πανέτοιμα για μια νόστιμη και υγιεινή σούπα.
Μαλακώστε ένα κρεμμύδι και λίγο σκόρδο σε λίγο λάδι ή βούτυρο, προσθέστε μερικά μυρωδικά ή μπαχαρικά, το κύμινο και ο κόλιανδρος είναι μια χαρά, έπειτα προσθέστε καθαρισμένα και ψιλοκομμένα λαχανικά όπως πατάτες, καρότα και παντζάρια και ρίξτε νερό για να τα καλύψετε.
Σκεπάστε με καπάκι, φέρτε το σε βράση, σιγοβράστε για 15-20 λεπτά, έπειτα προσθέστε οποιοδήποτε φυλλώδες ή πράσινο λαχανικό και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσουν χωρίς καπάκι.
Προσθέστε αλατοπίπερο.
Αφαιρέστε το μισό ζουμί, προσθέστε γάλα, ρίξτε το όλο μαζί στην κατσαρόλα και σερβίρετε.

Μίγμα λαχανικών

Αυτό το κλασσικό πιάτο πρέπει να είναι μέρος κάθε μενού ενός μάγειρα. Απλά καλύψτε τα λαχανικά με σάλτσα (έτοιμη ή σπιτική), και από πάνω ρίξτε ένα μίγμα τριμμένης φρυγανιάς, βρώμης και τριμμένου τυριού για ένα γρήγορο και γεμάτο γεύμα.

Συστατικά:

• Επαρκής ποσότητα μαγειρεμένων λαχανικών για να καλύψει την βάση του επιλεγμένου πιάτου. Μπορείτε να συμπληρώσετε με κονσέρβα φασολιών εάν χρειάζεστε παραπάνω.
• Επαρκής ποσότητα σάλτσας της επιλογής σας για να καλύψετε τα λαχανικά (π.χ. σάλτσα ντομάτας, σάλτσα τυριού, κτλ)
• 2-3 φέτες ψωμί
• Μία χούφτα βρώμη
• Λίγο τριμμένο τυρί
• Λίγο ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι

Μέθοδος:

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Βάλτε το ψωμί στο μίξερ για να γίνει τρίμματα. Προσθέστε βρώμη, τριμμένο τυρί, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Κόψτε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και βάλτε σε ένα μπολ. Περιχύστε την σάλτσα της επιλογής σας και ανακατέψτε καλά. Μεταφέρετε σε πυρίμαχο σκεύος και καλύψτε με το μίγμα της βρώμης.
Ψήστε για 20 λεπτά για να ζεσταθεί και να κάνει μια ελαφριά κρούστα από πάνω.

Χρησιμοποιήστε με ασφάλεια τα υπολείμματα:

• Κρυώστε τα υπολείμματα το συντομότερο δυνατόν, ιδανικά μέσα σε 90 λεπτά (η δημιουργία μεριδών μπορεί να βοηθήσει), έπειτα καλύψτε και καταψύξτε.
• Χρησιμοποιήστε τα υπολείμματα εντός δύο ημερών και ζεστάνετε καλά.
• Μην ξαναζεστάνετε τα υπολείμματα παραπάνω από μία φορά.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ